Annonce
Navne

90 år og første fødselsdag som pensionist

Raul Castro den 19. april, da han gik af som de cubanske kommunisters leder. Den 3. juni fylder han 90 år. Foto: Reuters
Raul Castro fylder godt nok 90 år nu, men den tidligere cubanske leder har ikke den store erfaring som pensionist. Han stoppede først med at arbejde i april.

Raul Castro har netop taget hul på sit otium. Som en mand, der den 3. juni fylder 90 år, kan man vel også sige, at der er på tide.

Hans politiske modstandere mener nok, at han burde være gået på pension for mange år siden.

Castros otium begyndte den 19. april. Da forlod han den reelt højeste post i det cubanske hierarki, posten som leder af det kommunistiske parti. Posten blev overtaget af præsident Miguel Díaz-Canel.

Annonce

Raul Castro har været med i ledelsen af Cuba siden den kommunistiske revolution i 1959. Den blev anført af Rauls bror, Fidel Castro. Internationalt stod Raul i mange år i skyggen af sin fem år ældre storebror, den egentlige leder af den kommunistiske stat. Raul Castro havde i årtier højtstående stillinger i partiet og regeringen.

Så blev det 2006. En sygdomssvækket Fidel måtte da overlade sine lederposter til sin lillebror. To år senere blev Raul formelt valg til leder. Fidel Castro døde i 2016 som 90-årig.

Nu er Raul Castro det tilbageværende, levende symbol på Castro-brødrenes mangeårige kommunistiske regime, der har været en torn i øjet på specielt USA mod nord. USA har stadig sanktioner mod Cuba.

At dømme efter leveforholdene i Cuba kan man ikke sige, at Castro-brødrenes ledelse har givet borgerne velstand. De har efterladt et land i fattigdom og med en frustreret befolkning.

Mislykket kupforsøg

Raul Castro blev født i Biràn i Cuba. Faderen var spansk indvandrer, moderen cubaner. Det var en stor børneflok. Tre brødre, fire søstre og en håndfuld halvsøskende.

Som ung blev han og hans brødre medlemmer af det kommunistiske parti. Han deltog i forskellige demonstrationer og aktioner mod den amerikanskstøttede diktator Fulgencio Batista i 1950'erne. Det kostede ham både en fængselsstraf og et eksil i Mexico. Her var han med til at planlægge kupforsøget i 1956 mod Batista med skibet Granma. Det sejlede til Cuba med Castro-brødrene og 80 andre væbnede personer om bord for at styrte Batista. Men diktatoren havde luret planen. Kun 20 kupsoldater, herunder brødrene, overlevede.

De flygtede op i bjergene i Cuba, og herfra begyndte de at angribe regimet. De fik flere og flere væbnede mænd på deres side. Den 8. januar 1959 indtog oprørerne med Fidel Castro i spidsen Cubas hovedstad, Havana.

18 dage senere giftede Raul Castro sig med Vilma Espin. Parret har tre døtre og en søn. Vilma Espin døde i 2007.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce