Annonce
Kolding

85 vandboringer undersøgt: Ingen indeholder det farlige stof CTA

85 vandprøver fra boringer i Kolding Kommune er blevet analyseret for det sundhedsskadelige stof CTA. Stoffet blev heldigvis ikke fundet. Når snakken falder på drikkevand, så har Kolding Kommune et tip til alle, der holder ferie uden for hjemmet. Der kan, når man er væk i længere tid, ske en opblomstring af bakterier i boligens rørstystemer. Bakterierne kan være sygdomsfremkaldende i større koncentrationer, så derfor bør alle skylle boligens ledningsnet godt igennem, når de kommer hjem fra ferie, lyder det gode råd. Foto: Colourbox.com
Alle landets kommuner er blevet bedt om at tjekke drikkevandet for stoffet CTA, der mistænkes for at kunne være kræftfremkaldende og muligvis skade arveanlæggene. Stoffet er ikke påvist i Kolding.

Kolding: 34 almene vandforsyninger samt Kolding Sygehus og Arla Foods i Christiansfeld er blevet bedt om at få foretaget analyser af alle deres aktive vandboringer. Det er sket, efter Miljø- og Fødevareministeriet har skrevet til alle landets kommuner og bedt dem om hurtigst muligt at få tjekket vandets indhold af chlorothalonil-amidsulfonsyre, forkortet CTA.

- Der er blevet taget prøver af i alt 100 boringer, og vi har modtaget svar fra 85 procent af analyserne. Stoffet er ikke fundet i én eneste. De sidste 15 procent af boringerne, hvor vi mangler analyseresultater fra, kommer i nærmeste fremtid. Nogle prøver er udtaget, andre venter på, at laboratoriet får udtaget prøverne og enkelte boringer, hvor der er tekniske problemer, bliver udtaget snarest, fortæller miljøsagsbehandler Helle Würtz, Kolding Kommune.

Prøverne skulle tages, fordi det på nuværende tidspunkt ikke kan udelukkes, at CTA kan være kræftfremkaldende og muligvis skade arveanlæggene, hvis man indtager det i drikkevandet. CTA er et nedbrydningsprodukt af chlorothalonil, som har været godkendt i Danmark i perioden fra 1082 til 2000 som svampemiddel til hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland samt agurker og prydplanter på friland og i væksthuse.

Chlorothalonil har ikke været godkendt til træbeskyttelse i Danmark, men det har været anvendt som biocid i træmaling og bundmaling.

- CTA er et stof, man ikke skal ignorere, for det har skadelige virkninger, og vi har virkelig været bekymrede for, om vi skulle finde stoffet, men det gjorde vi heldigvis ikke, siger Helle Würtz.

Annonce

Der er blevet taget prøver af i alt 100 boringer, og vi har modtaget svar fra 85 procent af analyserne. Stoffet er ikke fundet i én eneste. De sidste 15 procent af boringerne, hvor vi mangler analyseresultater fra, kommer i nærmeste fremtid. Nogle prøver er udtaget, andre venter på, at laboratoriet får udtaget prøverne og enkelte boringer, hvor der er tekniske problemer, bliver udtaget snarest.

Miljøsagsbehandler Helle Würtz, Kolding Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce