Annonce
Varde

88 ansatte på Sydvestjysk Pelscenter i Varde ramt af covid-19

I år arbejder 200 letter og litauere på Sydvestjysk Pelscenter, der er et af landets største pelserier. 80 skulle være smittet med covid-19 og er nu sendt i isolation. Arkivfoto: John Randeris/Ritzau Scanpix
200 medarbejdere på seks pelserier i Jylland er smittet med covid-19 ifølge Styrelsen For Patientsikkerhed. De 88 er ansat på Sydvestjysk Pelscenter i Varde. Der er dog usikkerhed om testenes validitet, hvorfor alle i Varde er testet igen.

Corona og mink: 88 ud af 200 sæsonarbejdere på Sydvestjysk Pelscenter i Varde er lige nu sendt hjem i isolation. Det oplyser Svend Pedersen, formand for Sydvestjysk Pelscenter, som i år pelser cirka 900.000 mink.

- Vi har haft besøg af en covid-19-bil. Vi har fået at vide, at 88 er smittet. Der var nogle, som fik at vide, at de var positive uden at være testet, siger Svend Pedersen.


Vi har fået at vide, at 80 er smittet. Der var nogle, som fik at vide, at de var positive uden at være testet.

Formand Svend Pedersen, Sydvestjysk Pelscenter A.m.b.a.


Så lige nu er der en del usikkerhed, hvorfor samtlige 190 ansatte i Varde blev testet igen mandag. Der ventes svar onsdag. Alle 88, der er fra Letland og Litauen, er sendt i isolation. Blandt andet i de sommerhuse, de bor i.

De ansatte testes hver fredag. Hvis det viser sig, at alle 88 reelt er smittet, vil det formentlig få store konsekvenser for pelscentret.

- Vi er i den situation, at vi er færdige med at aflive mink. Så må vi lukke fabrikken ned et stykke tid. Det var værre, hvis det var sket for et par uger siden, siger Svend Pedersen.

I første omgang gælder det medarbejdernes ve og vel.

Bryde smittekæder

I øjeblikket arbejder Styrelsen for Patientsikkerhed på at bryde smittekæderne, så smitten ikke spredes. Styrelsen oplyser, at der på seks pelserier i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark er fundet 200 smittede. Deraf altså de 88 i Varde.

- For at bryde smittekæderne har Styrelsen for Patientsikkerhed ud over den vanlige smitteopsporing også ydet sundhedsfaglig rådgivning til de seks pelserier, hvor der er konstateret smitte med covid-19 blandt medarbejdere, siger overlæge Charlotte Hjort, enhedschef i Tilsyn og Rådgivning Nord, i pressemeddelelsen.

Der er et stort arbejde i gang med at aflive alle landets mink, fordi regeringen har besluttet, at de udgør en for stor sundhedsrisiko. Avlerne må ikke bruge pels fra mink fra en smittet farm, eller hvis deres farm ligger inden for 7,8 kilometer fra en minkfarm, hvor der er coronavirus.

Derimod er der ifølge Fødevarestyrelsen ikke noget til hinder for at pelse minkene, hvis farmen ligger uden for sikkerhedszonen.

Sydvestjysk Pelscenter

  • Sydvestjysk Pelscenter A.m.b.a. er etableret i 2013. Der er 90 minkavlere, som får pelset mink hos Sydvestjysk Pelscenter.
  • Med 1,2 millioner skind i år skulle pelseriet have slået rekorden på 880.000 skind. Men 400.000 mink skal nu destrueres grundet covid-19.
  • Sydvestjysk Pelscenter får hvert år hjælp fra cirka 200 letter og litauer til pelsningen. Mange tager fri - blandt andet skolelærere og politibetjente - for at tjene en god løn i Danmark.
  • De udenlandske arbejdere bor for det meste i sommerhuse under pelsningen, som normalt slutter den anden uge i december.
Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud