Annonce
Varde

AAB bygger lejeboliger for millioner i stationsbyen Sig

Der her ud til Vardevej og lige ved siden af Birgittegården, at Arbejdernes Andels-Boligforening i Varde opfører 16 nye lejeboliger. Foto: Henrik Reintoft

Arbejdernes Andels-Boligforening i Varde gør klar til at bygge 16 lejeboliger i Sig til en samlet pris på 25 millioner kroner. Byggeriet forventes klar i 2020.

Sig: I en årrække har landsbyerne i Varde Kommune med en vis undren og utilfredshed set på, at der udelukkende er og bliver opført almene lejeboliger i Varde by.

Almene boliger, som løftes af samtlige skatteborgere i hele kommunen, ved at kommunen giver et grundkapitallån på ti procent af den samlede byggesum. Uden et lån, intet alment boligbyggeri.

Men på det seneste byrådsmøde vedtog et enigt byråd at give 2,5 millioner kroner i lån til et alment byggeri i stationsbyen Sig. Derved kan der, som reglerne er lige nu, bygges for 25 millioner kroner i Sig.

Det er Arbejdernes Andels-Boligforening i Varde, der står bag byggeriet, som formentlig kommer til at bestå af 16 lejeboliger ved siden af Birgittegården. Boligerne forventes indflytningsklar i 2020. At Arbejdernes Andels-Boligforening vælger Sig, skyldes især en meget væsentlig årsag.

- Der er rigtig mange, der viser en stor interesse for at blive boende i byen, siger direktør Michael Kornager fra Arbejdernes Andels-Boligforening.

Det er arbejdsgruppen, Boliger for Alle under Sig Vækst, som har undersøgt behovet for tidssvarende lejeboliger i Sig. Og ikke færre end 61 har skrevet sig op på en interesseliste, hvilket overbeviste Michael Kornager.

Annonce

Boligerne

De planlagte 16 lejeboliger kommer til at ligge ved siden af Birgittegården på P.O. Pedersensvej.Der opføres to typer. En på 70 kvadratmeter til enlige med forventet husleje på 4.700 kroner plus forbrug. En anden type på 95 kvadratmeter med en forventet husleje på 6.400 kroner plus forbrug.

Ældre målgruppe

I november holdes der et dialogmøde med de interesserede og fremtidige beboere.

- Når du bygger for en bestemt målgruppe, så skal du spørge målgruppen til råds, siger Michael Kornager.

Målgruppen er personer på over 60 år, hvilket i sig selv udstikker nogle retningslinjer for størrelsen af badeværelset, soveværelset og indretningen af køkkenet. Lidt af en udfordring, da lejeboligerne bliver cirka 70 og 95 kvadratmeter.

- Der skal være plads i soveværelset til gangstativer, kørestole og til plejepersonalet, siger Michael Kornager.

Hems til overnatning

Derfor tages Varde Kommune også med på råd, så boligerne er forberedt på mere plejekrævende beboere.

Den største udfordring i den sammenhæng er plads til overnattende pårørende, hvorfor der tænkes på at bygge en hems i boligerne til børn og børnebørn.

Der var faktisk søgt om en grundkapital på tre millioner kroner til et byggeri til 30 millioner kroner. Og byggeriet til 25 millioner kroner rækker i første omgang ikke til et fælleshus.

- Vi vil gå i dialog med kommunen og Birgittegården. De har også et behov for overnatning, siger Michael Kornager.

Så måske kan der findes en fælles løsning til gavn for alle.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen-fotograf bag kameraet i ny komedie

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce