Landsbyerne i Syd- og Sønderjylland kæmper med store problemer med affolkning modsat tendensen i flere andre dele af landet. Ifølge forskningschef ved Aalborg Universitet kan de små samfund reddes ved at flytte flere arbejdspladser og uddannelsesin
Ifølge tal fra Danmarks Statistik har 73 ud af 114 små landsbyer i Syd- og Sønderjylland i løbet af de seneste år oplevet større eller mindre grad af affolkning. Og det undrer ikke forskningschef ved Aalborg Universitet, Hans Thor Andersen.
- Generelt er der en tendens til, at de unge flytter mod byerne for at tage uddannelse, men flere og flere vælger at flytte væk fra de større byer for at bosætte sig og stifte familie, som man for eksempel ser det i Midtjylland lige nu, siger han og fortsætter:
- Mange steder i Syd- og Sønderjylland er problemet bare, at der ikke er nogen store byer i nærheden, og dermed er der begrænset beskæftigelse.
Ifølge forskningschefen er netop lokale jobs en forudsætning for at holde liv i de små samfund i yderområderne.
- Alle de funktioner, der engang var lokalt, forsvinder. Derfor er der snart nogen, som bliver nødt til at se i øjnene, at der skal placere noget tilsvarende liv, hvis et hjørne af Danmark som for eksempel Tønder Kommune skal trives, siger han.
Hans Thor Andersen mener derfor, at der er behov for, at der fra politisk side laves en plan for hele landet, hvor der tages fat på spørgsmålet om, hvordan Danmarks skal udvikle sig. Han peger i samme åndedrag på udflytningen af arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner som en vej ud af krisen for de små byer.
Her går det dårligst:
Tallene strækker sig over perioden 2008 til 2017.1. Svenstrup i Sønderborg Kommune har mistet 109 indbyggere.
2. Jejsing i Tønder Kommune har mistet 94 indbyggere.
3. Bevtoft i Haderslev Kommune har mistet 93 indbyggere.
4. Abild i Tønder Kommune har mistet 81 borgere
5. Husum-Ballum i Tønder Kommune har mistet 77 borgere.
Kilde: Danmark Statistik
Lokale kan gøre en forskel
Men selvom mangel på arbejdspladser ifølge Hans Thor Andersen er den primære årsag til, at folk fraflytter de små byer, kan lokale ildsjæle gøre en stor forskel:
- Vi kender jo alle billedet af landsbyen, hvor halvdelen af husene får lov til at forfalde. En simpel ting som at få ryddet op i en by og få den til at se godt ud, det kan gøre rigtig stor forskel.
Også et blomstrende foreningsliv, en god skole og indkøbsmuligheder kan være medvirkende til, at man ville vælge den ene by frem for den anden, mener Hans Thor Andersen.
Men det kan ikke ændre på den generelle tendens.
- I dag rører det ikke langt de fleste at have en times transport til arbejdet, så længe skole, daginstitution og infrastrukturen er tæt på, så hverdagen kan fungere. Men er der længere end det, så opstår problemerne. Og det er det problem, man ser flere steder i Syd- og Sønderjylland.