Annonce
Tønder

779 børn skal samle affald i Tønder Kommune

Der har før været stor fokus på affaldsindsamling i Tønder Kommune blandt andet med initiativet Skridt og skrald, der gik viralt sidste forår. Arkivfoto: Timo Battefeld
Når Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling løber af stablen i uge 15, bliver det med stor opbakning fra de danske skoler og institutioner. I Tønder Kommune skal 779 børn ud i det fri for at indsamle andres efterladte skrald.

Tønder Kommune: Der er lagt op til den helt store forårsrengøring, når tusindvis af danskere i uge 15 trækker udendørs for at luge ud i de store mængder affald, der ligger og flyder rundtomkring. Affaldsindsamlingen er lige om hjørnet, og i år er det med deltagelse af 779 børn fra skoler og institutioner i Tønder Kommune.

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har meldt deres elever og børn til årets affaldsindsamling. På landsplan skal i alt 137.000 børn ud at samle skrald i løbet af skoleugen 12.-16. april – heriblandt 2.500 børn fra danske dagtilbud og skoler i Sydslesvig.

Og det er overraskende mange, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

– Det er fantastisk, at så mange børn er tilmeldt affaldsindsamlingen i år, og vi er positivt overraskede over den massive opbakning fra skolerne og institutionerne – især efter flere måneder med nedlukning og fjernundervisning, siger Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Annonce

Fokus på takeaway-affald

Hvert år indsamler Danmarks Naturfredningsforening oplysninger om, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på affaldsindsamlingen. I år bliver børnene også bedt om at tælle kaffekopper, pizzabakker, og hvad de ellers finder af takeaway-emballage.

På årets affaldsindsamling sætter Danmarks Naturfredningsforening nemlig fokus på de mange former for takeaway-affald, der desværre bliver smidt på gaden, i grøftekanten og i naturen.

Affaldsindsamlingen

  • Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald.
  • Årets affaldsindsamling løber af stablen i uge 15, hvor børn fra skoler og daginstitutioner samler ind i hverdagene 12.-16. april, mens de voksne følger trop i weekenden 17.-18. april.
  • Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet.
  • I 2020 blev der fundet 53.000 kilo affald – heriblandt 3.300 mundbind.

Ikke alene skal det afdække problemets omfang – optællingen har samtidig et pædagogisk sigte.

– Et sugerør og et sammenkrøllet burgerpapir i grøften ser måske ikke ud af meget i forbifarten. Men det gør indtryk, når affaldsposerne pludselig er fyldt med takeaway-emballage, og man bliver opmærksom på, hvor meget der egentlig ligger derude, siger Maria Reumert Gjerding.

Annonce

Hylder affaldsheltene

Når skoleelverne har været ude at samle ind, er der ikke kun spænding om, hvor meget affald de har fundet. Efter indsamlingen kan de tilmeldte skoler også kåre deres helt egen affaldshelt. Det kan for eksempel være eleven, der hjalp de andre med at slæbe, eller eleven, der skabte ekstra godt humør til indsamlingen.

Merrild, der er officiel partner på Affaldsindsamlingen, stiller Merrild et gavekort på 25.000 kroner på højkant til et grønt projekt til en af de skoler, der indtaster deres resultat og kårer sin affaldshelt.

Annonce

Lokale indsamlinger i weekenden

Når børnene har været i marken i løbet hverdagene, følger de voksne trop i weekenden.

Lørdag den 17. og søndag den 18. april kulminerer affaldsindsamlingen, når foreninger, idrætsklubber, privatpersoner med flere afholder lokale indsamlinger i hele landet.

Danmarks Naturfredningsforening forventer, at op mod 30.000 danskere vil samle ind henover weekenden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce