Annonce
Sønderborg

750 kilometer nede i Tyskland: Skilt mod Sønderborg

Kirsten og Erling Cordes har bragt et Sønderborg-skilt til "udlængsels-parken", hvor ophavsmanden Klaus Beer t.v. tog imod. Privatfoto
Et møde på en campingplads betyder, at der nu 750 kilometer nede i Tyskland står et skilt, der peger mod Sønderborg. Sønderborg Kommune bakkede op om et lokalt ægtepars idé om at skilte med byen i den tyske "udlængsels-park".

Sønderborg: Langt nede i Tyskland peger et skilt nu til Sønderborg.

Turistattraktionen Fernweh-Park i Oberkotzau i Sydtyskland med over 4000 byskilte fra hele verden var tidligere helt uden dansk islæt. Det er der rådet bod på nu, hvor Kirsten og Erling Cordes har bragt et Sønderborg-skilt til "udlængsels-parken", som ophavsmanden Klaus Beer kalder "et projekt for fred og samhørighed mellem alle folk og nationer".

Baggrunden for, at Sønderborg nu har fået en plads i parken, som ligger tæt på A9 mellem Berlin og München, er et tilfældigt møde på en tysk campingplads, fortæller Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

Her camperede Kirsten og Erling Cordes fra Sønderborg, og de traf og blev gode venner med Angelika Flasdieck. Sidstnævnte bor i Wurlitz i omegnen, kendte Fernweh-Park Oberkotzau - og tog Sønderborg-parret med på sightseeing.

Annonce

Kommunen gav skiltet

Sønderborg-parret gik fra skilt til skilt i parken, men søgte forgæves efter et skilt med et dansk bynavn. Vel tilbage i Sønderborg kontaktede Kirsten og Erling Cordes Sønderborg Kommune, og her blev der fremstillet et klassisk byskilt, som Aase Nyegaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget, tidligere i år overrakte til ægteparret Cordes.

Kirsten og Erling har bragt skiltet til Oberkotzau, og manden bag parken, Klaus Beer, har sørget for en ny mast, idet Sønderborg-skiltet er så stort, at det ikke passede på nogle af de eksisterende master.

Sønderborg: Kom endelig

- Det ville da være rigtig skønt, hvis nogle gæster i parken ser skiltet og bliver nysgerrige efter at finde Sønderborg og tage en tur hertil. Vi tager gerne imod flere turister, sagde Aase Nyegaard, da hun gav skiltet til ægteparret Cordes.

- Jeg synes, det er sådan en fin historie, der ligger til grund for, at vi nu har et dansk skilt i parken. Den passer så godt ind i hele parkens ideologi om at mødes, skabe mellemfolkelig forståelse og blive venner på tværs af nationalitet, sprog, religion, politisk observans og hudfarve. Når man går fra skilt til skilt, foretager man med få skridt en optisk, tanke- og følelsesmæssig rejse verden rundt, lyder det fra Klaus Beer.

Fernweh-Park blev symbolsk åbnet på 10-årsdagen for Berlinmurens fald 9. november 1999.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce