Annonce
Aabenraa

75-årig stiger i sadlen: Ridning lindrer rygsmerter

Verner Wittenkamp er 75 år. For otte måneder begyndte han at tage rideundervisning. Det har vist sig at have en gavnlig virkning på hans ryg, idet han døjer med slidgigt. foto: Jan Sternkopf
Verner Wittenkamp har aldrig redet før. Men i en alder af 74 år begyndte han at tage rideundervisning for at lindre på sine rygsmerter. For 14 dage siden tog han sit første spring på hesteryg.
Annonce

Rødekro: Man bør aldrig føle sig for gammel til at prøve nyt. Og da slet ikke, når der også kan komme noget godt ud af det. Derfor har Verner Wittenkamp sadlet hesten og er begyndt at ride. I en alder af 75 år, som han runder den 4. juli.

- Det er det bedste, jeg har gjort, siger Verner Wittenkamp, der begyndte at få rideundervisning i september sidste år og for fjorten dage siden tog sit første spring i Nr. Hostrup og Omegns Rideklub.

Ridningen lindrer nemlig de smerter, han har i ryggen.

- Jeg har slidgigt. Men det hjælper på smerterne, når jeg rider. Endda så meget, at jeg kan spare på medicinen, forklarer Verner Wittenkamp.

Annonce

Godt mod dårlig ryg

Han blev overtalt til at prøve en ridetur efter anbefaling af svigersønnen Bjarne Hansen.

- Han døjer nemlig også med en dårlig ryg. Og han fortalte mig, at ridningen havde en gavnlig virkning, lyder det fra Verner Wittenkamp.

Der er tilmed oprettet et lille seniorhold - et rent mandehold, bestående af flere familiemedlemmer: svigersøn Bjarne Hansen er med, det samme er sønnen John og barnebarnet, 12-årige Magnus.

- Ja - det bredte sig fra mund til mund - og fra mand til mand.


Jeg har slidgigt. Men det hjælper på smerterne, når jeg rider. Endda så meget, at jeg kan spare på medicinen

Verner Wittenkamp, 75-årig rytter


Det er tilmed et andet barnebarn på banen - men det er som træner.

- Det er mit barnebarn Camilla Wittenkamp, der arbejder som ridelærer og underviser på stedet og senere vil uddanne sig til ridefysioterapeut.

Camilla Wittenkamp "hundser" lige så meget med sin "morfar" som med de andre på holdet.

Verner Wittenkamp bliver undervist af sit barnebarn Camilla Wittenkamp, der er ridelærer på Nr. Hostrup og Omegns Rideklub. foto: Jan Sternkopf

Selv om familien alle dage har været til hest, så havde Verner Wittenkamp først sin debut på en hesteryg for to år siden.

Men der er stor forskel på at sidde på en hest - og så ride en hest, erkender han. Det har han aldrig prøvet. Før nu.

Annonce

Hest som plæneklipper

- For 50 år siden havde vi en hest - mest for sjov, for ingen red på den. Men på det tidspunkt boede vi i Mandbjerg ved Agerskov i et skovløberhus, hvor der også hørte en stald til. Hesten var dog mest hobby - den fungerede nærmest som plæneklipper for så var vi fri for at slå græsset på folden, fortæller Verner Wittenkamp.

Nu har datteren og svigersøn selv en ejendom, hvor der er plads til heste. Dem tager Verner Wittenkamp sig også af - stort set hver dag.

- Så hesteverdenen er bestemt ikke fremmed for mig. Min søn John er kusk i Slesvigsk Køreselskab. Dér er jeg ofte med som groom, det vil sige hjælper. Vi følger jo også Camilla (barnebarnet; red.) herude på Nr. Hostrup og Omegns Ridecenter. I det hele taget er familien temmelig engageret i klubben. Vi er her jo også ved stævner eller arrangementer, hvor forældrene er aktive. Og når vi rider om torsdagen, laver min kone aftensmad, så vi spiser vi alle sammen bagefter, siger Verner Wittenkamp, der ellers ikke har de bedste erfaringer med heste.

Annonce

Holdt fast

For få år siden var han blevet bedt om at holde en hest - og holde ved, uanset, hvad den gjorde.

Hesten stak af, og slæbte Verner Wittenkamp efter sig gennem mudder og græs. Men han holdt fast - for det havde han jo fået besked på.

- Min far har nærmest klippekort til skadestuen. Men han har et gen, der hedder frygtløs: han gør det bare, fortæller datteren Tina, der selv har et lidt anstrengt forhold til heste:

- Jeg er bange for dem - men jeg kan godt strigle dem, bemærker hun og kan godt se, at hun dermed skiller sig ud, eftersom både far, ægtemand, datteren Camilla og sønnen Magnus stiger i sadlen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce