Annonce
Indland

70.237 danskere løber fødselsdagsløb med kronprinsen

Kronprins Frederik kridter mandag løbeskoene og løber fødselsdagsløb med 70.000 danskere i fem byer landet over. Man skal dog ikke forvente, at kronprinsen sætter rekorder, da han har fået rygproblemer på det seneste.

Royal Run runder 70.000 tilmeldte og kan ifølge arrangør blive en af verdens største løbeevents nogensinde.

70.237 danskere ifører sig 2. pinsedag løbeskoene og løber fødselsdagsløb med kronprins Frederik.

Det er den aktuelle status for antallet af tilmeldinger til Royal Run søndag sidst på eftermiddagen.

- Set i forhold til, hvor vi var, da vi startede, er det over al forventning, siger Jakob Larsen, direktør i Dansk Atletik Forbund.

- Med 70.000 deltagere samlet set er det ikke noget dårligt bud, at Royal Run bliver verdens største løbeevent i 2018 og et af de største løb gennem tiderne, siger han.

Hvor stort det bliver, vil han dog vente med at konkludere på, til løbene er afviklet, og det endelige antal deltagere er registreret.

Et andet stort motionsløb på dansk-svensk grund var Broløbet over Øresund i 2000 med omkring 80.000 deltagere.

Tilmelding til Royal Run lukker først ved midnat. Men flere af løbene - især distancen One Mile - det svarer til 1,609 kilometer - er fuldt bookede.

Den løbeglade kronprins lægger ud i Aalborg mandag morgen klokken 9. Herefter følger de øvrige løb i byerne Aarhus, Esbjerg og Odense som perler på en snor. I de fire byer skal kronprinsen løbe 1,609 kilometer.

I Odense får kronprinsen følgeskab af kronprinsesse Mary, der selv deltager og løber ruten på ti kilometer.

Sidst på eftermiddagen når kronprinsen København, og her er det hans tur til at løbe den lange distance.

Jakob Larsen hæfter sig ved, at mange af de tilmeldte er nye løbere.

På den korte distance er det hver tredje tilmeldte, som er nybegynder.

- Det er glædeligt, at vi har lavet et tiltag, som de har lyst til at være med i.

- Vi forventer, at en væsentlig del af dem får mod på lidt mere og vil deltage i forskellige løbsarrangementer rundt om i Danmark, siger Jakob Larsen.

Kronprinsen meddelte søndag, at han ser frem til at løbe med danskerne, men dæmpede samtidig forventningerne til hans egne præstationer:

- Jeg har døjet med nogle rygproblemer i den seneste tid, som gør, at jeg ikke kan løbe, som jeg gerne ville, siger han i en video, som kongehuset har offentliggjort på Facebook.

- Der bliver ikke tale om de helt store rekorder fra min side, men jeg stiller til start i samtlige byer, og jeg glæder mig til at se alle derude, siger han.

Royal Run er en fejring af, at kronprinsen lørdag 26. maj runder 50 år.

Bag arrangementet står Dansk Atletik Forbund, DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];