Annonce
Vejen

ABC-direktør fylder 60 år og er langt fra pensionsklar

Ægteparrets store landejendom er oprindelig Lisbeth Okholms barndomshjem. De flyttede selv ind i 1982, og siden da har de fået bygget til og om adskillige gange. Ejvind Okholm er selv oprindeligt fra Ribe-egnen. Foto: André Thorup
Ejvind Okholm er manden med styrepinden i ABC-koncernen gennem mange år, og han har fortsat masser af energi og lyst til at udfordre de langt større kæder med sin meget jyske tilgang.
Annonce

Brørup: Godt ude på landet, nogle få kilometer sydvest for Brørup, bor en mand, som uden at gøre så meget opmærksom på sig selv kan tage en stor del af æren for efterhånden at have gjort supermarkedskæden ABC til en milliardomsætning.

Navnet er Ejvind Okholm, og onsdag fylder han 60 år. I snart de 27 år har det været som direktør i ABC, efter at han oprindeligt arbejdede sig op fra menige ansættelser i nogle af koncernens lokale supermarkeder, så hans samlede tid i ABC løber op i hele 35 år.

- Jeg er nok en uddøende race, som bliver det samme sted gennem mange år, men jeg kan virkelig stadig lide at tage på arbejde, og der kommer hele tiden nye og spændende opgaver at tage sig af, siger fødselaren.

Kampen om dagligvarekunderne har næppe nogensinde været mere præget af konkurrence, og spillere som Coop og Salling Group sidder tungt på store markedsandele i hele landet. Alligevel er der enkelte mindre kæder som ABC, der med succes tager kampen op.

- Selvfølgelig kan de store kæder have logistiske fordele ved deres størrelse, men udover en sund kultur med fokus på personalet og pæne butikker klarer vi os ved at fokusere på forbrugsvarer. De store satser også på nonfood, hvor de i højere grad konkurrerer mod nethandel, siger direktøren.

Jeg er nok en uddøende race, som bliver det samme sted gennem mange år, men jeg kan virkelig stadig lide at tage på arbejde, og der kommer hele tiden nye og spændende opgaver at tage sig af.

Ejvind Okholm, direktør i ABC-kæden

Annonce

En almindelig mand

Der er selvsagt sket meget, fra Ejvind Okholm startede som direktør til i dag. Han hæfter sig især ved, at opgaverne i højere grad er blevet delt ud på flere medarbejderhænder, samt at IT har fået så afgørende en betydning for virksomheders udvikling.

- Skal vi overleve på lang sigt, har vi brug for fortsat udvikling til simplere og automatiserede arbejdsgange, og det kræver gode IT-systemer, siger han og tilføjer.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle involveres direkte i indkøb af IT-systemer, men det forhandler jeg om med en leverandør i øjeblikket, siger han.

Hans ægtefælle gennem 38 år Lisbeth Okholm, som er med ved kaffebordet i ægteparrets køkken det meste af samtalen, indskyder dog pludselig, at han ikke skal portrætteres som alt for moderne. Hun nævner således, at der stadig står en funktionel faxmaskine på kontoret i Tarm, hvor ABC har sit relativt nye hovedkvarter.

- Ja, det er rigtigt nok, at jeg holder fast i den, hvis alt andet IT pludselig sætter ud en dag, siger direktøren.

Netop titlen direktør er ikke en, Ejvind Okholm bryder sig om at bruge i daglig tale, og her er vi tilbage ved det med manglende behov for personlig opmærksomhed.

- Jeg er nok ikke, hvad man normalt opfatter som direktørtypen. Selvfølgelig skal alle mine medarbejdere kende til min retning for virksomheden, men jeg er en helt almindelig mand, siger han og fortsætter.

- Det vigtigste for mig er mine medarbejderes trivsel, og jeg tror, at resultaterne først kommer, når alle trives.

Annonce

Stor forretning

Fokus på de indre linjer har dog ikke gået udover kundetækken, for omsætningen er i relativ ubemærkethed kommet om på den gode side af én milliard kroner om året, men uden at ambitionerne er gået i selvsving af den grund.

- Vi vækster hele tiden lidt, og så længe vi har en stabil og sund bundlinje, er vores ejere godt tilfredse. Da det er en familieejet virksomhed, er vi heller ikke afhængige af at lave store, kortsigtede overskud til eksterne aktionærer.

På selve fødselsdagen regner Ejvind Okholm primært med at se sin nærmeste familie, som tæller moderen på 90 år, ægteparrets - begge ABC-ansatte - voksne børn Rikke og Steffen, en svigerdatter, en svigersøn og i alt fem børnebørn.

Fredag er der mere officiel fejring på Hotel Propellen i Billund fra klokken 12, og han har i forvejen sendt invitationer ud til en lang række mennesker fra sit netværk af familie, venner, kollegaer og samarbejdspartnere.

Der er dog ingen, som skal forvente, at den runde dag giver anledning til at tænke på snarlig pensionering.

- Jeg bliver ved, så længe, det er sjovt, og jeg har helbredet med mig. Når det bliver relevant en dag, håber jeg at lave en glidende overgang, hvor jeg gradvist går ned i tid, imens vi kan køre en ny direktør i stilling, siger han og tilføjer.

- Og det må gerne blive en i forvejen intern medarbejder, så vi er sikre på at bevare ånden i ABC.

Der er et stykke vej til og fra arbejdet på ABC’s hovedkontor i Tarm, men mindst én dag i ugen arbejder Ejvind Okholm dog fra sit hjemmekontor på første sal. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce