Annonce
Kolding

75-årige Birgit bader hver eneste dag: Det bedste der er sket for mig

Birgit Pedersen har badet hver eneste dag i otte år. Foto: Søren Gylling
Trods gråvejr og støvregn var der lørdag masser af aktivitet ved badebroen ved Lyshøj Allé. Vinterbadeklubben Hop i fjorden, der nu er oppe på næsten 400 medlemmer, kickstartede sæsonen.

Kolding: Den 16. november for otte år siden hoppede Birgit Pedersen fra Strandhuse i det iskolde vand foran Hotel Koldingfjord for allerførste gang. Dagen inden havde hun været med ude for at se sin datter springe i fjorden.

- Det så virkelig lækkert ud, og min datter sagde: Mor, så går du med i morgen. Det gjorde jeg. Og jeg var solgt, smiler den 75-årige kvinde, som har badet hver eneste morgen lige siden den dag for otte år siden. I hverdagene er det klokken 07.30, man kan se hende gå ud på badebroen for enden af Lyshøj Allé, hvor vinterbadeklubben Hop i fjorden holder til nu - i weekenden strækker hun den til halv ni.

- Jeg har aldrig været træt af at skulle afsted, og jeg er aldrig i tvivl. Om det hagler, sner eller regner - det er fuldstændig ligegyldigt. Da jeg startede, var mit humør påvirket af en fejloperation, og det hjalp mig psykisk, da jeg begyndte at bade. Det gør et eller andet ved én. Siden jeg begyndte at bade, siger min mand til mig: Du er altid glad. Det her er det bedste, der er sket for mig, fortæller Birgit Pedersen efter lørdagens 200 meters svømning. Om vinteren, når vandet er iskoldt, nøjes hun med 10 svømmetag, før hun stiger op fyldt af energi og lyst til at gå i gang med en ny dag.

Annonce

Sauna på vej

  • Hop i fjorden får snart egne omklædnings-faciliteter med sauna på stranden ved badebroen ved Lyshøj Allé.
  • Nordea Fonden har bevilget en million kroner til et projekt med omklædningsfaciliteter og toiletter til både offentligheden og Hop i fjordens medlemmer. Kolding Kommune bidrager med yderligere 800.000 kroner, Fritidsrådet bidrager med 300.000 kroner, Kai D Fonden med 100.000 kroner, og dertil har klubben selv indsamlet penge.
  • Hop i fjorden får også en sauna i den 55 kvadratmeter store bygning.
  • Byggeriet går i gang om kort tid.

64-årige Marianne Kaltoft har ikke så mange år på bagen som vinterbader.

- Nej, jeg begyndte først i foråret sidste år, da nogle veninder lokkede mig med. Nu bader jeg hver lørdag og søndag. Nogle gange, når jeg kører herud i dårligt vejr, tænker jeg: Hvor dum kan man være. Men når jeg kører hjem, tænker jeg altid: Yes! Hvor er det skønt. Det giver et kick, og man ved bare, at dagen bliver god, når man har været i. Og så er her sådan et dejligt socialt samvær. Man kan godt være lidt tavs, når man lige kommer herud om morgenen, men pludselig sidder vi og skrupgriner, smiler hun.

Trods gråvejr og støvregn mødtes Birgit Pedersen. Marianne Kaltoft og mange andre af Hop i fjordens efterhånden næsten 400 medlemmer og nogle nysgerrige nye til den årlige kickstart af vintersæsonen med arrangementet Svøm På Tværs, som omkring 35 kastede sig ud i godt beskyttet af otte kajakroere, to speedbåde og en større motorbåd. Den 1500 meter lange tur på tværs af fjorden skulle egentlig have været afviklet i juni, hvor der ikke er brandmænd, men den blev aflyst på grund af lyn og torden.

- Så der er mange, der er blevet brændt af i dag, konstaterede klubformand Lars Rubusch oven på turen, der derfor var knap så stor en fornøjelse for de fleste.

Men det var hurtigt glemt, da alle var i land igen og hyggede sig med snak, grin, varm kaffe, grillpølser og måske en varmende Nielsen's bitter eller en gang forløsende massage, som en af klubbens medlemmer bød på i ly af en blå pavillion i dagens anledning.

Marianne Kaltoft blev lokket med ud at vinterbade af nogle veninder for første gang sidste forår. - Jeg synes , det er skønt, siger hun. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];