Annonce
Nordtyskland

96-årig plejehjemsbeboer arbejdede i nazisternes mordfabrik: Nu risikerer hun at blive anklaget for 10.000 mord

Omkring seks millioner jøder blev myrdet i de nazistiske koncentrationslejre. Foto: Colourbox.
En 96-årig, kvindelig plejehjemsbeboer i Slesvig-Holsten risikerer at ende på anklagebænken tiltalt for medvirken til 10.000 mord i kz-lejr.

PINNEBERG: En 96-årig kvindelig beboer på et plejehjem i Pinneberg er nu nået et skridt nætmere på at ende på anklagebænken som tiltalt for medvirken til tusinder af mord. Læger har undersøgt den aldrende dame og konstateret, at der er hverken fysisk eller mentalt noget i vejen for, at hun kan gennemføre en retssag.

Det skriver lokalavisen Pinneberger Tageblatt.

Ifølge anklagemyndigheden var den 96-årige i perioden fra 1943 til 1945 sekretær for kommandanten i koncentrationslejren Stutthof ved byen Gdansk, der dengang under navnet Danzig var en del af det tyske rige.

Annonce

I Stutthof blev omkring 65.000 mennesker myrdet. En stor del af ofrene var jøder.

Lille tandhjul

Kvinden er ikke mistænkt for selv at have deltaget i hverken drab eller andre grusomheder. Men som sekretær var hun med til at holde mordfabrikken i gang. Derfor kan hun efter tysk lov tiltales for medvirken til mord. Helt konkret er hun mistænkt for medvirken til mindst 10.000 menneskers død.

Endnu er det uvist, hvornår retssagen i givet fald kan starte. Først skal det afklares, om der er tale om en begrundet mistanke mod kvinden.


Jeg vil gerne undskylde over for de mennesker, der måtte gennemgå dette vanvittige helvede og deres efterkommere.

93-årig tidligere ss-mand.


Muligheden for at rejse tiltale for medvirken til mord i koncentrationslejrene er relativt ny og blev først indført i 1990’erne. Af indlysende grunde er de tiltalte derfor ældgamle. Sidste år blev en dengang 93-årig mand således idømt to års betinget fængsel for medvirken til 5232 mord. Den pågældende havde som ss-mand også gjort tjeneste i Stutthof, hvor han var vagt. Dommen var betinget, fordi den pågældende i juridisk forstand var mindreårig, da forbrydelserne fandt sted.

- Jeg vil gerne undskylde over for de mennesker, der måtte gennemgå dette vanvittige helvede og deres efterkommere, sagde den 93-årige, da han under retssagen fik det sidste ord.

Annonce

Sen retfærdighed

Aktuelt har anklagemyndigheder i Tyskland rejst tiltale mod tre seniorer for deres medvirken til folkedrab. Desuden bliver yderligere otte sager efterforskning med henblik på at rejse straffesager. Anklagemyndigheden regner med at fortsætte arbejdet frem til 2027. På det tidspunkt vil de dengang yngste deltagere i massemordet være fyldt 100 år og dermed enten være døde eller være så affældige, at de er ude af stand til med nogen ret og rimelighed at blive stillet for en dommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce