Annonce
Nordtyskland

Abortdebat endte med voldsom overraskelse

Afvisningen er aborter på det nye sygehus har blandt andet ført til demonstrationer foran rådhuset i Flensborg. Foto: Michael Staudt.
I sidste minut kunne samtlige partier i Flensborg Byråd stemme for en fælles resolution i sagen om aborter på det kommende supersygehus. Det blev til en blød landing, hvor man vil bede delstaten om hjælp til at etablere en abortklinik lige ved siden af sygehuset.

FLENSBORG: Debatten om muligheden for fortsat at få foretaget svangerskabsafbrydelser på Flensborgs nye supersygehus tog en overraskende drejning, da sagen torsdag aften blev behandlet af byrådet i Flensborg. Selv om der forelå to forskellige indstillinger til en resolution, endte byrådsmedlemmerne i sidste øjeblik med at blive enige om en fælles udtalelse.

- Byrådet forventer, at alle nuværende muligheder for abort på Diakonisse-Hospitalet bliver erstattet med tilsvarende, passende tilbud ved det nye sygehus, lyder et enigt byråds indstilling, skriver avisen Flensburger Tageblatt.

Netop ”ved” er det centrale ord i dette budskab. Flensborgs politikere vil således ikke forsøge at tvinge parterne bag det nye sygehus til at gennemføre svangerskabsafbrydelser. I stedet vil man bede delstaten om hjælp til at få oprettet en abortklinik i det kommende sygehus’ umiddelbare naboskab.

Annonce
Vi behøver et lokalt tilbud til ønsket gravide, hvis vi ikke vil sende dem til Slesvig eller Kiel, mens de befinder sig i en nødsituation.

Ellen Kittel, De Grønne.

Lokal hjælp

- Vi har behov for et lokalt tilbud til uønsket gravide, hvis vi ikke vil sende dem til Slesvig eller Kiel, mens de i forvejen befinder sig i en nødsituation, forklarede De Grønnes gruppeformand i byrådet, Ellen Kittel ifølge avisen.

Hun henviste til de mere 4000 underskrifter, der er blevet indsamlet i protest mod den nye sygehus’ afvisning af at gennemføre provokerede aborter for fremtiden.

Byens to eksisterende sygehuse, Diakonisse-Hospitalet og Malteser-Hospitalet står bag planerne om det nye behandlingstilbud. Senest i 2023 vil de to parter fusionere for at kunne åbne supersygehuset i 2026.

Katolsk veto

Diakonisse-Hospitalet er drevet af en protestantiske organisation og har hidtil gennemført svangerskabsafbrydelser. Bag Malterser-Hospitalet står imidlertid den katolske kirke, der afviser abort af religiøse grunde. Malteserne har fået gennemtrumfet et veto mod aborter efter fusionen.

Den ene af de to oprindelige indstillingen kom fra De Grønne, Socialdemokratiet og venstrefløjspartiet Die Linke, der ville opfordre vil opfordre parterne bag sygehuset til fortsat at tilbyde svangerskabsafbrydelser. Det konservative CDU, det danske SSW, de liberale i FDP samt borgerlisten Wir in Flensburg vil derimod anmode delstaten om at etablere en abortklinik uden for det kommende sygehus’ rammer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];