Annonce
Billund

700 borgere i Billund burde faktisk være i behandling for alkoholmisbrug

Vi drikker generelt alt for meget. En analyse viser, at omkring hver sjette borger i Billund Kommune drikker mere, end de burde. Arkivfoto
Flere tusinde borgere i Billund Kommune drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler - og estimeret 700 borgere drikker så meget, at de faktisk burde være i behandling for alkoholmisbrug.

Billund Kommune: Omkring hver sjette borger i Billund Kommune drikker for meget.

Det viser tal, som Billund Kommune er nået frem til på baggrund af interviews med fagpersoner, videnskabelige undersøgelser og estimater fra Sundhedsstyrelsen, Center for Rusmiddelforskning og Region Syddanmark.

I alt 4400 borger over 16 år i Billund Kommune skønnes at drikke mere end Sundhedsstyrelsen øverste grænse for, hvor meget alkohol man bør drikke. Denne grænse siger, at kvinder højst bør drikke 14 genstande om ugen, og at mænd højst bør drikke 21 ugentlige genstande.

Annonce

For mange drikker for meget

4400 borgere over 16 år i Billund Kommune skønnes at drikke over højrisikogrænsen for alkohol - 14 ugentlige genstande for kvinder og 21 ugentlige genstande for mænd.

700 borgere over 16 år i Billund Kommune skønnes at have en behandlingskrævende alkoholafhængighed.

625 børn i Billund Kommune skønnes at leve med en forælder, hvis alkoholindtag i en eller anden grad reducerer omsorgsevnen.

275 unge mellem 16 og 24 år i Billund Kommune skønnes at have røget hash inden for den senest måned.

100 unge mellem 16 og 24 år i Billund Kommune skønnes at have brugt andre stoffer end hash den seneste måned.

Statistikken er lavet af Billund Kommune. Den er blevet til på baggrund af interviews med fagpersoner og datamateriale baseret på faktiske opgørelser fra de kommunale fagsystemer, videnskabelige undersøgelser og estimater fra Sundhedsstyrelsen, Centre for Rusmiddelforskning og Region Syddanmark.

Vi drikker for meget

Ifølge Michael Ries, der er leder af Rusmiddelteamet i Billund Kommune, er det en generel samfundsudfordring, at der bliver drukket for meget alkohol.

- Alle os, der har det godt og har et arbejde og passer vores ting, drikker generelt lidt for meget, siger Michael Ries og kommer med bud på, hvorfor det forholder sig sådan:

- Det er billigt, og det er let at få fat på, men det er faktisk et af de farligste rusmidler, vi har, så der er et paradoks.

Hvorfor er det et af de farligste rusmidler, vi har?

- Det er et organisk opløsningsmiddel, og derfor er det rigtigt hårdt ved hjernen og ved de indre organer, siger Michael Ries.

625 børn bliver påvirket

Det vurderes desuden, at hele 625 børn i Billund Kommune lever med en forælder, der drikker så meget, at det i en eller anden grad påvirker forælderevnen, mens 700 borgere skønnes at drikke så meget, at de faktisk burde være i behandling for alkoholmisbrug.

Hos Rusmiddelteamet har de også mange flere mennesker i behandling end tidligere, men det skyldes ikke, at vi drikker mere. Det er snarere indsatsen, der er blevet bedre.

- Vi er bedre til at få fat i dem, der drikker for meget, men vi er stadig ikke gode nok. Der er stadig plads til forbedring. Vi skal snakke mere om det og hjælpe folk, for det bør ikke være et tabu. Man kan ikke bare tage sig sammen og holde op, siger Michael Ries.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce