Annonce
Sydjylland

70.000 syddanskere skal stoppe med at ryge på fire år

Det er særligt blandt de unge på regionens ungdomsuddannelser, at der er et potentiale, når det drejer sig om at reducere syddanskernes rygning, mener parterne bag ny sundhedsaftale. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Regionen vil nedbringe andelen af rygere med seks procentpoint på fire år. Det svarer til omkring 70.000 borgere.

Sag: Omkring 70.000 borgere i Region Syddanmark skal skodde den sidste cigaret inden for de næste fire år.

Det er et af flere mål i den nye sundhedaftale for regionen, som sætter rammerne for samarbejdet mellem Region Syddanmark, de 22 syddanske kommuner og de praktiserende læger frem til 2023.

Andelen af rygere skal således nedbringes fra de nuværende knap 19 procent af borgerne, som er det højeste af landets fem regioner, til 13 procent om fire år. Det vil svare til et fald fra omkring 225.000 rygere i dag til 156.000 i 2023.

Efter et fald over en årrække viste en landsdækkende undersøgelse sidste år, at andelen af rygere var stagneret, og blandt de unge var der en tendens til, at flere røg. Regionen indgik i partnerskabet Røgfri Fremtid og en konsekvens af dette var et samarbejde med landsdelens ungdomsuddannelser om at arbejde for røgfri skoletid.

Det er Sundhedskoordinationsudvalget, som står bag arbejdet med sundhedsaftalen. I udvalget sidder både regionale og kommunale politikere samt repræsentanter for de praktiserende læger.

Den kommunale næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget, Henning Ravn (V) fra Esbjerg Kommune, påpeger i en pressemeddelelse behovet for, at alle aktører står sammen om blandt andet at nedbringe antallet af rygere.

- For rygning er det, der påvirker folkesundheden allermest i negativ retning, og desværre har vi de seneste år set, at flere unge begynder at ryge.

Annonce

Rygning i Region Syddanmark

  • Ifølge Region Syddanmarks sundhedsprofil fra 2017 ryger 19 procent af regionens borgere.
  • Det tal er det samme som i 2013.
  • Nu vil Region Syddanmark, de 22 syddanske kommuner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) bringe tallet ned til 13 procent senest i 2023.
  • 13.600 danskere dør hvert år for tidligt, fordi de ryger. De største sygdomme er lungekræft, rygerlunger og blodprop i hjertet.

Konkrete mål

Formanden for Sundhedskoordinationsudvalget, Bo Libergren (V), mener, der er tale om en ambitiøs aftale med konkrete mål.

Avisen ville gerne have spurgt både Bo Libergren og Henning Ravn, hvordan det skal lykkes at reducere antallet af rygerne med seks procentpoint på fire år, når tallet har ligget stabilt de seneste år, men ingen af dem besvarede avisens henvendelser tirsdag.

Udover rygeområdet vil regionen også nedbringe antallet af børn og unge, som ikke trives, fra 23 procent til 16 procent for kvinder og fra 11 procent til 8 procent for mænd. Samtidig skal 51 procent af borgere med psykisk sygdom og 82 procent af borgere med fysisk sygdom have tilknytning til arbejdsmarkedet i 2023.

Sundhedsaftalen er godkendt af det syddanske regionsråd og i alle 22 kommuner. Den trådte i kraft 1. juli og gælder de næste fire år.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce