Annonce
Billund

700 borgere i Billund burde faktisk være i behandling for alkoholmisbrug

Vi drikker generelt alt for meget. En analyse viser, at omkring hver sjette borger i Billund Kommune drikker mere, end de burde. Arkivfoto
Flere tusinde borgere i Billund Kommune drikker mere, end Sundhedsstyrelsen anbefaler - og estimeret 700 borgere drikker så meget, at de faktisk burde være i behandling for alkoholmisbrug.
Annonce

Billund Kommune: Omkring hver sjette borger i Billund Kommune drikker for meget.

Det viser tal, som Billund Kommune er nået frem til på baggrund af interviews med fagpersoner, videnskabelige undersøgelser og estimater fra Sundhedsstyrelsen, Center for Rusmiddelforskning og Region Syddanmark.

I alt 4400 borger over 16 år i Billund Kommune skønnes at drikke mere end Sundhedsstyrelsen øverste grænse for, hvor meget alkohol man bør drikke. Denne grænse siger, at kvinder højst bør drikke 14 genstande om ugen, og at mænd højst bør drikke 21 ugentlige genstande.

For mange drikker for meget

4400 borgere over 16 år i Billund Kommune skønnes at drikke over højrisikogrænsen for alkohol - 14 ugentlige genstande for kvinder og 21 ugentlige genstande for mænd.

700 borgere over 16 år i Billund Kommune skønnes at have en behandlingskrævende alkoholafhængighed.

625 børn i Billund Kommune skønnes at leve med en forælder, hvis alkoholindtag i en eller anden grad reducerer omsorgsevnen.

275 unge mellem 16 og 24 år i Billund Kommune skønnes at have røget hash inden for den senest måned.

100 unge mellem 16 og 24 år i Billund Kommune skønnes at have brugt andre stoffer end hash den seneste måned.

Statistikken er lavet af Billund Kommune. Den er blevet til på baggrund af interviews med fagpersoner og datamateriale baseret på faktiske opgørelser fra de kommunale fagsystemer, videnskabelige undersøgelser og estimater fra Sundhedsstyrelsen, Centre for Rusmiddelforskning og Region Syddanmark.

Annonce

Vi drikker for meget

Ifølge Michael Ries, der er leder af Rusmiddelteamet i Billund Kommune, er det en generel samfundsudfordring, at der bliver drukket for meget alkohol.

- Alle os, der har det godt og har et arbejde og passer vores ting, drikker generelt lidt for meget, siger Michael Ries og kommer med bud på, hvorfor det forholder sig sådan:

- Det er billigt, og det er let at få fat på, men det er faktisk et af de farligste rusmidler, vi har, så der er et paradoks.

Hvorfor er det et af de farligste rusmidler, vi har?

- Det er et organisk opløsningsmiddel, og derfor er det rigtigt hårdt ved hjernen og ved de indre organer, siger Michael Ries.

Annonce

625 børn bliver påvirket

Det vurderes desuden, at hele 625 børn i Billund Kommune lever med en forælder, der drikker så meget, at det i en eller anden grad påvirker forælderevnen, mens 700 borgere skønnes at drikke så meget, at de faktisk burde være i behandling for alkoholmisbrug.

Hos Rusmiddelteamet har de også mange flere mennesker i behandling end tidligere, men det skyldes ikke, at vi drikker mere. Det er snarere indsatsen, der er blevet bedre.

- Vi er bedre til at få fat i dem, der drikker for meget, men vi er stadig ikke gode nok. Der er stadig plads til forbedring. Vi skal snakke mere om det og hjælpe folk, for det bør ikke være et tabu. Man kan ikke bare tage sig sammen og holde op, siger Michael Ries.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce