Annonce
Aabenraa

80-årig med fuld fart på

Svend Aage Toft er født i Aabenraa. Privatfoto
Annonce

Kollund: Tirsdag 15. september fylder Svend Aage Toft, Kollund, 80 år.

Svend Aage Toft er født i Aabenraa under besættelsen og voksede op under beskedne kår, men i et varmt og kærligt hjem. Var som dreng ofte med sin far, tømrermester Jens Toft, på arbejde. Da han var i tyverne, tegnede han en række sommerhuse for sin fars firma: Toftbo Sommerhuse.

Han ville oprindeligt være arkitekt, og prøvede på at blive optaget på Arkitektskolen, Kunstakademiet i København, men frihåndstegning – som man skulle kunne den gang – var ikke hans stærke side.

I stedet valgte han at blive lærer fra Haderslev Seminarium og fik sit første job som lærer på Holbøl Skole. Mens han førte sin 1. klasse op til 7. klasse, begyndte han som deltidskonsulent for Amtskonsulenten for Fritidsundervisning. Snart havde amtskonsulenten brug for ham på fuldtid.

Efter syv år i folkeskolen blev han fastansat ved Sønderjyllands Amtskommune. Her blev han senere souschef og en overgang konstitueret amtskonsulent.

Efter hans 50 års fødselsdag fik han besked om, at hans stilling blev nedlagt, og han fratrådte stillingen som tjenestemand og gik på pension i en alder på 53 år.

Hvad skulle en ung, aktiv mand på 53 år så gå i gang med?

Det var nærliggende at blive lærer igen, men han ville i stedet for prøve at være selvstændig handelsmand. Det blev til en årrække med handel med vinduer og døre i firmaet: Nybyg Syd. En kunde tilbød ham imidlertid et job som Hafenmeister i Marina Minde ved Flensborg fjord og hvorfor ikke prøve det? Han var havnemester i to sæsoner.

Herefter blev han lærer på blandt andet på Rønshoved Skolehjem, Sofiendal Skole, Kollund Skole og til sidst lærer på EFA Syd Produktionshøjskole, hvor han sluttede omkring 70-årsalderen.

I dag er han stadig aktiv og arbejder med træskulpturer. Han har svært ved at holde sig i ro, og har altid gang i et eller andet derhjemme.

Hans kone gennem mere end 50 år, Anni, synes en gang imellem, at han godt måtte stoppe med nogle af aktiviteterne.

- Men ikke så længe jeg kan, siger han.

Fødselsdagen fejres 19. september i Grænsehallernes festlokale sammen med familien, venner og bekendte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

To skiftet ud i Darum Menighedsråd

Kolding For abonnenter

Dybt skuffet socialdemokrat forlader kamp om at blive spidskandidat: Fik kun tre stemmer ved opstillingsmøde

Annonce