Annonce
Varde

68-årige Engelbrecht knokler vildt for at holde sammen på Mariehaven: - Jeg kunne egentlig godt stoppe og tage ud med min guitar

Billedet siger alt. Ingen stole foran den store scene. Den er kun blevet brugt få gange i år. Foto: Morten Nielsen
Det kunne være nemmere at tage ud og underholde end at få Mariehaven i Ansager til at løbe rundt. Men Helge Engelbrecht frygter, at en lukning vil få livsværket til at smuldre. Så Mariehaven laver rigtig mange arrangementer for et relativt lille publikum i stedet for.

Ansager: Helge Engelbrecht knokler, men tjener ikke rigtig noget. Tidligere kunne Mariehaven i Ansager leve godt af syv store arrangementer om året - blandt andet fire gange Sommersang i Mariehaven.

Nu har haven åbent fire til fem dage om ugen. Alligevel bliver der ikke noget stort overskud i år, vurderer Helge Engelbrecht, der står i spidsen for Mariehaven med konen Rie.

Mariehaven bruges til selskaber. Inger og Arne Gaarde har inviteret børn, børnebørn og det første oldebarn til brunch. Helge Engelbrecht giver et nummer. Foto: Morten Nielsen

Det var meget nemmere, da kendte kunstnere gæstede den store scene få gange om året og trak et talstærkt publikum, men den tidligere grandprix-stjerne piber ikke.

Annonce

- Jeg kunne nok lige så godt stoppe. Jeg kunne tage ud og underholde med min guitar. Men det er jeg ikke klar til, siger 68-årige Helge Engelbrecht.

Han kæmper hellere for sit livsværk - Mariehaven.

Selv om der skal knokles, og der nu er udgifter til otte ansatte, så erkender Engelbrecht, at hele koncertstedet i Ansager ville smuldre, hvis han trak stikket. Det kunne være svært at sparke gang i Mariehaven igen oven på en pause.

Godt helbred

Men det er naturligvis langt mere hårdt at have så mange arrangementer i stedet for blot syv store.

- Jeg har et godt helbred. Jeg går i seng ved midnat. Jeg sover igennem i fem til seks timer. Det er nok, siger Helge Engelbrecht.

I 2021 genåbnede Mariehaven i pinsen. I juli var der åbent fem gange om ugen  - nu fire gange om ugen - torsdag, fredag, lørdag og søndag.

- Jeg sørger for, at der en gratis koncert hver dag klokken 15.00, siger Helge Engelbrecht.

Men ellers er det mest restaurantdrift, som fylder. Gæsterne kommer og spiser og kan så opleve en koncert, hvis de har tid og lyst.

Annonce

Publikumsloft på 500

Der må være 500 publikummer i haven, der ikke er sektionsopdelt. Det har ikke været nogen hindring.

- Der har ikke været flere end 400 på én gang, siger Helge Engelbrecht.

De glade grandprixdage er slut. I dag lægger Helge Engelbrecht ikke skjul på, at driften af Mariehaven fylder meget, og han savner lidt musikken. Foto: Morten Nielsen

Det er ikke navne som Anne Dorte Michelsen, Maggie Reilly og Birthe Kjær, der går på scenen i år. Men Engelbrecht tror ikke, at det bliver noget problem at få de store navne tilbage til Mariehaven, når der på et tidspunkt genåbnes.

Det er mindre kendte orkestre, der går på en af de små scener i år. Men Engelbrecht har fundet ud af, at der findes en verden uden for den, han kendte.

- Vi lavede et harmonikatræf for en uge siden. Der kom 75 harmonikaspillere. Der er stor interesse, og mange spiller godt. Det bliver jeg ved med at arrangere, siger Helge Engelbrecht.

Der er allerede lavet en aftale om et harmonikatræf i 2022.

Annonce

Overtog Mariefestvivalen

Han har også gang i andre ting. Tidligere arrangerede Ansagers borgere Mariefestivalen. Den har Helge Engelbrecht overtaget. Nu hedder den Maries Festival og afholdes i den første weekend i september.

Også her har Mariehaven påtaget en ekstra opgave.

Helge Engelbrecht er glad for de coronapakker, som er ydet. Men alligevel er det svært.

- Vi har ikke afsluttet regnskabet for 2020. Men det ligner omkring en million kroner i underskud, siger Helge Engelbrecht.

Mogens Damm fra Haderslev er med i orkestret Neighbours. Han hilser på Helge Engelbrecht. Mogens Damm skal give koncert med The Nordic Baroque Band, der spiller klassisk. Foto: Morten Nielsen

Det er dog ikke kun manglende indtægter i Mariehaven, der er skyld i det. I den første del af 2020 drev Rie og Helge Engelbrechts selskab nemlig hotellet i Ansager, og det trak ned i det samlede regnskab. Parret måtte opgive og opsagde forpagtningsaftalen. Det kostede penge.

Parret driver også Vingaarden, et spillested i Ansager næsten ved siden af Mariehaven. Det er er der også kommet gang i.

Men der er store udgifter, så der skal mange arrangementer til.

The Nordic Baroque Band med Magnus Malmros og Johannes Jacobsson gør klar på den lille scene. Foto: Morten Nielsen


Vi lavede et harmonikatræf. Der kom 75 harmonikaspillere. Der er stor interesse, og mange spiller godt. Det bliver jeg ved med at arrangere.

Helge Engelbrecht
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Her er listen over Haderslevs nye byråd: Se, hvilke poster politikerne får

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Varde

En stor mand med charme – og et kvantum kynisme

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce