Annonce
Esbjerg

70 år: Fra kaptajn-søn på Fanø til rektor og nu naturens vogter

Rektor for Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen. Til BNY

Lauritz B. Holm-Nielsen blev født som kaptajn-søn på Fanø. I dag fylder den forhenværende rektor ved Aarhus Universitet 70 år, og har om nogen besejlet verdenshavene i den internationale universitetsverden.

Annonce

Det lå ikke umiddelbart i søkortene, at sønnen og sønnesønnen af søfolk fra Fanø selv skulle blive botaniker med speciale i passionsblomster. Men kaptajnens dreng har drevet det vidt i verden, og passionen for både naturen og universitetsverdenen har fulgt ham hele vejen.

Bestyrelsesformand for Den Danske Naturfond, direktør for Dansk-Kinesisk Universitetscenter i Beijing (SDC) og forhenværende rektor for Aarhus Universitet i 2005-2013, Lauritz B. Holm-Nielsen, fylder i dag 70 år.

Det sker med et imponerende cv, der har samlet stempler fra hele kloden, siden han i 1979 rejste til Sydamerika for at blive professor på Pontificia Universidad Católica del Ecuador.

Lauritz B. Holm-Nielsen har arbejdet 18 år i udlandet, heraf 12 år i Washington, hvor han var ansat i Verdensbanken og beskæftigede sig med videregående uddannelse, forskning og innovation.

Han var i den forbindelse med til at sikre 100.000 unge colombianere muligheden for at læse på landets universiteter.

Han kom fra en stilling som rektor for Forskerakademiet, og det var også en stilling som rektor, denne gang for Aarhus Universitet, der trak Lauritz B. Holm-Nielsen hjem til Danmark.

Naturmand

Efter at have været rektor fra 2005 til 2013 er han fortsat tilknyttet universitetet, nu som særlig rådgiver for universitetsledelsen.

I dag er han også manden, der står i spidsen for den største danske satsning inden for uddannelse og forskning uden for Danmarks grænser. Sino-Danish Center for Education and Research (SDC) danner rammen om fælles forskningsprojekter samt ph.d.-og kandidatuddannelser for danske og kinesiske studerende i Beijing.

Ud over universitetsverden banker Lauritz B. Holm-Nielsens hjerte for naturen.

Han er bestyrelsesformand for Den Danske Naturfond, som blev etableret sidste år med en startkapital på en lille milliard.

Fonden er privat erhvervsdrivende i et offentligt-privat partnerskab og skal sikre levevilkår for dyr og planter i den danske natur.

Senest har fonden lanceret en storstilet satsning på 25 millioner kroner, der skal sikre vadehavsøen Mandø som naturperle.

Lauritz B. Holm-Nielsen har før forklaret sin mission til JydskeVestkysten således:

- Når man flyver over Danmark, er det tydeligt at se, at det er produktivt, tæt befolket og struktureret land. Fondens (Den Danske Naturfond, red.) formål er at sikre biodiversiteten, og at dyr og planter har gode vilkår i naturen.

- Den danske natur trænger til en ekstra indsats, og det er vigtigt, at vi styrker naturarven også i forhold til kommende generationer.

Sommerhus på Fanø

70-års fødselaren har stadig sommerhus på fødeøen midt i Vadehavet, og sætter selv pris på naturen:

- Netop den følelse, man får der mellem land og hav, med langt til horisonten, mellem trækfugle, sæler og østersbanker giver hele forklaringen på, hvorfor Vadehavet er verdensarv.

Som forhenværende rektor med ansvaret for 40.000 studerende og med tunge poster nationalt og internationalt, har kaptajn-sønnen fra Fanø oplevet både med- og modvind i sine 70 år.

Men som han selv siger:

- Som vestjyde ved man jo, hvad en rigtig storm er.

Bestyrelsesformand for Den Danske Naturfond, direktør for Dansk-Kinesisk Universitetscenter i Beijing (SDC) og forhenværende rektor for Aarhus Universitet fra 2005-2013 Lauritz B. Holm-Nielsen fylder tirsdag 8. november 70 år.

Blå bog

Lauritz Broder Holm-Nielsen, født 1946 på Fanø. Botaniker og forskningsadministrator, uddannet ved Aarhus Universitet i 1971. Dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet 1976-1979. Professor ved Pontificia Universidad Católica i Equador, 1979-1981. Rektor for Forskerakademiet 1986-1993. Rådgiver for Verdensbanken vedrørende videregående uddannelse, forskning og innovation 1993-2005. Rektor for Aarhus Universitet 2005-2013 og fortsat tilknyttet universitetet som særlig rådgiver for ledelsen. Nuværende direktør for det dansk-kinesiske universitetssamarbejde Sino-Danish Center for Education and Research (SDC).


  • Lauritz B. Holm-Nielsen er engageret i en række bestyrelser, blandt andet som formand for Den Danske Naturfond og den europæiske forskersammenslutning Euroscience. Han er også medlem af bestyrelsen for Göteborgs Universitet og har været medlem af Statsministerens Vækstforum, Regeringens Afrika-kommission og næstformand for Forskningskommissionen.

  • Privat er han gift med Helle og har børnene Jens Christian, Katrine og Niels. Fritiden bliver fordelt mellem byhuset i Aarhus og sommerhuset på fødeøen Fanø. Selvom han har studeret miljø og planteliv i hele verden, trækker ture i Vadehavet stadig, når han er hjemme på Fanø.

  • Lauritz B. Holm-Nielsen er Kommandør af Dannebrogsordenen og Gran Oficial del Orden Gabriela Mistral (storofficer), Chile.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce