Annonce
Kultur

Aarhus-instruktørs debutfilm er solgt til 15 lande

Christian Andersen ser med spænding frem til, hvordan filmen "Ingen skal sove" bliver modtaget. Foto: Michael Svenningsen
32-årige Christian Andersens film "Ingen skal sove" kommer i 25 biografer til januar.

Film: Christian Andersen er spændt og nervøs. Selv om hans første spillefilm er solgt til 15 lande, er han er usikker på, hvordan den bliver modtaget af publikum i biograferne og af anmelderne.

"Ingen skal sove", hedder filmen. Nordjylland og Aarhus lagde kulisser til, da den blev lavet på et lavbudget på en million kroner, på 17 meget lange arbejdsdage og uden kendte navne.

- Jeg tabte mig syv kilo og var helt udmattet. Det var et maratonløb, men hvis du skal blive taget seriøst i filmbranchen, skal du lave spillefilm, siger han.

Filmen er netop blevet vist ved en forestilling i Øst for Paradis i Aarhus og ved Cph Pix i København.

Christian Andersen er 32 år og en atypisk filminstruktør. Han har ikke gået på Filmskolen, men er uddannet på Aarhus og Københavns universiteter i statskundskab. Han har en fortid i Danmarks Radio, hvor han blandt andet har lavet "Deadline" på tv.

Annonce

Jeg tabte mig syv kilo og var helt udmattet. Det var et maratonløb, men hvis du skal blive taget seriøst i filmbranchen, skal du lave spillefilm.

Christian Andersen

Gyser om at overleve

Swullifilm hedder det filmselskab, Christian Andersen har sammen med sin 31-årige hustru, Hanna Rosland, på havnen i Aarhus. Hun er producer.

De har fart på og er allerede klar til at lave den næste film, hvis de kan skaffe pengene. 14 millioner kroner, regner han med, der skal bruges. Hvad den skal handle om, vender vi tilbage til.

"Ingen skal sove" er en kontant gyser om at overleve, både som et urinstinkt i menneskets natur og som en social konvention. Ansvaret for fællesskabet synes truet flere steder i vores samfund, fortæller Christian Andersen, da vi mødes i caféen i Aarhus-biografen Øst for Paradis. I filmen er personen Marie fanget i et manipulerende forhold med kæresten Jonas, der har lovet, at de skal rejse og begynde et nyt liv, men i virkeligheden er de på flugt fra nogle af Jonas' mindre fine venner. De bliver overfaldet, men slipper væk og ender på en øde gård. Her lever en lille autonom gruppe isoleret fra resten af samfundet efter egne regler og værdier.

Deres leder er den karismatiske Eliot. En overstrømmende åbenhed vækker Maries mistro, men hun bliver senere betaget af de andre beboere, af Eliots væsen og hans darwinistiske filosofi, der hjælper hende til at gennemskue Jonas og hans svagheder. Men bag Eliots ord om frihed og selvforsørgelse ligger en endnu strammere kontrol, der sætter alles kamp for overlevelse på spil.

Når celler lukker sig

- Filmen handler også om den fare, der lurer, når små celler lukker om sig selv. Drømmen om frihed og selvbestemmelse fører til lukkede grænser, angst og egoisme, så der ligger i filmen også en tro på kollektiv og fællesskab, forklarer Christian Andersen og fortsætter:

- Filmen har skabt en ny model for bæredygtig kulturskabelse. Det stemmer med Swullifilms idealer. Tanken er, at involvere flere lokale partnere for at give værdier tilbage til samfundet allerede under filmens produktion. "Ingen skal sove" er blevet til i samarbejde med blandt andre Aalborg, Hjørring og Frederikshavn Kommuner, EUC Nord, Filmmaskinen i Frederikshavn og lokale foreninger.

Filmen bliver vist i 25 danske biografer i januar, og da den var på festival i Cannes, blev den solgt til USA, Canada, Asien, New Zealand, Italien, England, Irland, Tjekkiet, Ungarn, Estland, Letland, Litauen, Tyskland, Belgien og Danmark.

Christian Andersen er uddannet i statskundskab og nu filminstruktør. Foto: Michael Svenningsen

RF2

- Der er så meget røre i dansk film, at jeg tror, de næste fem år bliver en filmfest her i landet, ikke mindst på grund af streaminggiganterne, siger Christian Andersen, der betegner sig selv som et barn af 80'erne og fan af Steven Spielberg og Stanley Kubrick.

Og hvad handler så det næste projekt om?

- En film fra min hjemegn Hirtshals. I 1981 druknede tre fiskere og seks redningsfolk, da redningsbåden RF2 kæntrede på vej ud for at assistere en kutter i nød. I 2021 er det 40 år siden, og så skal filmen gerne ud. Vi håber på støtte fra Den Vestdanske Filmpulje. Jeg kendte folk, der var med på bådene og er i kontakt med nogle af dem, der stadig husker det. Det bliver en film set fra kvindernes synspunkt. De passede hjemmet, når fiskerne var ude, og når de kom hjem var der fest, siger Christian Andersen, hvis far også var fisker.

- Han fiskede på Grønland, var ude fire måneder og hjemme fire måneder. Min mor gjorde rent, og vi manglede aldrig noget, men det kan godt være svært at finde rytme i livet på den måde, siger han, der vil arbejde sammen med det århusianske selskab Nimbus Film om RF2-filmen.

Scene fra filmen "Ingen skal sove" med Magnus Haugaard Petersen og Simon Kongsted. Foto: Swullifilm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Et vindstød væltede træet

Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce