Annonce
Sønderborg

A.P. Hansen: Kunstværker skal friske kedeligt havnekvarter op

A.P. Hansen er også et legende menneske, og han vil til Kulturnatten have et løb med plastællinger, hvor man kan vædde om, hvillken der kommer først til Sønderborg Slot. - Vi skal nok fiske dem op igen, lover han. Foto: Claus Thorsted
Den tidligere formand for kunstfonden og borgmester A.P. Hansen mener, at kvarteret omkring Chr. X.'s Bro er gråt og trist og trænger til friske farver og kunstværker. Selv den gamle bro skal forvandles til et kunstværk, mener han.

Sønderborg: Den lidt grå del af Sønderborgs havneområdet omkring Chr. X.'s Bro på Als-siden skal friskes op, og det skal ske med kunst. Det mener tidligere borgmester og tidligere formand for kommunens kunstfond, A.P. Hansen. Han inviterer på en spadseretur rundt i området.

- Det her område trænger i den grad til et løft. Beton og gråt det hele, siger han.

A.P. Hansen mener, at det især et blevet tydeligt efter det nye Hotel Alsik og de andre byggerier som Multikulturhuset er kommet til.

- Vi har jo nu fået en ny tracé fra Sønderborg Slot og ud på den anden side af Alsik. Så skal turisterne parkere her midt i alt det grå eller gå forbi her. Det ser jo noget kedeligt ud. Det kan vi faktisk ikke være bekendt, siger A.P. Hansen. Han har en lang liste med idéer og planer for, hvad der skal ske med området.

- Det er jo bare mine tanker, og de kan justeres og rettes til, og så skal vi have nogen, der vil komme med lidt penge. Men det er ikke noget, som er særlig dyrt, og det kan gennemføres etapevis over nogle år, siger han.

Annonce

Selve den gamle bro har nu stået der og været så grå og kedelig siden 1930. Den skal males i spændende farver, om det er kongeblå eller lyserød eller andet, det blander jeg mig ikke i. Der skal udskrives en konkurrence for udsmykningen. Se, der oppe på buen skal vi have lavet en stor vippe, og så skal der til Kulturnatten holdes Danmarksmesterskab i tårnspring.

A.P. Hansen

Lystne koner ved kirken

Hvad vil du så have lavet, A.P?

- Jo, se her ved trapperne under broen og på til Sct. Marie Kirke. Her skal laves trappemalerier som ved Solo-byggeriet. Her til højre forestiller jeg mig et bibelsk motiv med Adam og Eva for eksempel som hippier, og på den nordlige trappe skal der været et motiv: "De lystige koner fra damefrokosten", hvor der ligger nogle brunstige herrer i busken og venter på dem, fortæller A.P. Hansen.

Mellem trapperne forestiller han sig en malet elefant og en myg bag et forstørrelsesglas.

- Så kan man gør en myg til en elefant eller omvendt ved at gå nogle meter frem og tilbage, siger han. Han ser gerne de grå buer under broen delt op i sektioner, som 15-20 kunstnere inviteres til at dekorere og udsmykke med maling, keramik eller andet.

- Men hvorfor lystne koner, hippier og en elefant?

- Det er bare mine forslag, det kan også være noget andet. Det kan kunstnerne finde på. Det skal bare være et sted for alle, siger A.P. Hansen.

- Selve den gamle bro har nu stået der og været så grå og kedelig siden 1930. Den skal males i spændende farver, om det er kongeblå eller lyserød eller andet, det blander jeg mig ikke i. Der skal udskrives en konkurrence for udsmykningen. Se, der oppe på buen skal vi have lavet en stor vippe, og så skal der til Kulturnatten holdes Danmarksmesterskab i tårnspring. Ligesom i Silkeborg ved deres regatta skal vi have et andeløb, hvor man kan spille på hvilken plastikælling, der kommer først med strømmen ned til slottet, eller hvis strømmen vender op til Alsik, fortæller A.P. Hansen.

Fantasi og lidt penge

Han har allerede smidt nogle små gule plastællinger i sundet.

- Forleden gjorde jeg det sådan lidt diskret, du ved. Så brovagten ikke skulle se det. Men så kørte en kvinde, jeg kender, forbi. Hun vendte cyklen og kom tilbage, fordi hun var bange for, jeg ville springe ud, siger A.P. Hansen med blink.

Han forestiller sig også et par storskærme på hver side af broen unde vejbanen.

- Der passerer 25.000 skibe årligt, og de har vel tre-fire mand om bord. Det er 75.000-100.000 mennesker. De ligger og venter i 0-30 minutter til broen klapper op. Her kunne de så læse om vores område eller reklamer som "E pumle er galt billige i Kvivkly" og på den anden side på tysk: "Binden Sie mal an Knackwurst ist billig in Netto", siger den gamle idémand.

Han kunne også forestille sig, at kommunen købte de to gamle sammenbyggede bindingsværkshuse ved Havbogade, som skulle sættes i stand og indrettes til minde- og historiestuer, der viser Sønderborg Havns historie. Fra aktiv havn med 150 hjemmehørende skibe, kasernens historie, Dannebrog-besøg, genforening til i dag med nyt havnebyrum.

- Det er kun fantasien - og pengene - der sætter grænserne. Men fremtidens havnefront får et helt andet trafikmønster, hvor man får denne her tracé mellem slottet og Alsik. Det vil give et løft til hele det her kedelige område, siger A.P. Hansen, der forestiller sig fonde, kommune, slottet, kunstskolen, turistbranchen og handelsforeninger som partnere i udsmykningen.

- Jo, der vil sikkert være mange, der vil brokke sig over, hvis broen blev malet i friske farver. Men gør det noget? Har du nogensinde oplevet, at folk ikke brokkede sig over forandringer? Vi skal have gang i noget, folk kan debattere, siger A.P. Hansen.

Alt skal dekoreres, udsmykkes - males. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];