Annonce
Aabenraa

Aabenraa Byråd vil sidde forrest på klimavognen

Der er masser af plads i Aabenraa Kommune, og dermed vil kommunen i fremtiden blive en stor leverandør af grøn strøm - også til forbrugere uden for kommunegrænsen. Arkivfoto:  Morten Stricker
Det er lige før, at selv Greta Thunberg ville få tårer i øjnene: Et enigt byråd i Aabenraa besluttede at tage næste store skridt i retning mod den grønne omstilling.

AABENRAA: Et enigt byråd besluttede onsdag at gå med i et nyt partnerskab om klimaplaner, som Kommunernes Landsforening har sat gang i.

Det er ikke altid, der ofres den store opmærksomhed på nye partnerskaber i byrådssalen, men denne gang var det anderledes. Klima og kommunens muligheder for i sidste ende at tiltrække nye grønne virksomheder ligger politikerne meget på sinde, og samtlige partier ofrede bemærkninger på det nye partnerskab.

Det er ikke helt gratis. For at være med i partnerskabet skal kommunen ansætte medarbejdere, der målrettet arbejder med de grønne løsninger, som kommunen kan bidrage med:

Annonce

- Jeg håber, at vi i forbindelse med budgetforhandlingerne kan finde penge til de nødvendige medarbejdere, sagde borgmester Thomas Andresen (V), da han præsenterede partnerskabet.

Hans partifælle Kirsten Nørgård Christensen afslørede, at det drejer sig om cirka 2,5 millioner kroner.

De øvrige partier var også med på at finde pengene, når de i den kommende tid skal lægge budget. Gert Nordklitgaard fra Enhedslisten understregede dog, at det kommer an på, hvor byrådet vil finde pengene henne.

Power to X

Borgmester Thomas Andresen ser klimainitiativer som en nødvendighed.

- Det er ikke noget, vi kan være med i. Det er noget, vi skal. Ellers bliver det et krav ovenfra, spåede han.

Både borgesteren og socialdemokraternes gruppeformand, Erik Uldall Hansen, ser muligheder i, at kommunen i fremtiden kan huse virksomheder, der producerer grønne løsninger på transportområdet.

En af de teknologier, der er i spil, kaldes Power to X. Det går i meget grove træk ud på, at man ved hjælp af strøm og vand producerer brint, som så kan bruges som drivmiddel i biler og lastbiler.

- Vi vil i Aabenraa Kommune kunne producere rigtigt meget energi i fremtiden. Det ville være fedt, hvis vi kunne komme med i et projekt omkring Power to X, lød det fra Erik Uldall Hansen.

Dansk Folkeparti er også positivt indstillet:

- Vi vil også gerne melde os ind i klubben. Det er jo ingen grund til at opfinde den dybe tallerken to gange, når vi kan få gavn af erfaringer, der er gjort i andre kommuner, sagde gruppeformand Ejler Schütt.

Annonce

Velvilje hos borgerne

Erwin Andresen fra Slesvigsk Parti gjorde opmærksom på, at kommunens fremtid som energiproducent også kræver, at borgerne er indstillet på den udvikling:

- Borgerne skal for eksempel acceptere, at vi får store solcelleanlæg, og det bliver interessant at se, hvordan de reagerer, når vi igen begynder at planlægge vindmølleanlæg, sagde han.

Det nye partnerskab omkring klimaudfordringerne kaldes DK2020, og 20 af landets kommuner er allerede med - det gælder blandt andet Sønderborg Kommune.

Aabenraa sender nu en ansøgning om at være blandt de kommuner, der kommer med i samarbejdet i næste omgang. Målet er at DK2020 skal udvikle sig til et klimasamarbejde mellem alle danske kommuner.


Det er jo ingen grund til at opfinde den dybe tallerken to gange, når vi kan få gavn af erfaringer, der er gjort i andre kommuner.

Ejler Schütt, gruppeformand for Dansk folkeparti
Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Esbjerg

Forsyningsselskab tester for giftige stoffer i spildevand i to kommuner: - Når vi har fået viden om sundhedsskadelige stoffer, skal vi naturligvis teste for det

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Aabenraa For abonnenter

Efter syg og blind svigermors død: Jeg er sikker på, du vil se mig og familien igen, når du forlader denne verden

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Billund For abonnenter

Analyse: Derfor er der spænding om borgmesterposten

Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Annonce