Annonce
Aabenraa

Aabenraa mangler flere millioner: Fire ud af fem bybusser nedlægges i weekenden

Fra 2020 bliver linje 1 den eneste bybus, der kører i weekenden. Arkivfoto: Jan Sternkopf
Der mangler cirka 4,5 millioner kroner til den kollektive bustrafik i 2020 og næsten lige så mange penge i de følgende år. En del af beløbet skal findes ved at nedlægge fire ud af fem bybuslinjer i weekenden.
Annonce

Aabenraa: Det rammer dem, der kører med bybus i weekenden, at Aabenraa Kommune forventer stort minus på busdriften.

Forvaltningen har gjort op, at der kommer til at mangle godt 4,5 millioner kroner til den kollektive trafik næste år og over 4,3 millioner hvert af de følgende år.

Det skyldes blandt andet, at Sydtrafik tidligere har hævet prisen med 10 procent, og at en justering af folkeskolereformen har gjort skoledagene kortere for eleverne i indskolingen, så de nu skal køres tidligere hjem. Det betyder 2400 ekstra køreplantimer til cirka 1,2 millioner kroner.

De penge skal findes, og det skal de blandt andet ved at skære på bybuskørslen. Således har politikerne i teknik- og miljøudvalget besluttet at nedlægge weekendkørslen for fire ud af kommunens fem bybusser. Udvalgsformand Arne Leyh Petersen (DF) kalder det et valg mellem pest eller kolera.

- Men vi har desværre været nødt til at lave en benhård prioritering. Vi har valgt weekendkørslen, så det trods alt ikke går ud over folks kørsel til arbejde, siger han.

Vi ved jo godt, at uanset hvor vi ville skære, ville det gå ud over nogle borgere.

Udvalgsformand Arne Leyh Petersen

Annonce

Det vil ramme nogen

Konkret er der tale om linjerne 2 (Busstationen - Rødekro), 3 (Busstationen - Barsmark - Løjt Kirkeby), 4 (Busstationen - Stegholt - Kallemosen - Rådhuset) og 5 (Busstationen - Tøndervej), der altså ikke kører i weekenderne fra næste år.

Linje 1 bevares, fordi det er den mest brugte bybus, og fordi den kører forbi boligområdet Høje Kolstrup - hvor der er potentielt mange passagerer - og omkring sygehuset. Med linje 1 bevares også forbindelsen mellem Aabenraa Busstation og Rødekro Station, pointerer forvaltningen.

- Men vi ved jo godt, at uanset hvor vi ville skære, ville det gå ud over nogle borgere, siger Arne Leyh Petersen.

Den nedlagte buskørsel kommer til at berøre skønsvis 1000 passagerer hver weekend og sparer kommunen for cirka 1,3 millioner kroner.

Annonce

Det er værre end som så

Beslutningen om at skære i weekendkørslen blev faktisk allerede truffet i sommer, hvor forventningen var, at hullet kunne lukkes alene med den manøvre. Men det viser sig, at det er større, end man troede, nemlig de førnævnte 4,5 millioner kroner. Det betyder, at der skal findes yderligere 3,2 millioner kroner.

- I foråret havde vi ikke set det her komme, men det er blevet klart for os, at situationen er værre end som så. Det er nogle store beløb, der skal findes, siger Arne Leyh Petersen.

De første 600.000 kroner kan man overføre fra kontoen til kollektiv trafik, fordi man har brugt færre penge end budgetteret i år. Med hensyn til de sidste 2,6 millioner kroner beder teknik- og miljøudvalget om hjælp fra økonomiudvalget.

- Vi vil gerne have, at økonomiudvalget drøfter det og ser, om de ikke kan findes et andet sted på kommunens budget, siger Arne Leyh Petersen.

- Det er udefrakommende ting, der gør, at vi mangler de her penge, og det er ikke noget, vi som udvalg har indflydelse på. Men vi står tilbage med regningen. Derfor beder vi økonomiudvalget kigge på det, for vi synes, vi har ydet vores bidrag ved at nedlægge busafgange, supplerer næstformand i udvalget, Kurt Andresen (SP).

Fra 2021 og frem får udvalget brug for cirka tre millioner kroner om året, når serviceforringelserne på buskørslen er trukket fra. Her indstiller udvalget, at de skal findes i forbindelse med budgetforhandlingerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-sportschef gav grønt lys til at starte festen

Annonce