Annonce
Aabenraa

Aabenraas kommunaldirektør: Noget omkring Apple bekymrede

Så brede var Tom Ahmts smil, da han blev indsat som kommunaldirektør i Aabenraa. Apples farvel til Kassø blev naturligvis modtaget noget anderledes. Arkivfoto: Søren Gylling
Apple er en anderledes samarbejdspartner for en kommunaldirektør end alle andre virksomheder. Informationerne er sparsomme, hurtigt gik byggeriet heller ikke, men en cykeltur skabte dog lidt ro hos Tom Ahmt. Han anede ingen uråd.

Aabenraa: Undervejs har der været noget, der har undret Aabenraas kommunaldirektør. Hvorfor gik det for eksempel ikke hurtigere for Apple med at komme i gang med at bygge datacentret i Kassø?

Tom Ahmt slog det dog hen, for noget andet beroligede ham. En dag cyklede han ud til området for selv at se, hvad der foregik, og da han på ti minutter kunne tælle lige så mange lastbiler, kørte han hjem igen. Uden den nagende usikkerhed i kroppen. I hvert fald uden at ane, at Apple var på vej mod at sige farvel til Aabenraa og Kassø.

- Selv om jeg undrede mig over, at det ikke gik hurtigere, har jeg undervejs i forløbet jo også lært at kende den virksomhed. Og når det gælder Apple, hører vi bare mindre, end vi ellers gør, siger Tom Ahmt.

Apple fortalte sin beslutning på et telefonmøde med direktør for kultur, miljø og erhverv Stig Werner Isaksen og nogle af hans medarbejdere. Borgmesteren deltog ikke, og heller ikke Tom Ahmt var med, for ingen af dem anede uråd.

- Havde jeg vidst, at dette var undervejs, havde jeg naturligvis deltaget i det telefonmøde, fortæller Tom Ahmt, der i stedet deltog i et møde med andre kommunaldirektører.

Trods Apples dramatiske beslutning, toner Tom Ahmt dog betydningen ned.

- Som borgmesteren (Thomas Andresen, red.) siger i vores pressemeddelelse, er det et bump på vejen, og for os er det bare vigtigt, at vi som kommune og myndighed har gjort det, vi kunne. Det siger Apple også - beslutningen har ikke noget med Aabenraa Kommune at gøre. Der er ikke noget, som vi i det her forløb kunne have gjort anderledes, siger Tom Ahmt.

Annonce

Der er ikke noget, som vi i det her forløb kunne have gjort anderledes.

Tom Ahmt, kommunaldirektør i Aabenraa

Udspil fra Apple afventes

Tilbage ligger vest for Rødekro nu 285 hektar, som Apple ejer, og som ingen andre end virksomheden selv ved, hvad der skal ske med.

- Det næste par uger bliver vi formentlig skarpere på, hvad Apple vil. Foreløbig har de været relativt kortfattede, og lige nu afventer vi et udspil fra Apple på, hvad der skal ske med de mange hektarer, siger Tom Ahmt.

Netop størrelsen på det datacenter, der nu altså er skrottet, er ifølge Tom Ahmt det, der adskiller dette projekt fra så mange andre.

- Det er jo ikke første gang, at et erhvervsprojekt ikke bliver til noget. Det sker faktisk relativt ofte, men målestoksforholdene er forskellige. Med 285 hektarer er området ved Kassø 10-15 gange større end de fleste andre erhvervsprojekter, vi arbejder med, siger Aabenraas kommunaldirektør.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce