Annonce
Haderslev

9. april kan genopleves fem steder i byen

Obelisken blev rejst allerede i november 1940 til minde om de faldne soldater. Arkivfoto fra Historie Haderslev
Corona har sat gang i nytænkning. Kasernen og Historie Haderslev formilder kampene på besættelsesdagen via fem store standere.

HADERSLEV: Sidste år måtte offentligheden holde afstand til den officielle mindehøjtidelighed for 9. april. Besættelsen blev mindet af nogle ganske få fremmødte med blandt andet de traditionelle kransenedlæggelser.

Det kan blive scenariet igen i år. Så Haderslev Kaserne og Historie Haderslev er gået sammen om at formidle kampene på besættelsesdagen på en ny måde. Fem store plancher vil blive sat op fem strategiske steder i byen allerede to uger før 9. april. Og de vil stå der to uger efter.

– Vores tanker er, at vi vil gøre lidt mere ud af 9. april. Så kan folk læse, hvad der skete de fem steder, hvor der var træfninger, forklarer arkiv- og museumschef Bent Vedsted Rønne.

Annonce

Fire danske soldater mistede livet, samt en del tyske. Også civile blev dræbt.

De fem dobbelte plancher er ved at blive produceret. De sættes i de fem standere, som Slesvigske Vognsamling fremstiller, og som hæren henter og sætter op på/ved henholdsvis Hertug Hans Hospital på Sønderbro, Møllepladsen, Torvet, rutebilstationen i Nørregade og Gammelting.

De fem standere bliver ret store; én gang to meter og fyldes med billeder og tekst om begivenhederne. Udstillingen indvies fredag den 26. marts.

Her er to af teksterne:

Tyskerne kommer!

”Nu kommer de!”. Klokken er lidt over 7 om morgenen den 9. april 1940, da soldaterne i den sydlige ende af Haderslev får øje på de første tyske kampvogne. De kommer kørende ned ad Aabenraavej og snart er en heftig ildkamp i gang.

Den forreste danske stilling består af en 37 mm fodfolkskanon, der bemandes af fem soldater. De ligger i en meget udsat position med ryggen mod den hvid-kalkede Hertug Hans Kirke.

Efter få minutters kamp er denne stilling nedkæmpet, men de danske soldater formår inden at uskadeliggøre tre tyske køretøjer.

Af stillingens danske besætning bliver to dræbt og yderligere tre bliver hårdt sårede. Kampen om Haderslev er i gang.

Annonce

De faldne og de sårede

Kampene d. 9. april 1940 resulterer i adskillige tabte menneskeliv. På landsplan falder 16 danske soldater og civilbefolkningen må også i flere byer betale en pris.

Med sine fire dræbte og fem sårede soldater, er Haderslev det sted i Danmark, som oplever de største tab. Desuden bliver tre civilister dræbt og mindst en hårdt såret under kampene i byen.

Kort tid efter den 9. april opstår et ønske om at ære de unge mænd, der forsvarede Haderslev med livet som indsats. Det kulminerer i november 1940 med afsløringen af en mindeobelisk, der placeres i Hertug Hans Kirkens baggård.

Monumentet rejses i nærheden af, hvor tre af de fire soldater faldt og det bærer deres navne: Frode Munch Vesterby, Hans Christian Hansen, Oluf Arthur Hansen og Niels Møller-Schmidt. Sidstnævnte bliver dræbt i forbindelse med ildkampen ved kasernen.

Siden indvielsen har garnisonen i Haderslev hvert år afholdt en mindehøjtidelighed ved obelisken. Det indebærer kransenedlæggelse samt taler af blandt andre garnisonskommandanten og borgmesteren. Traditionen videreføres i dag af Slesvigske Fodregiment.

Danske soldater gør klar til at modtage tyskerne ved Sønderbro om morgenen den 9. april 1940. To af de danske soldater faldt i kamp. Tre blev sårede. Arkivfoto fra Historie Haderslev
Fire danske soldater døde i Haderslev, mens de kæmpede forgæves mod den tyske overmagt, der blandt andet havde kampvogne. Arkivfoto fra Historie Haderslev
Tipvognene ved møllen, der nu er teater, blev brugt som spærringer mod de tyske tropper. Arkivfoto fra Historie Haderslev
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brødrene Schmidt sælger deres livsværk: Ingen kan desværre huske prisen

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Kolding

Uro på bosted får bekymrede beboere i landsby til at samle underskrifter

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Annonce