Annonce
Varde

68-årige Engelbrecht knokler vildt for at holde sammen på Mariehaven: - Jeg kunne egentlig godt stoppe og tage ud med min guitar

Billedet siger alt. Ingen stole foran den store scene. Den er kun blevet brugt få gange i år. Foto: Morten Nielsen
Det kunne være nemmere at tage ud og underholde end at få Mariehaven i Ansager til at løbe rundt. Men Helge Engelbrecht frygter, at en lukning vil få livsværket til at smuldre. Så Mariehaven laver rigtig mange arrangementer for et relativt lille publikum i stedet for.

Ansager: Helge Engelbrecht knokler, men tjener ikke rigtig noget. Tidligere kunne Mariehaven i Ansager leve godt af syv store arrangementer om året - blandt andet fire gange Sommersang i Mariehaven.

Nu har haven åbent fire til fem dage om ugen. Alligevel bliver der ikke noget stort overskud i år, vurderer Helge Engelbrecht, der står i spidsen for Mariehaven med konen Rie.

Mariehaven bruges til selskaber. Inger og Arne Gaarde har inviteret børn, børnebørn og det første oldebarn til brunch. Helge Engelbrecht giver et nummer. Foto: Morten Nielsen

Det var meget nemmere, da kendte kunstnere gæstede den store scene få gange om året og trak et talstærkt publikum, men den tidligere grandprix-stjerne piber ikke.

Annonce

- Jeg kunne nok lige så godt stoppe. Jeg kunne tage ud og underholde med min guitar. Men det er jeg ikke klar til, siger 68-årige Helge Engelbrecht.

Han kæmper hellere for sit livsværk - Mariehaven.

Selv om der skal knokles, og der nu er udgifter til otte ansatte, så erkender Engelbrecht, at hele koncertstedet i Ansager ville smuldre, hvis han trak stikket. Det kunne være svært at sparke gang i Mariehaven igen oven på en pause.

Godt helbred

Men det er naturligvis langt mere hårdt at have så mange arrangementer i stedet for blot syv store.

- Jeg har et godt helbred. Jeg går i seng ved midnat. Jeg sover igennem i fem til seks timer. Det er nok, siger Helge Engelbrecht.

I 2021 genåbnede Mariehaven i pinsen. I juli var der åbent fem gange om ugen  - nu fire gange om ugen - torsdag, fredag, lørdag og søndag.

- Jeg sørger for, at der en gratis koncert hver dag klokken 15.00, siger Helge Engelbrecht.

Men ellers er det mest restaurantdrift, som fylder. Gæsterne kommer og spiser og kan så opleve en koncert, hvis de har tid og lyst.

Annonce

Publikumsloft på 500

Der må være 500 publikummer i haven, der ikke er sektionsopdelt. Det har ikke været nogen hindring.

- Der har ikke været flere end 400 på én gang, siger Helge Engelbrecht.

De glade grandprixdage er slut. I dag lægger Helge Engelbrecht ikke skjul på, at driften af Mariehaven fylder meget, og han savner lidt musikken. Foto: Morten Nielsen

Det er ikke navne som Anne Dorte Michelsen, Maggie Reilly og Birthe Kjær, der går på scenen i år. Men Engelbrecht tror ikke, at det bliver noget problem at få de store navne tilbage til Mariehaven, når der på et tidspunkt genåbnes.

Det er mindre kendte orkestre, der går på en af de små scener i år. Men Engelbrecht har fundet ud af, at der findes en verden uden for den, han kendte.

- Vi lavede et harmonikatræf for en uge siden. Der kom 75 harmonikaspillere. Der er stor interesse, og mange spiller godt. Det bliver jeg ved med at arrangere, siger Helge Engelbrecht.

Der er allerede lavet en aftale om et harmonikatræf i 2022.

Annonce

Overtog Mariefestvivalen

Han har også gang i andre ting. Tidligere arrangerede Ansagers borgere Mariefestivalen. Den har Helge Engelbrecht overtaget. Nu hedder den Maries Festival og afholdes i den første weekend i september.

Også her har Mariehaven påtaget en ekstra opgave.

Helge Engelbrecht er glad for de coronapakker, som er ydet. Men alligevel er det svært.

- Vi har ikke afsluttet regnskabet for 2020. Men det ligner omkring en million kroner i underskud, siger Helge Engelbrecht.

Mogens Damm fra Haderslev er med i orkestret Neighbours. Han hilser på Helge Engelbrecht. Mogens Damm skal give koncert med The Nordic Baroque Band, der spiller klassisk. Foto: Morten Nielsen

Det er dog ikke kun manglende indtægter i Mariehaven, der er skyld i det. I den første del af 2020 drev Rie og Helge Engelbrechts selskab nemlig hotellet i Ansager, og det trak ned i det samlede regnskab. Parret måtte opgive og opsagde forpagtningsaftalen. Det kostede penge.

Parret driver også Vingaarden, et spillested i Ansager næsten ved siden af Mariehaven. Det er er der også kommet gang i.

Men der er store udgifter, så der skal mange arrangementer til.

The Nordic Baroque Band med Magnus Malmros og Johannes Jacobsson gør klar på den lille scene. Foto: Morten Nielsen


Vi lavede et harmonikatræf. Der kom 75 harmonikaspillere. Der er stor interesse, og mange spiller godt. Det bliver jeg ved med at arrangere.

Helge Engelbrecht
Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter 40 år lukker kendt Varde-cafe: - For to måneder siden ville jeg ikke kunne tale om det uden at tude

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Annonce