Annonce
Sønderborg

Rystet over episode med hjemmehjælpere: 84-årig kvinde vil have sin mand hjem igen

Poul Erik Eichmeyers plejeseng står tom i parrets hjem i Ulkebøl. Anneliese savner at passe på ham og holde ham i hånden. Foto: Sarah Nørgaard
Mens Anneliese Eichmeyer passede sin 87-årige mand i parrets hjem i Ulkebøl, låste hjemmehjælpere ifølge hende sig ind i huset for at tage ægtemanden med på en institution imod hendes ønske. Episoden har rystet Anneliese Eichmeyer.
Annonce

Annelieses oplevelse

I denne artikel skal du læse Anneliese Eichmeyers personlige oplevelse med den kommunale hjemmepleje i Sønderborg. JydskeVestkysten har valgt at bringe beretningen for at sætte fokus på behandlingen ældre og svage. Kommunen ønsker ikke at kommentere på enkeltsager, men udtaler sig generelt om hjemmehjælpernes pligter og ansvar sidst i artiklen.

Ulkebøl: - Jeg har levet gennem en krig og en hungersnød, men det her er dog det værste, jeg har været udsat for, siger 84-årige Anneliese Eichmeyer fra sin bopæl i Ulkebøl.

Hun har siden torsdag i uge 29 været i chok over, at den kommunale hjemmepleje ifølge hende har tilranet sig adgang til sit hjem for at tage ægtemanden Poul Erik med til centret for korttidspladser i Ulkebøl i mod hendes ønske.


Det var så brutalt, at han skreg af smerter, og jeg kunne ikke hjælpe ham

Anneliese Eichmeyer


- De viste ingen papirer eller nogen form for identifikation. De gik bare lige ind og gjorde, som det passede dem, forklarer Anneliese.

Hun fortæller, at medarbejdere i hjemmehjælpen sagde, at hun ikke var i stand til at passe sin syge mand, hvorefter de begyndte at fjerne Poul Erik fra sin sygeseng, mens ægtemanden gjorde modstand med spark. Det resulterede i, at hjemmehjælpen til sidst måtte sætte Poul Erik hårdt ned i en kørestol.

- Det var så brutalt, at han skreg af smerter, og jeg kunne ikke hjælpe ham, siger Anneliese.

Hun ringede straks til politiet, men hun hørte ikke fra dem igen. Herefter forsøgte Anneliese at låse alle dørene i hjemmet, så hjemmehjælpen ikke kunne skubbe Poul Erik udenfor huset. Ved dét syn hoppede en af hjemmehjælperne ifølge Annelise prompte ud af et vindue, gik rundt om huset og låste hoveddøren op med sit hjemmehjælper-kort.

Anneliese Eichmeyer fik at vide, at hun ikke var i stand til at passe på sin mand på grund af hendes egen tilstand som diabetiker, da hjemmehjælperne kørte ham ud ad hoveddøren. Foto: Sarah Nørgaard

Anneliese nåede kun lige at kaste et tæppe over sin mand, inden hjemmehjælpen kørte afsted med ham.

Annonce

Vil dø derhjemme

I dagene op til episoden lå Poul Erik på et sengeafsnit i Aabenraa Sygehus og blev udskrevet i løbet af onsdagen. Det var en lettelse for dem begge at få ham hjem igen, for selvom Poul Erik er terminalt syg, så er det hans sidste ønske at dø i parrets hjem med Anneliese ved sin side.

Til december har ægteparret været gift i 65 år og kan dermed fejre krondiamantbryllup. Foto: Sarah Nørgaard

Fra Poul Eriks sygeseng i hjemmet kan han kigge ud ad vinduet til haven, han kan se på familiebilleder i vitrineskabet og til sin højre side kan han holde Anneliese i hånden, mens hun sidder i sin behagelige lænestol.

- Jeg har sagt til min mand, at jeg nok skal ordne det her. Jeg tænker ikke kun på ham og mig selv, men også på alle andre ældre folk, som oplever noget som dette, fortæller Anneliese.

Anneliese Eichmeyer forklarer, at hendes mand ikke har været den samme, siden han blev fjernet fra plejesengen i sit hjem - Han smiler ikke mere, siger hun. Foto: Sarah Nørgaard

Anneliese Eichmeyer mener ikke, at hun ville have modsat sig hjemmehjælpernes handlinger i hjemmet, hvis hun var blevet forberedt på det, inden de troppede op i hjemmet, og hun hvis hun havde fået en skriftlig forklaring.

Annonce

Kommunen undersøger sagen

Lene Gram Herborg er myndighedschef hos Sønderborg Kommune og er overordnet ansvarlig for sagsbehandlinger indenfor områder som Visitationsafdelingen, Hjælpemiddelafdelingen Handicap- og Psykiatriafdelingen. Hun fortæller, at når en borger visiteres til en korttidsplads på centret i Ulkebøl, så er det generelt set noget, som borgeren selv siger ja tak til.

- Når kommunen vurderer, at der er behov for et korttidsophold, så lægger vi ofte vægt på oplysninger fra sygeplejen og fra en læge om en borgers helbredstilstand. Og så er vi meget opmærksomme på vores forpligtelse til at udøve den nødvendige omsorg. I hver enkelt sag lægger vi stor vægt på at vurdere, hvad der er bedst for borgeren, og vi er også i samråd med borgeren, inden der tilbydes en korttidsplads, forklarer hun og fortsætter:

- Det er ikke i alle tilfælde, at der i en familie er 100 procent enighed om, hvad der er det bedste for en borger. Når der opstår sådan en situation, så lægger vi vægt på borgerens ønsker og på at have en god dialog med familien.

Hun er gjort bekendt med Anneliese Eichmeyers beretning, som har givet anledning til selvransagelse hos kommunen:

- Efter jeg er blevet bekendt med den her sag, så er jeg i gang med at undersøge, om der er noget, vi kunne have gjort anderledes, og om vi kunne have haft en bedre dialog med familien. Vi vil tage en fornyet dialog med borgeren - og også de pårørende om, hvordan vi bedst kan understøtte dem, fortæller Lene Gram Herborg.

Anneliese Eichmeyer vil gerne have sin mand hjem igen. Foto: Sarah Nørgaard
Anneliese Eichmeyer vil gerne have sin mand hjem igen. Foto: Sarah Nørgaard
Anneliese Eichmeyer vil gerne have sin mand hjem igen. Foto: Sarah Nørgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Abdul gik efter et multikulturelt gymnasiemiljø: - Her følte jeg mig mest velkommen

Annonce