Annonce
Haderslev

80-årige Kirsten har masser af gå-på mod: Selv om det gør lidt ondt hist og pist, så må man bare lette måsen og se og komme i gang

Kirsten Køehn nyder sin hyggelige lejlighed i Haderslev midtby. En lille afstikker til Kolding var ikke en succes. Nu er hun tilbage i den by, hvor hun vil leve og dø. Foto: Dorthe Rasmussen
Kirsten Køehn er et kendt ansigt fra Haderslevs butiksliv. I sine unge år drev hun frisørsalon, og senere blev hun butikschef for Tøj & Sko. Livet har slået mange knuder undervejs, men Kirsten er født med et lyst sind. Søndag den 7. marts fylder hun 80 år og ser tilbage på et liv med masser af oplevelser, fællesskab og kærlighed.

HADERSLEV:  - Jeg prøvede at bo fem år i Kolding engang. Det var slet ikke mig. Bare at gå en tur i gågaden. Jeg kendte jo ikke en sjæl. Det var meget mærkeligt.

Kirsten Køehn er en rigtig Haderslev-pige -  kendt af mange fra sine år i byens butiksliv, hvor hun drev først frisørsalon og siden blev butikschef i den lokale Tøj & Sko.

- Jeg elsker Haderslev. Det er simpelthen bare min by, fastslår Kirsten.

Det kræver en god portion tålmodighed, når datteren Charlotte er med sin mor på bytur.

Der er altid mange, som Kirsten lige skal hilse på og snakke med på vejen.

Søndag den  7. marts er det 80 år siden, at hun kom til verden som den ældste i en søskendeflok på fire.

Faderen Peter Mortensen drev VVS-forretning i byen. Moren var hjemmegående og med Kirstens ord "lidt af én bohemé."

Det var et barndomshjem med højt til loftet og masser af kærlighed.

- Jeg havde nogle pragtfulde forældre og en pragtfuld barndom, og vi søskende har altid været meget tætte, fortæller Kirsten.

Annonce

Salon Kirsten Køehn

Som ung nyudlært frisør købte hun sin gamle læreplads, der havde adresse ovenpå det nuværende Imerco, i Storegade.

Det var midt i en brydningstid, hvor de fleste kvinder stadig gik hjemme.

Kirsten var blevet mor og kunne ikke få vuggestueplads.

Allerede dagen efter, at hun havde født datteren Charlotte, var hun på arbejde i salonen, og babyen var med i barnevogn.

Efter fem år måtte hun kapitulere, så hun blev hjemmegående de følgende 11 år.

Annonce

Fik nyt job på sygehuset

Hendes daværende mand Kurt Køehn drev egen engrosvirksomhed med forhandling af Phillips produkter.

Ægteparret boede i et gammelt hus i byen, der trængte til at blive renoveret, og børnene Michael og Charlotte var efterhånden blevet selvhjulpne.

- Så måtte jeg ud og finde noget arbejde igen. Når man har været så længe væk fra frisørfaget, var det ikke en mulighed. Så jeg fik natarbejde på Haderslev Sygehus, hvor jeg skulle gå til hånde med forskellige ting. Min primære opgave var at rydde op efter operationer. Jeg var på sygehuset i ti et halvt år, og det var en god tid. Jeg arbejdede syv dage og havde syv dage fri, og det passede fint i forhold til mine børn, fortæller Kirsten.


Jeg kan huske, at jeg stod på rampen ved sygehuset og ikke kunne få vejret. Men det tænkte jeg ikke over dengang


På det tidspunkt var hun begyndt at få nogle problemer med sine luftveje.

- Jeg kan huske, at jeg stod på rampen ved sygehuset og ikke kunne få vejret. Men det tænkte jeg ikke over dengang, fortæller Kirsten.

Annonce

Endte som butikschef

De skrappe kemikalier, som hun har været udsat for både som frisør og på sygehuset, har helt sikkert været med til at fremprovokere lungesygdommen KOL, som hun var genetisk disponeret for.

- Men på det tidspunkt vidste jeg ikke, hvad det var. Så efter sygehuset søgte jeg job som butikschef hos Tøj & Sko i Haderslev, fortæller Kirsten.

For første gang i sit arbejdsliv blev hun hun personlighedstestet.

- Til min store overraskelse fik jeg jobbet. De år i mit arbejdsliv var min største fornøjelse. Jeg havde et dejligt personale. Det var både spændende og hårdt at være ansat hos Salling Group. Man skulle kunne tåle mosten!


- Jeg blev enig med mig selv om, at jeg hellere måtte se at komme i gang igen

Kirsten Køehn


Og det kunne Kirsten i den grad. Hun knoklede derudad, men et efterår blev hun rigtig dårlig, En læge i Sønderborg sagde ligeud til hende, at hun skulle stoppe med at arbejde.

Så hun blev sygemeldt og gik og malede sit sommerhus, men der gik ikke længe, før hun var tilbage hos Tøj & Sko.

- Jeg blev enig med mig selv om, at jeg hellere måtte se at komme i gang igen, for butikken havde snart fødselsdag, og der skulle også gøres klar til julesalg. Min krop kollapsede i januar. Jeg var lige fyldt 60 år, da jeg fik min førtidspension, fortæller Kirsten.

Annonce

Har en god ven

I 1989 var hun blevet skilt fra sine børns far efter 27 års ægteskab.

- I dag er vi hinandens bedste venner, fortæller Kirsten.

Nogle gange skal man videre. Kirsten har da haft flere kærester siden. I dag har hun en god ven.

- Men vi skal ikke flytte sammen. Det er vi blevet for gamle til, siger hun og griner:

Men de har det godt med hinandens børn og nyder hinandens selskab.


Men vi skal ikke flytte sammen. Det er vi blevet for gamle til,

Kirsten Køehn


Kirstens søn Michael  har gennem en årrække boet i Florida med sin kone og to børn, mens datteren Charlotte bor i Starup.

Hun arbejder til dagligt som sygeplejeske på Kolding Sygehus.

Annonce

Et savn

For tre år siden havde Kirsten den store sorg at miste en lillebror, Hans Christian.

'Savnet går aldrig over, men livet går videre, og det føles stadig godt at vågne op hver morgen.

At være i live er en gave, og for Kirsten er hvert et åndedrag en påmindelse om, at hun måske ikke havde været her i dag , hvis ikke hendes lungesygdom var blevet opdaget i tide.

Flere gange dagligt skal hun have ilt, og selv om iltapparatet sætter en begrænsning for hendes gøren og laden, så klager hun ikke, - hvorfor skulle  hun dog gøre det.

- Jeg er heldig at være født med et positivt sind, hvilket de senere år er blevet bekræftet af min søn i Florida. De senere år har jeg ikke rejse derover på besøg på grund af min lungesygdom. Men han ringer tit, og spørger, hvordan jeg har det: Joh tak, jeg har det godt, jeg vågnede i morges. Det er jeg glad for, siger Kirsten og smiler:

Der har været mange bump på vejen - men Kirsten er ikke sådan at slå ud.

- Jeg har stadig masser af gå-på- mod og mange venner og bekendte.  Egentlig føler jeg mig ikke som en på 80 år. Sommertider bliver man da lidt træt, men så må jo prioritere, hvad man vil bruge sine kræfter på, konstaterer Kirsten.

Annonce

Et glas eller to

I hverdagene her under corona har hun holdt sig meget indendørs. En lille kreds af venner og familie kommer på besøg.  Ellers så læser hun en god bog, og hun kan lide at hygge med god mad og et glas rødvin eller to til aftensmaden.

Man skal jo være lidt god ved sig selv.

Kirsten er taknemmelig og ydmyg over, hvad der kan lade gøre. Hun har et motto, som hun minder sig selv om  hver dag:

- Selv om det gør lidt ondt hist og pist, så må man bare lette måsen og se og komme i gang!

Normalt, når én fra familie-klanen fylder rundt, så spiller hele familien revy, men det kan desværre ikke lade sig gøre på Kirstens runde dag.

Den fejrer hun med den nærmeste familie med en god frokost.

Kirsten, da hun var midt 30'erne og havde fuld fart på karrieren med egen salon i byen. Foto: Dorthe Rasmussen
Kirsten bladrer i albummet med billeder fra tiden, hvor hun drev butik og var aktiv i den lokale cityforening. Sammen med andre markante forretningsdrivende som Ove Dam (Fleur), Preben Giørt-Carlsen, Inspiration, og Frode Callesen, Brincken, var hun med til at bane vejen for blandt andet etableringen af Haderslev Bymidte. På et tidspunkt blev Kirsten også tændt af den politiske ild. Under Karen Froms borgmestertid stillede Kirsten op til byrådet for Venstre men blev ikke valgt. Foto: Dorthe Rasmussen
Kirsten har altid haft let til smil og latter. Hendes optimisme og gåpåmod har hjulpet hende igennem de svære tider. - Jeg siger altid. Giv mig en blomst, mens jeg lever. Jeg har det selv sådan. Jeg vil sku' se, at folk blive glade.  Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

28-årige Linette er chef for område med 260 medarbejdere i Sydbank: - Jeg har flere gange oplevet, at folk tror, jeg er assistenten

Kolding

Værtshusejer tvivler på genåbning onsdag: Jeg kan ikke se hvordan det skal fungere

Esbjerg For abonnenter

Bred opbakning til alternativ fritagelse for nationale test: - Det føles rent ud sagt som tidsspilde

Kolding

Fodboldformand jubler: - Vi gør klar til at få op mod 1500 tilskuere på Kolding Stadion

Annonce