Annonce
Aabenraa

Ny aftale letter økonomien for Aabenraa: Men borgmester er ikke imponeret

Den nye økonomiaftale betyder, at der er penge til at sætte svømmehallen i Aabenraa i stand, så den kan holde et par år ekstra. Foto: Balleby
Aabenraas økonomi ser lysere ud i 2020 med den nye aftale mellem regeringen og KL. Borgmester Thomas Andresen savner dog stadig en mere langsigtet løsning.
Annonce

Aabenraa: Nu kan der måske blive råd til at sætte svømmehallen i Aabenraa i stand, så den får et par års ekstra levetid. Og byrådet behøver ikke tage 50 millioner op af kommunekassen for at få enderne til at mødes i 2020. Der bliver måske oven i købet råd til en udvidelse af serviceniveauet.

Det er ifølge borgmester Thomas Andresen (V) nogle af de vigtigste resultater for Aabenraa Kommune i den aftale om økonomien, som regeringen og Kommunernes Landsforening præsenterede fredag.

Men borgmesteren har alligevel ikke armene oppe over hovedet i jubel over aftalen. Han har nemlig betænkeligheder ved at skrue alt for meget op for de kommunale driftsudgifter.

- Ganske vist får vi penge til at udvide driften i Aabenraa Kommune, men det følger os jo i de kommende år, hvor vi ikke kender økonomien. Det her falder ikke helt på plads, før vi får en ny udligningsaftale, siger Thomas Andresen med henvisning til den forventede nye fordeling af statens bidrag til kommunerne, som har været undervejs længe.

Minimumsnormeringer

  • Regeringen har ikke indført de lovede minimumsnormeringer i daginstitutionerne nu og her.
  • I stedet har KL og regeringen aftalt, at de sammen skal skabe grundlag for den kommende børneplan, der blandt andet går ud på, at der skal være en minimumsgrænse for, hvor mange pædagoger, der skal være per barn i institutionerne.
  • Ifølge aftalen skal målet nås i 2025.
Annonce

Mere til anlæg

Kommuneaftalen indebærer, at den tidligere regerings toprocents besparelser på de kommunale udgifter forsvinder, og så får kommunerne også lov til at udvide deres anlægsbudgetter.

- Det betyder, at der er nogle uopsættelige investeringer, som vi kan få klaret. Det gælder blandt andet en ny brandalarmering på plejehjemmene, som er lovbestemt, og en renovering af Aabenraa Svømmehal, så den kan holde et par år mere. Det giver os tid til at forberede en langsigtet løsning, men aftalen giver os ikke råd til en helt ny svømmehal, pointerer borgmesteren.

Annonce

Ikke imponeret

Selv om den nye socialdemokratiske regering har lettet livet for Aabenraa Kommune, er Aabenraas Venstre-borgmester ikke imponeret.

- I valgkampen kom de jo med forslag for det tidobbelte af det, vi nu får ekstra. Jeg ser ikke mange ekstra pædagoger i det her. Der er heller ikke mange penge til forbedringer i folkeskolen, slår han fast.

Socialdemokraternes gruppeformand i byrådet, Karsten Meyer Olesen, er ikke uventet noget mere positiv over for den socialdemokratiske regerings aftale med kommunerne:

- Som jeg forstår det, så er nogle af de ekstra penge, kommunerne får, netop berammet til mit område, siger han, og mener dermed det sociale område, da han er formand for kommunens social- og sundhedsudvalg.

- Minimumsnormeringerne er ikke landet her med det samme, men det var heller ikke det, der blev lovet før valget, tilføjer han.

Karsten Meyer Olesen glæder sig over, at det udskældte omprioriteringsbidrag er afskaffet. Det var dette bidrag, der bevirkede, at offentlige institutioner skulle spare to procent på driften hvert år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce