Annonce
Udland

89-årig amerikansk investeringslegende er død af kræft

Stifteren af verdens største investeringsforening, Vanguard Group, er død. John Bogle blev 89 år.

Den amerikanske investeringslegende John Bogle er død. Han blev 89 år.

Det skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af en pressemeddelelse fra hans firma Vanguard Group.

John Bogle lancerede i 1975 verdens første indeksfond, og Vanguard Group har siden vokset sig til at blive verdens største investeringsforening.

Han er kendt for at give individuelle investorer mulighed for præcist at kunne følge markedsudviklingen på forskellige finansmarkeder. Og for at promovere passive investeringer med lave omkostninger.

I danske medier er John Bogle flere gange blevet omtalt som "en levende legende i finansverdenen", "investeringslegenden" og "topinvestoren".

John Bogle døde onsdag af en kræftsygdom. Det oplyser hans assistent Michael Nolan til nyhedsbureauet Reuters.

Han har kæmpet med dårligt helbred i flere år og har blandt andet overlevet seks hjerteanfald. I 1996 fik han en hjertetransplantation.

På trods af problemer med helbredet har han fortsat været aktiv i ledelse og administration af Vanguard Group de senere år.

John Bogle, som ofte blev kaldt Jack, har skrevet flere bøger om investering, som har inspireret en bevægelse af investorer, der kalder sig "bogleheads".

- Jack gjorde mere for amerikanske investorer end noget andet individ, jeg nogensinde har mødt, siger milliardæren Warren Buffett i en meddelelse ifølge Reuters.

Ifølge Buffet har Bogle - ved at gøre investeringer med lave omkostninger populære - givet investorer "titusindvis af milliarder af dollar på lommen".

Bogle blev født i 1929 ind i en middelklassefamilie. I 1951 dimitterede han fra Princeton University, hvor han havde læst økonomi.

Han blev kort derefter ansat i virksomheden Wellington Management. Det var uenigheder om, hvordan virksomheden skulle drives, der i 1975 drev ham til at grundlægge sin egen investeringsforening.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce