Annonce
Kolding

Kræftsyg adoptivfar dømt for flere års overgreb på mindreårig datter

Ved Retten i Kolding faldt der tirsdag dom i sagen mod en 65-årig mand fra Lunderskov. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard
En 65-årig mand blev tirsdag idømt to års fængsel for de seksuelle overgreb, han gennem flere år udsatte sin dengang mindreårige adoptivdatter for. Manden er kræftsyg og vil skulle gennemgå behandlinger i fængslet.

Lunderskov: Den 65-årige sigtede havde en flaske vand med i hånden, da han tirsdag morgen klokken 08.45 blev eskorteret af tre betjente ind i retssal 4 i Koldings domhus. Men han nåede end ikke at skrue låget af vandflasken, inden dommen faldt. Og den faldt eftertrykkeligt.

Manden, der er fra Lunderskov, stod tiltalt for i flere år at have krænket sin adoptivdatter, mens hendes mor var på arbejde. Pigen, som var otte år, da overgrebene begyndte, blev udsat for en lang række af krænkelser, som anklageren gennemgik nøje ved det første retsmøde i sidste uge. De er i kategorien "anden seksuel omgang end samleje".

Den lange liste blev takseret af dommeren til to års fængsel, og det betyder, at dommeren fulgte anklagerens anbefaling fra det forrige retsmøde. Den dømte må heller ikke have omgang med personer under 18 år, uden at der er andre voksne til stede, han skal betale 50.000 kroner i erstatning til offeret, og så skal han fortsat sidde varetægtsfængslet frem mod afsoningen.

- I dommen har jeg lagt vægt på grovheden i det, du har gjort, og at det er noget, der er foregået ugentligt og over flere år. Jeg har også lagt vægt på, at pigen blot var otte-tolv år, da det skete, lød det blandt andet fra dommer Mads Emil Legaard Toustrup, som ved retsmødet i sidste uge udbad sig lidt betænkningstid, før han afsagde dommen.

Annonce
I dommen har jeg lagt vægt på grovheden i det, du har gjort, og at det er noget, der er foregået ugentligt og over flere år. Jeg har også lagt vægt på, at pigen blot var otte-tolv år, da det skete.

Mads Emil Legaard Toustrup, dommer, i sin afgørelse

Fortsat fængsel

Manden har allerede siddet fem måneder fængslet i varetægt, og det skal han altså fortsætte med. Den del af dommen fik manden til at bryde i gråd. Han er ramt af kræft og står foran en serie af strålebehandlinger, som han gerne vil have sin hustru med til.

- Jeg kan bare bo i campingvognen, mens kræftbehandlingen står på. Jeg behøver ikke at komme hjem, sagde den dømte, da han fik lov at kommentere dommen.

Dommen blev modtaget

Det ændrede dog ikke på noget, og derfor blev varetægtsfængslingen også kæret til landsretten. Selve dommen på de to års fængsel og erstatningen til adoptivdatteren blev derimod modtaget.

- I nogle tilfælde kan sygdom godt spille ind, når man udmåler straffen, men det er tydeligvis ikke sket her, kommenterede forsvarer Johnny Norup, der dog accepterede dommen, når man tager pigens alder og de årelange krænkelser i betragtning.

- Derfor anker min klient heller ikke selve dommen, og han har også tilstået sagen helt fra begyndelsen.

Som hovedregel bringer JydskeVestkysten navnet på den dømte, når dommen er på mindst et års fængsel. I dette tilfælde gør vi en undtagelse af hensyn til offeret, som vil kunne identificeres, hvis man offentliggør navnet på den dømte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce