Kommunen har været på tilsyn i et udlejet hus på Fjordvejen i Kollund, som lejeren mener er fugtramt. Det er bygningsmyndigheden enig i, og derfor beder den udlejeren om at udbedre en række forhold. Ellers kan skaderne udvikle sig, så huset må lukkes, lyder vurderingen.
Kollund: Hvis ikke forholdene i et hus på Fjordvejen i Kollund bringes i orden, kan der udvikle sig omfattende skader, så det må lukkes.
Det konkluderer bygningsmyndigheden i Aabenraa Kommune efter at have været på tilsyn i lejemålet.
JydskeVestkysten skrev om sagen i maj, da lejer Mette Riis udtrykte sin frustration over at være flyttet ind på adressen med sine to børn. Hun mistænkte det for at være ramt af omfattende fugt og følte ikke, udlejeren gjorde noget ved det. Hun har derfor allieret sig med en advokat i håb om at få refunderet blandt andet sit indskud og meget af det, hun har betalt i husleje. I dag bor hun hjemme ved sine forældre, fordi hun ikke tør bo i huset.
Det videre forløb
- Bygningsmyndigheden anbefaler følgende udbedringer/tiltag:
- At panelbeklædningen i kælderen fjernes, og at kældervæggene efterfølgende overfladebehandles med produkter, der er egnet hertil.
- At der monteres friskluftventiler i opholdsrum samt kælderrum.
- At fuger rundt om vinduer og døre eftergås og udbedres.
- At defekte lister ved vinduer udskiftes.
- At indervæggen imellem badeværelset og soveværelset undersøges nærmere for eventuel fugtgennemtrængning fra badeværelset/opstigende grundfugt.
Stærk opfugtning
Nu har kommunens folk fået syn for sagen. De konstaterer, at Mette Riis havde noget at have det i, særligt med hensyn til kælderen, som også var den, som i første omgang var genstand for hendes bekymring.
"Træpaneler opsat på kældervæggene bar præg af stærk opfugtning af bagvedliggende konstruktion, da panelerne flere steder bøjede udad. På vægge hvor der ikke var opsat paneler kunne der måles fugt på op mod 100 digits," skriver byggesagsbehandleren.
100 digits svarer, ifølge den medfølgende skala for fugtmåling, til, at væggene var decideret våde.
"I et indeliggende rum i kælderen var der blankt stående vand på gulvet, i kælderen var der en kraftig lugt af hvad der kunne være skimmelsvamp", konkluderer rapporten.
Plamager og skjolder
I stueetagen fandt sagsbehandleren mørke plamager på flere vægge, skjolder fra en tidligere vandskade, og der blev målt op til 50 digits. Det svarer ifølge rapporten til "opfugtet." Udenfor blev der konstateret frostsprængte mursten og defekte mørtelfuger, mens samtlige udvendige el-stik og afbrydere var demonteret, og flere el-ledninger var blotlagt.
De konstaterede forhold er dog ikke nok til at nedlægge forbud mod, at bygningen benyttes til beboelse eller ophold for mennesker.
"Nuværende fejl og mangler på bygningen kan dog på sigt udvikle sig til mere omfattende skader, som derved kan påvirke indeklimaet negativt", skriver byggesagsbehandleren.
Til JydskeVestkysten oplyser bygningsmyndigheden, at der er tale om et øjebliksbillede, og at indeklimaet typisk vil være mere påvirket, når der er dårligt vejr. Udlejer har frem til den 12. juli til at komme med bemærkninger og tidsplan for udbedring. Oplysningerne om de demonterede elinstallationer er videregivet til Sikkerhedsstyrelsen.
Det har efter gentagne forsøg ikke været muligt at få en kommentar fra udlejer.