Annonce
Udland

70 personer er kommet til skade under uro i Catalonien

Tusindvis af cataloniere demonstrerer uden for regeringsbygninger og ved flere motorveje og jernbanelinjer.

Tusindvis af personer demonstrerer tirsdag i Barcelona. Det sker uden for regeringsbygninger og ved flere motorveje og jernbanelinjer i den spanske storby.

Blandt andet har den vigtigste togrute fra Barcelona mod Frankrig været blokeret.

Optøjerne kommer i kølvandet på mandagens fængselsstraffe til ni separatistledere fra Catalonien, hvor Barcelona er hovedby.

Store politistyrker er udkommanderet for at møde demonstranter flere steder i Catalonien. Under demonstrationer i lufthavnen og andre dele af den nordøstlige region er mindst 70 personer blevet såret ifølge spansk tv.

En af de dømte er Cataloniens tidligere vicepræsident Oriol Junqueras.

Han modtog en straf på 13 års fængsel ved den spanske højesteret for sin rolle i separatistbevægelsen. Bevægelsen har forsøgt at løsrive Catalonien fra resten af Spanien.

Junqueras siger i et interview med nyhedsbureauet Reuters fra sin fængselscelle, at bevægelsen nu bliver styrket.

- Vi kommer til at fortsætte fremad og kommer aldrig til at give op, siger han.

Han meddeler også, at han og flere andre planlægger at indklage deres domme til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Tidligere tirsdag blev en lang række fly enten forsinket eller helt aflyst i Barcelonas største lufthavn.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce