Annonce
Sønderborg

84-årig kvinde får ægtemand hjem igen: Datter er bekymret

I to uger har ægteparret, der kan fejre krondiamantbryllup til december, været adskilt. Poul Erik har fået det fysisk bedre under opholdet på Center for Korttidspladser, men afstanden har tæret på Anneliese Eichmeyer. Foto: Sarah Nørgaard
Anneliese Eichmeyer får sin mand Poul Erik hjem på onsdag, men deres datter Katja Møller frygter, at det kan forværre hans helbred.
Annonce

Ulkebøl: Onsdag bragte JydskeVestkysten artiklen om 84-årige Anneliese Eichmeyer, der delte sin historie om, hvordan den kommunale hjemmepleje kom ind i hendes hjem og tog ægtemanden Poul Erik med til Center for Korttidspladser i Ulkebøl imod hendes vilje.


Når man har været sammen i 65 år, så er det ulideligt at være adskilt.

Anneliese Eichmeyer, hustru


Hun ønskede inderligt, at hun kunne få Poul Erik hjem, så hun kunne få lov til at passe ham, som hun plejede. Efter to uger på centret ladet det nu til, at Poul Erik Eichmeyer kan vende hjem til bopælen på onsdag i uge 32, lyder det fra parrets datter Katja Møller. Og det vækker stor bekymring hos datteren:

- Jeg er vanvittigt ked af det hele, og jeg har lagt søvnløs hele natten. Det er dybt frustrerende, for jeg sidder i Svendborg og kan ikke gøre noget som helst, fortæller hun i telefonen.

Hun frygter, at hendes far vil lide omsorgssvigt, hvis han vender hjem til parrets bopæl i Ulkebøl.

- Min mor og far har været sammen i 65 år, og de har været gode for hinanden. Men jeg bliver nødt til at være talerøret for min far, for det er ham, der står til at tabe i det her, siger Katja Møller.

Annonce

Liv med demens

Datteren forklarer, at hendes far Poul Erik slet ikke er terminalt syg, som Anneliese oplyste til avisen, men at han har haft en velfungerende alderdom med en demenssygdom, som forværres. Det har udmundet sig i, at Poul Erik råber højlydt fra sin seng og har svært ved at kommunikere, hvad han har brug for. Han har også med tiden tabt væske og spist sparsomt.

- Min mor har svært ved at rumme hans sygdom, for hun bliver også ældre. Hun skælder ud og blander sig i plejehjælpens arbejde, og det er bestemt ikke forsvarligt eller sundt for min far at være i, fortæller Katja Møller.

I de to uger, hvor Poul Erik har haft en midlertidig plads på centret i Ulkebøl, har Katja Møller mærket, hvordan hendes far har fået ro omkring sig.

- Jeg ser, at min far blomstrer på centret, hvor han er begyndt at optage væske igen, fortæller hun.

Annonce

Et forsøg derhjemme

Ifølge Anneliese Eichmeyer har det at gå derhjemme i to uger uden sin ægtemand været en traumatisk oplevelse.

- Når man har været sammen i 65 år, så er det ulideligt at være adskilt. Folk siger, at det er godt for mig, at jeg ikke behøver at bekymre mig, men jeg laver ikke andet end at ligge og spekulere på, hvordan han har det, forklarer Anneliese Eichmeyer.

Hun har besøgt ham hver dag på centret i Ulkebøl.

- Jeg er dårligt gående, så det slider på mine kræfter. Han har fået det bedre, men han savner mig. Hver dag spørger han, hvornår han skal hjem, fortæller Anneliese Eichmeyer.

Plejepersonalet har foreslået hende at flytte i plejehjem sammen med Poul Erik, så de begge kan få den nødvendige hjælp, de har brug for.

- Jeg vil gerne se tiden an. Jeg vil forsøge at have ham herhjemme i et stykke tid, og hvis det viser sig, at han får det helt skidt, så skal vi begge afsted på plejehjem. Det er jeg åben for, fortæller Anneliese Eichmeyer.

Indtil den dag kommer, er hun imidlertid glad for at få Poul Erik hjem igen:

- Vi skal være sammen nu og til det sidste. Man kan ikke plante et gammelt træ om, og sådan er det også med mennesker.

Annonce

Kompleks sag

Center for Korttidspladser er ikke et sted, hvor man havner imod sin egen vilje, så selvom Anneliese Eichmeyer ikke brød sig om flytningen, så var det Poul Erik Eichmeyer selv, der takkede ja til tilbuddet.

-  Det er ikke altid, at en familie samlet set er enige i de beslutninger, som den enkelte i familien træffer. Derfor er det vores rettigheder som borgere, at vi selv bestemmer. Man takker selv ja og man ønsker også selv at komme hjem igen, udtaler fortæller Helle Mønsted Nielsen generelt om de problematikker, der opstår, når der er modsatrettede ønsker blandt pårørende i spørgsmålet om kommunal pleje. Hun er direktør for forvaltningen Borger, Beskæftigelse og Sundhed i Sønderborg Kommune.

Dermed er det også Poul Erik Eichmeyer, der selv har valgt at komme hjem til bopælen i Ulkebøl, selvom hans datter Katja Møller frygter for konsekvenserne af det.

- Det er en kompleks sag, og det er det tit i kommunen. Man kan sige principielt, at hvis en borger ikke er umyndiggjort, så har de stadig deres handlefrihed, så er der ingen, der kan beslutte på vegne af dem. Også hvis borgere er hårdt ramt af sygdom, så har de deres klare øjeblikke, hvor man ikke er i tvivl om, at man har fuld kontakt med dem. Vi har meget fokus på, hvornår vi kan vurdere, at borgere selv kan træffe en beslutning, og når de ikke kan, fortæller Helle Mønsted Nielsen.

Både Anneliese Eichmeyer og datteren Katja Møller er enige om, at Poul Erik Eichmeyer har fået det bedre på det midlertidige botilbud, men det videre forløb må tiden vise.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Det skal nok gå gutter

Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce