x
Annonce
Kolding

76-årige Olaus vil plante roser i Kongensgade

Olaus Aaquist har fremelsket 150 rosenplanter af sorten Rose de Recht hjemme i sin have, og nu har han tilbudt Kolding Kommune at plante 80 af dem ud rundt om kirsebærtræerne i Kongensgade. Foto: Søren Gylling
Forkærligheden for roser ligger i generne hos 76-årige tidligere skolelærer Olaus Aaquist, hvis far var leverandør af roser til dronning Ingrid. Nu tilbyder han at genplante roserne i Kongensgade og holde dem vedlige.

Christiansfeld: Synet var betagende, når man i gamle dage kørte ind Christiansfeld nordfra ad Kongensgade, mens røde roser i et bredt bed i højre side af vejen blomstrede i fuldt flor. Det var før kommunesammenlægningen og den nye storkommunes beslutning om at sløjfe bedet for at spare udgifterne til vedligehold.

- Det var jo megaflot, men også meget arbejdskrævende at holde, konstaterer tidligere skolelærer i kemi og fysik på Christiansfeld Skole, 76-årige Olaus Aaquist, mens han viser rundt i sin imponerende have, som han selv fra A til Z har anlagt ved hjemmet i Damgårdsparken 5.

Nu har han fået den idé, at han vil genskabe synet. Derfor har han tilbudt Kolding Kommune at plante 80 roser rundt om kirsebærtræerne i højre side af Kongensgade, vedligeholde dem - og fjerne dem igen, hvis eksperimentet ikke lykkes.

- Jeg vil gøre det, fordi det skal se pænt ud, og fordi jeg har lyst til det, forklarer han.

Annonce

Afgørelsen

  • Olaus Aaquist har afleveret sit tilbud om at plante roser i Kongensgade til byrådsmedlem Molle Lykke Nielsen (DF), som nu sætter sagen på dagsorden i teknik- og klimaudvalget. Det er politikerne her, der skal afgøre, om kommunen vil sige ja til tilbuddet.
  • Gør de det, vil Olaus Aaquist plante roserne ud i uge 42.
  • Sagen kommer på udvalgets kommende møde i august.

Kasseret af genboen

Olaus Aaquist fik ideen en nat for et par år siden.

- Nu er jeg jo oppe i den alder, hvor man ligger vågen et par timer om natten. Det bliver nogle irritable over. Ikke jeg. Jeg ligger og planlægger og får gode ideer, smiler han, mens han står midt i den del af sin have, hvor han har fremelsket 150 sunde og robuste planter af sorten Rose de Rescht, som kan spores helt tilbage til 1807.

Rosen, som Olaus fik den første af af sin genbo, da hun ville kassere den, lever op til de ting, han gerne ser, at en rose har: En dejlig duft, en flot farve og en fin form - og så skal den være modstandsdygtig overfor rosensygdomme og være remonterende, hvilket vil sige, at den blomstrer flere gange om året.

Rundt omkring i hans have støder man på 46 forskellige slags roser, guldregn, et ferskentræ, vindruer, tomater, ærter, gule lupiner, som giver næring til næste års kartoffelbed, jordbærplanter, bønner, hindbær, æbler, kirsebær og meget, meget mere. Og ude på vejen i villakvarteret står de første af de rødege, som Olaus selv har dyrket frem fra frø til træer og plantet i to af lommerne. Nu pryder rødegen alle syv lommer i hele villakvarteret.

Dronningen

Olaus Aaquists glæde ved blomster og planter ligger i generne. Hans far Charles var en prisbelønnet gartner og planteskoleejer, og også han havde en stor kærlighed til roser, som han var knaldhamrende dygtig til at lave. Derfor var han også leverandør af roser til dronning Ingrid, da Rømødæmningen blev indviet i 1948.

- Men det er mig, der styrer haven, den skal ikke styre mig, forklarer Olaus - og man forstår, hvad han mener, når man ser, at ukrudt sagtens kan få lov at stå, og at græsplænen ligner en græsplæne og ikke en golfbane.

For der skal også være plads til andre ting i hans og fru Grethes liv. Eksempelvis er de ivrige sejlere, og især har deres ni meter lange svenske sejlbåd bragt dem til Sverige, Finland og Norge mange gange. Billeder på køkkenvæggen afslører, at de også kan fange laks i den helt tunge vægtklasse.

Olaus har også en part i et firepersoners Cessna-fly af typen 172, og siden han som 61-årig tog flycertifikatet, har han fløjet mindst 12 timer om året - dog ikke i år.

- Jeg afventer lige en ny lægeattest efter en operation for grå stær, smiler Olaus og fastslår, at han aldrig kommer til at sidde i en stol og stirre ud i luften.

Så han har tid nok til at passe det hele. Også en nyt rosenhav i Kongensgade, lover han.

Sådan ser den smukke rose ud. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce