Annonce
Sydjylland

I kampen mod stillehavsøsters i Vadehavet: Nu vil minister se på fiskeri med skrabere

Minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), vil nu lede efter løsninger, der gør det muligt at fiske efter stillehavsøsters i Vadehavet med større redskaber. Arkivfoto: Katrine Damkjær
Det kan igen blive tilladt at skrabe bunden af Vadehavet for at fiske stillehavsøsters, lyder det fra minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), efter en rapport vurderer, at der nu er 72.000 tons stillehavsøsters i Vadehavet.

Vadehavet: Blot en måned efter en forsøgsordning med håndplukning af stillehavsøsters i Vadehavet blev iværksat, lyder det nu fra minister for fiskeri Eva Kjer Hansen (V), at der skal tages skrappere midler i brug mod den invasive østersart.

Det sker, fordi en ny rapport fra DTU Aqua vurderer, at der nu findes 72.000 tons stillehavsøsters i Vadehavet i området fra den jyske vestkyst til Fanø, Mandø og Rømø. Til sammenligning vurderes det i rapporten, at der i årene 2005-2007 var mellem 2200 og 12.600 tons stillehavsøster i området.

- Vi skal have forstærket indsatsen for at få plukket stillehavsøsters, fordi de skader Vadehavet. I første omgang har vi givet tilladelse til forsøgsfiskeri med håndholdte redskaber, men nu vil vi lede efter løsninger på, om man kan få lov til at gøre det med større redskaber, siger ministeren.

Annonce

Stillehavsøsters i Vadehavet

I løbet af de seneste år er der kommet flere og flere stillehavsøsters i Vadehavet. Stillehavsøsters er en invasiv art, og den er ifølge forskere ødelæggende for naturen i området, fordi den for eksempel overtager områder, hvor der tidligere var blåmuslinger. Dermed kan den også påvirke fødegrundlaget for flere fuglearter.

Alligevel har det i flere år ikke været tilladt at fiske efter muslinger og netop stillehavsøsters i Vadehavet af frygt for, at naturen bliver ødelagt. Forskere strides dog om dette, da nogle mener, at det vil give mening at fjerne stillehavsøsters gennem netop fiskeri.

En forsøgsordningen med manuel opsamling af stillehavsøsters trådte i kraft i februar og løber frem til den 31. maj 2019. Der er indtil videre givet to tilladelser til opsamlingen af stillehavsøsters under forsøgsordningen med hhv. fire og fem opsamlere til hver tilladelse.

Må ikke gøre skade

I løbet af foråret vil fagfolk vurdere, hvilke slags redskaber, det skal være tilladt at bruge. Men minister Eva Kjer Hansen er åben for, at det igen kan blive tilladt at skrabe bunden af Vadehavet med mekaniske skrabere.

- Det kræver, at det skal være redskaber, der ikke skader bunden. Det skal fagfolk vurdere, men man udvikler i øjeblikket på skraberedskaberne, så det er det, vi skal blive klogere på, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Frivillige planter sponsorskov

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce