Annonce
Esbjerg

71-årig mand dømt for brandstiftelse i Tarp: Blev fældet af overvågningskamera

Ildens omkostninger løb op i 66.000 kroner. Det var blandet andet skurets tag, der var blevet ødelagt af de tre meter høje flammer. Arkivfoto: Michael Bager
En augustmorgen i 2017 måtte et skur i et villakvarter i Tarp lade livet. Det var en 71-årig mand, der af uvisse årsager, satte ild til sin kærestes søns skur. Manden nægtede sig skyldig, men måtte se sig slået af anklagemyndighedens trumfkort.

Esbjerg: Et skur, en ekskærestes søn og en 71-årig mand var onsdag centrum i en sag om brandstiftelse i Byretten i Esbjerg. Den 71-årige mand blev sigtet for at have sat ild til sin daværende kærestes søns skur en augustmorgen i 2017. Tiltalen lød på forsøg på brandstiftelse, og til det nægtede han sig skyldig.

Da branden fandt sted nød sønnen solen og sommeren i Italien med sin familie. Det var netop derfor, at den 71-årige mand var på ekskærestens søns grund i Tarp den dag. Han påstod, at han blot holdt øje med huset, som han havde gjort så mange gange før. Han var derfor kørt forbi huset på vej på arbejde onsdag den 2. august 2017. Her ville han foretage et hurtigt ydre tjek af huset, som han selv forklarede det i retten.

Tjekket foregik dog kun i indkørslen, hvor han spottede en åben dør ind til familiens skur. Den skulle selvfølgelig ikke stå åben, så manden skyndte sig hen for at lukke den. Men inden da ville han lige tjekke, at der ikke manglede noget i skuret, hvorefter han satte sig ind i sin bil og kørte på arbejde. Sådan forklarede manden i hvert fald sin uskyld i retten.

Annonce

Brandstiftelsen

Den 71-årige mand var tiltalt for forsøg på brandstiftelse, men der var tale om en decideret brand.

Ilden forårsagede omfattende skader i skuret for 66.000 kroner. Det var blandt andet taget af plastik, et gammelt køkken og noget plastiklegetøj, der måtte lade livet.

Overvågningsfilm fældede ham

Den 71-årige nægtede sig skyldig, men i retten måtte han nervøst se til, mens anklagemyndigheden hev sit trumfkort op af lommen. Kærestens søn havde nemlig et overvågningskamera placeret i indkørslen, og det skulle vise sig at være det endegyldige bevis.

På filmen kom en mand gående i rask trav med øjnene dybt fokuseret på skuret og garagen. I lige knap et minut forsvandt manden ind i skuret for derefter at dukke op i kameraets vinkel igen. Denne gang løbende væk fra gerningsstedet uden at se sig tilbage. Der var ingen tvivl i retten om, at manden var den sigtede.

Få minutter efter kom naboens bil trillende ind i indkørslen med lyset rettet mod skuret og garagen. I det sekund han åbnede døren helt op væltede det ud med røg. Efterfølgende udviklede branden sig til tre meter høje flammer, der smeltede taget af plast og sprang et vindue.

Selvom forsvareren Finn Andersen ihærdigt prøvede at overbevise retten om, at politiet i stedet burde have efterforsket naboen, affejede dommeren hurtigt den bemærkning. Tidsmæssigt var der nemlig ikke andre muligheder end, at det var den sigtede, der havde påsat branden. Videoen viste da heller ikke, at der havde været andre personer forbi skuret inden naboen kom til.

Modbeviste argumenter

Naboen forklarede sin tilstedeværelse med, at han på vej på arbejde spottede en rød lampe blinke ud af øjenkrogen. Den lampe, forklarede han i retten, kan man kun se, hvis døren ind til skuret står åben. Da han åbnede døren til skuret helt gik situationens alvor op for ham, hvorefter han kontaktede alarmcentralen og samtidig forsøgte at slukke ilden.

Både ekskæresten og hendes søn forklarede, at det aldrig havde været den sigtedes opgave at holde øje med huset. Den opgave tilfaldt altid sønnens svigerforældre, hvorfor den 71-årige mand heller ikke i dette tilfælde var blevet bedt om at slå smut forbi huset.

Hvorfor manden satte ild til skuret, er der fortsat ingen der ved, men retten fandt det altså bevist, at han var gerningsmanden. Derfor kan manden nu se frem til seks måneders betinget fængsel med et års prøvetid. Selvom han nægtede sig skyldig, valgte han ikke at anke dommen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce