Annonce
Aabenraa

80-årige Peter bader hele året: - Jeg kan ikke undvære det

80-årige Peter Boysen fra Aabenraa fejrede rund fødselsdag med en kold tur i den helt store balje. Foto: Jonas Kollerup
Peter Boysen fra Aabenraa fejrede mandag sin fødselsdag med en tur i bølgen blå. Sådan har han gjort i en halv menneskealder, og han bliver ved, til han ikke kan mere.

AABENRAA: Hvordan viser man, at man holder af sin far og bedstefar uden at sige det? Ét bud kunne være at stå op før hanen for at se ham fejre sin 80-års fødselsdag iført speedos hoppe en tur i Aabenraa Fjord.

- Er det ham, der går der, spørger et barnebarn.

- Nej, men han har den samme frisure, siger en anden med et grin og kiggede på en gråhåret mand i badekåbe på badebroen ved Aabenraa Lystbådehavn.

Annonce

Kort efter blev der dog noget af fejre med flag, kram og en solbærrom. Som forudsagt ankom dagens fødselar 80-årige Peter Boysen til stranden klokken 06.50. Det gør han hver dag undtagen søndag.

21 familiemedlemmer ” i direkte linje”, som Peter glad konstaterer, havde ellers dagen før fejret hans runde fødselsdag. Mandag var seks klar igen til at fejre ham, og kort efter modtagelsen på stranden står han klar kun iført speedos til to gange 175 meter badebro, inden kroppen sænkes i det ”friske” hav.

Både på vejen ud og ind går flere badegæster forbi og sender et ”Mojn og tillykke Peter” afsted. Måske har de talt med hans børn, måske ved de det bare. Han har nemlig været der sådan cirka altid.

- Det sociale betyder meget, og jeg hygger mig. Det er mennesker, jeg ikke ellers kommer sammen med, og mange af de mennesker, der siger goddaw, hej og mojn hér, kender jeg ikke engang navnet på. Men vi er ret bramfrie, så vi kender alligevel meget til hinanden, fordi vi mødes mere eller mindre hver morgen, siger Peter Boysen.

Sommerbadning greb om sig

Første gang han sprang i bølgerne var i sommeren 1976. Her udviklede en sommerbadetur sig til aftaler om at holde den kørende i først en uge, så fjorten dage og så en måned.

- Og da vi så var forbi jul, så begyndte det at blive lyst igen, og så blev det sådan, siger han.

Siden har han været med til at skære hul i isen med en motorsav, og han kender følelsen af tynd vinterhud i kulden og den rivende fornemmelse af is, der skraber sig mod den. Det hele glemmer han dog, når han går ind ad badebroen igen.

- Det vigtigste er at blive dyppet og få det her ”hip”. Jeg bliver ikke rigtigt vågen uden, og dagen fungerer ikke rigtigt, siger han.

- Det er så slemt, at hvis jeg har været lidt træt efter en tur i byen, og jeg gerne vil ligge lidt længere, så siger min kone til mig: "Ved du hvad, jeg synes faktisk du skal se at komme op og ud og bade med dig”. Det må jo være tegn på, at jeg er mere medgørlig, når jeg har været ude at bade, siger han med et grin.

Helt skidt har det næppe heller været. Peter er nemlig gået ram forbi sygdom, fortæller han.

- Nu er jeg – 7-9-13 - en af dem, der normalt ikke har de store problemer sygdomsmæssigt, og influenza og forkølelse kender jeg stort set ikke. Jeg tror, at det er på grund af badningen, siger Peter.

- Så jeg vil blive ved, til jeg ikke kan gå ud ad broen længere, siger han med et smil.


Det er så slemt, at hvis jeg har været lidt træt efter en tur i byen, og jeg gerne vil ligge lidt længere, så siger min kone til mig: "Ved du hvad, jeg synes faktisk du skal se at komme op og ud og bade med dig”. Det må jo være tegn på, at jeg er mere medgørlig, når jeg har været ude at bade

Peter Boysen


- Det vigtigste for mig er at komme ud og blive dyppet og få det hip dér. Du kan se, at de fleste har badekåbe på, når de går ud. Jeg er vist nok den eneste, der går ud kun i badebukser - også om vinteren, siger 80-årige Peter Boysen, som har "helårsbadet" siden sommeren 1976. Foto: Jonas Kollerup 
Selvom Peter er 80 år, så er han ingen "tepose-dypper". Hele kroppen skal i og et par svømmetag skal der til. Selv beskriver han den kolde oplevelse som dejlig, fordi den giver et "hip", der giver energi til resten af dagen. Foto: Jonas Kollerup
Hverken Peters kone Bente eller nogen af deres tre børn er vinterbadere, men de har respekt for hans hobby, og derfor slog to børn, en svigerdatter og tre børnebørn vejen forbi badeklubben for at gratulere Peter endnu engang. Foto: Jonas Kollerup
Efter badeturen var det tid til en lille solbærrom, Peter Boysen selv havde lavet. Det hører sig til på mærkedage, lod han forstå. Som sidevogn var der "træskohæle" med mintsmag med henvisning til Peters tid som skomager i Aabenraa. Foto: Jonas Kollerup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Annonce