Annonce
Udland

92 soldater er dræbt i et bagholdsangreb i Tchad

Stringer/Reuters
Flere angreb har fundet sted i henholdsvis Tchad og Nigeria. Tilsammen har over 100 soldater har mistet livet.

Den militante gruppe Boko Haram har dræbt over 100 soldater ved to separate angreb i Nigeria og Tchad.

Det oplyser embedsmænd ifølge nyhedsbureauet dpa tirsdag.

92 soldater blev dræbt i Tchad i et syv timer langt bagholdsangreb, mens et større antal soldater i Nigeria blev dræbt.

Tchads præsident, Idriss Deby, har tirsdag besøgt stedet for at bekræfte dødsfaldene. Han sagde, at det var første gang, at så mange tropper var gået tabt.

Boko Haram begyndte sine militante oprør i Nigeria i 2009 og er siden trængt ind i Nigerias naboland.

Den seneste tid har Boko Haram intensiveret sine angreb omkring søen Lac Tchad, hvor det drager fordel af terrænet, skriver nyhedsbureauet AFP.

Endnu et angreb i området Borno, der ligger i det nordøstlige Nigeria, har fundet sted. Det oplyser tre unavngivne militære kilder, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Her har mindst 70 soldater mistet livet i et bagholdsangreb blandt andet med raketdrevne håndgranater.

Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, har dog ikke bekræftet et dødstal. Men han udtrykker "dyb sorg" over soldaternes død.

Ligeledes er det heller ikke klart, hvem der stod bag angrebet i Borno. Militante fra både Boko Haram og Islamisk Stat i Vestafrika er aktive i regionen.

Boko Haram udgør en konstant trussel mod samfund i den nordøstlige del af Nigeria og har også lanceret offensiver i nabolandene Tchad, Niger og Cameroun, skriver dpa.

I de seneste måneder har gruppen optrappet sine angreb på såvel kristne som politi, militær og hjælpearbejdere.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce