Annonce
Esbjerg

39-årig fik standset 85-årig mand på motorvejen: Spøgelsesbilist kørte mod Esbjerg i forkert vejbane

Politiet standsede tirsdag aften en spøgelsesbilist på motorvejen mod Esbjerg med hjælp fra en modig, mandlig bilist. Arkivfoto: Michael Bager
Frygtløs indgriben fra 39-årige Martin Junker fra Lunderskov var medvirkende til, at en 85-årige spøgelsesbilist blev ført ud i nødsporet på Esbjerg-motorvejen ved Bramming.
Annonce

Bramming: Artiklen er opdateret klokken 15.30 efter JydskeVestkysten har talt med den mand, der stoppede bilisten.

Syd- og Sønderjyllands Politi modtog tirsdag kl. 20.44 en anmeldelse om, at en bil kørte i den forkerte vejbane på Esbjerg-motorvejen.

Der var med andre ord tale om en spøgelsesbilist, der kørte mod Esbjerg i det spor, der normalvis fører bilister mod øst.

Opkaldet til Syd- og Sønderjyllands Politi om den 85-årige bilist kom fra 39-årige Martin Junker fra Lunderskov. Han befandt sig i den modsatte vejbane på vej mod Esbjerg, og kørte på den måde i samme retning som spøgelsesbilisten på den anden side af midterrabatten.

- Jeg var på motorvejen med en kammerat, og vi undrede os over, at flere biler blinkede med lygterne, når de kørte forbi. Så fik vi øje på to røde baglygter på den anden side, og vi satte nødblink til, og forsøgte at signalere til bilen, at der var fare på færde, fordi han jo befandt sig i overhalingsbanen i østgående retning, siger Martin Junker.

Annonce

Ville ikke væk

Han ved ikke præcist, hvad det var, der pludselig fik spøgelsesbilisten til at køre langsommere for til sidst at holde stille, men det fik Martin Junker til selv at køre ind i nødsporet.

- Der kom lige en periode, hvor der ikke var meget trafik på motorvejen. Jeg spurgte min kammerat om vi skulle løbe derover, og det endte jeg med at gøre og fik manden ud af bilen, siger Martin Junker, der kalder den 85-årige for 'snotforvirret'.

- Han ville ikke væk fra sin bil. Han havde fundet ud af, at han var kørt forkert, men han havde ikke kunnet finde ud af, hvordan han skulle komme væk, forklarer Martin Junker.

Han fik den ældre herre væk fra bilen og ud i nødsporet, hvor en kvinde også var stoppet op. Hun var til dagligt ambulanceredder, og tog sig godt af den ældre herre, indtil politiet nåede frem og fik afspærret motorvejen.

Det var først senere, at Martin Junker kom til at tænke nærmere over, at han netop havde løbet tværs over en motorvej.

- Vi blev faktisk lidt chokerede over, at vi lige havde løbet tværs over fire spor for at få manden i sikkerhed. Det var lidt vildt.

Annonce

Mere fokus på kørekort

Da politiet ankom til stedet brugte de flere lastbiler til at afspærre motorvejen omkring kantpæl 281 nær Bramming, og for Martin Junker er det anden gang inden for få år, at han er i nærkontakt med en spøgelsesbilist.

Senest var i 2018 ved Kolding, men dengang havde politiet ikke tid til at komme.

- Det endte med, at jeg selv anmeldte det, og nu skal jeg i retten som vidne næste år. Det vil sige, at en person uhindret kan fortsætte med at køre bil i tre år efter at have været spøgelsesbilist på en motorvej, før sagen kommer for retten, og jeg synes faktisk godt, at der kunne komme mere fokus på reglerne for fornyelse af kørekort, siger Martin Junker.

Som det er i dag skal personer, der fylder 70 år, have tjekket deres kørekort, og 15 år senere op til en ny køreprøve og lægetjek. Og det undrer Martin Junker.

- Politiet var ikke selv helt klar over, hvordan de skulle forholde sig til den 85-åriges kørekort. Nu skal der muligvis en retssag til, og jeg ved ikke om han kan få et midlertidigt kørekort, hvis det bliver tilfældet. Nu har jeg selv oplevet to spøgelsesbilister inden for få år, så jeg synes man både burde se nærmere på både skiltningen i forbindelse med tilkørsel til motorveje og fornyelse af kørekort, siger Martin Junker.

Ingen skade

Der skete hverken personskade eller materiel skade i forbindelse med spøgelsesbilisten, og politiet er nu i færd med at undersøge, om den 85-årige skal have lov til at bevare retten til at føre bil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce