Annonce
Varde

AAB bygger lejeboliger for millioner i stationsbyen Sig

Der her ud til Vardevej og lige ved siden af Birgittegården, at Arbejdernes Andels-Boligforening i Varde opfører 16 nye lejeboliger. Foto: Henrik Reintoft

Arbejdernes Andels-Boligforening i Varde gør klar til at bygge 16 lejeboliger i Sig til en samlet pris på 25 millioner kroner. Byggeriet forventes klar i 2020.

Sig: I en årrække har landsbyerne i Varde Kommune med en vis undren og utilfredshed set på, at der udelukkende er og bliver opført almene lejeboliger i Varde by.

Almene boliger, som løftes af samtlige skatteborgere i hele kommunen, ved at kommunen giver et grundkapitallån på ti procent af den samlede byggesum. Uden et lån, intet alment boligbyggeri.

Men på det seneste byrådsmøde vedtog et enigt byråd at give 2,5 millioner kroner i lån til et alment byggeri i stationsbyen Sig. Derved kan der, som reglerne er lige nu, bygges for 25 millioner kroner i Sig.

Det er Arbejdernes Andels-Boligforening i Varde, der står bag byggeriet, som formentlig kommer til at bestå af 16 lejeboliger ved siden af Birgittegården. Boligerne forventes indflytningsklar i 2020. At Arbejdernes Andels-Boligforening vælger Sig, skyldes især en meget væsentlig årsag.

- Der er rigtig mange, der viser en stor interesse for at blive boende i byen, siger direktør Michael Kornager fra Arbejdernes Andels-Boligforening.

Det er arbejdsgruppen, Boliger for Alle under Sig Vækst, som har undersøgt behovet for tidssvarende lejeboliger i Sig. Og ikke færre end 61 har skrevet sig op på en interesseliste, hvilket overbeviste Michael Kornager.

Annonce

Boligerne

De planlagte 16 lejeboliger kommer til at ligge ved siden af Birgittegården på P.O. Pedersensvej.Der opføres to typer. En på 70 kvadratmeter til enlige med forventet husleje på 4.700 kroner plus forbrug. En anden type på 95 kvadratmeter med en forventet husleje på 6.400 kroner plus forbrug.

Ældre målgruppe

I november holdes der et dialogmøde med de interesserede og fremtidige beboere.

- Når du bygger for en bestemt målgruppe, så skal du spørge målgruppen til råds, siger Michael Kornager.

Målgruppen er personer på over 60 år, hvilket i sig selv udstikker nogle retningslinjer for størrelsen af badeværelset, soveværelset og indretningen af køkkenet. Lidt af en udfordring, da lejeboligerne bliver cirka 70 og 95 kvadratmeter.

- Der skal være plads i soveværelset til gangstativer, kørestole og til plejepersonalet, siger Michael Kornager.

Hems til overnatning

Derfor tages Varde Kommune også med på råd, så boligerne er forberedt på mere plejekrævende beboere.

Den største udfordring i den sammenhæng er plads til overnattende pårørende, hvorfor der tænkes på at bygge en hems i boligerne til børn og børnebørn.

Der var faktisk søgt om en grundkapital på tre millioner kroner til et byggeri til 30 millioner kroner. Og byggeriet til 25 millioner kroner rækker i første omgang ikke til et fælleshus.

- Vi vil gå i dialog med kommunen og Birgittegården. De har også et behov for overnatning, siger Michael Kornager.

Så måske kan der findes en fælles løsning til gavn for alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce