Annonce
Trekantområdet

Adgangskontrol kan genåbne genbrugspladser - Fredericia afventer

Fredericia Kommunes nyeste genbrugsplads på Bundgårdsvej har god plads. Men opfordringen fra Kommunernes Landsforening er fortsat at holde genbrugspladserne lukket uanset hvad. I Fredericia Dagblads "Spørg om corona" fylder beslutningen en del, ligesom det gør på de sociale medier. Nu er et fredericiansk firma af en stor kommune sat på opgave med at installere en løsning, så man sikrer, at kun et bestemt antal biler kan være på kommunens genbrugspladser ad gangen. Arkivfoto: Torben Glyum
Fredericia-virksomheden Ferrum skal på mandag implementere løsning på kommunale genbrugspladser, så man kan åbne og samtidigt styre adgangen. Fem biler ad gangen og så stop. I Fredericia afventer man nye meldinger fra Kommunernes Landsforening, som anbefaler at holde lukket.

Fredericia: Mens fredericianerne må kigge langt efter at komme af med genbrugsaffald, så kan andre kommuners borgere måske se hen til, at genbrugspladserne slår bommen op. Det fredericianske firma Ferrum Automation er et af dem, der har et løsningsforslag, som man i øjeblikket er i færd med at færdiggøre til en kommune.

- Vi skal på mandag implementere en løsning på de fem genbrugspladser, så man har styr på, hvor mange biler der er på pladsen af gangen. Når fem biler er kørt ind, kan der ikke køre flere ind, før en bil er kørt ud, siger Morten Olsen, maskinmester i Ferrum A/S på Vejlbyvej.

Den pågældende kommune ønsker i første omgang at teste løsningen og har endnu ikke besluttet, hvorvidt genbrugspladserne skal genåbne, så hos Ferrum kan man endnu ikke sætte navn på kommunen.

Men virksomheden har i forvejen haft opgaver for den pågældende kommunes genbrugsafdeling, og derfor kom forespørgslen om adgangskontrol på pladsen.

- Vi har indrettet deres modtagelse af problemaffald, så det sker uden, at der er ansatte, som skal håndtere det. Da den her situation med corona opstod, blev vi derfor spurgt, om vi kunne etablere en løsning, så man kunne styre antallet af biler på pladsen, siger Morten Olsen.

Annonce

Vi skal på mandag implementere en løsning på de fem genbrugspladser, så man har styr på, hvor mange biler der er på pladsen af gangen. Når fem biler er kørt ind, kan der ikke køre flere ind, før en bil er kørt ud.

Morten Olsen, maskinmester, Ferrum A/S på Vejlbyvej

Under 50.000 kroner

På genbrugpladserne er der tale om, at man via en såkaldt plc styrer indgangen ind og ud.

- Vi kan enten benytte en eksisterende bom eller et lyssignal, som slår over i rødt, når pladsen er fyldt, siger Morten Olsen.

Det vil koste under 50.000 kroner at sætte en stander op, som kan styre adgangen.

- Det er svært at sætte en præcis pris på, for alle pladser er forskellige. Nogle steder skal der måske trækkes strøm til anlægget, siger Morten Olsen.

Ferrum A/S beskæftiger 55 medarbejdere, som alle har til huse i komplekset på hjørnet af Vejlbyvej og Vestre Ringvej. En af selskabets største kunder er Carlsberg, som benytter virksomhedens ekspertise indenfor automation og styring.

Vognmand kan hente

De lukkede genbrugspladser har skabt stor debat, men det ligger ikke i kortene hos Fredericia Kommune at skifte kurs og genåbne genbrugspladserne lige nu.

- Vi følger de anbefalinger, som er kommet fra Kommunernes Landsforening, så indtil videre holder vi pladserne lukket. Jeg kan konstatere, at man er begyndt at åbne op andre steder, men indtil videre følger vi instruksen. Men vi kigger selvfølgelig på, om der kan findes løsninger, hvis der ikke løsnes op, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Det er indtil videre tilladt for erhvervslivet at aflevere affald ved deponiet på Vejlbyvej.

En løsning kunne for private være at gå sammen på en vej og bestille et privat firma til at afhente det grønne affald. Det skal man selvfølgelig betale for, men det grønne affald vil så kunne afleveres på pladsen på Vejlbyvej.

- Det kan også være en idé at lade grene og græs ligge i en bunke i sin have, så man skaber lidt biodiversitet. Det vil både insekter og orme elske, siger Christian Bro.

I Vejle Kommune har man netop meddelt, at man fra den kommende lørdag igen vil indsamle haveaffald fra de husstande, som har en beholder beregnet til det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce