Annonce
Sønderborg

Adventure Race i skoven: Gennemblødte elever klatrer under trækronerne

12 meter oppe i luften klatrer eleverne rundt. De skal ud og hente sedler med deres holdnumre på. Foto: Timo Battefeld
Der er fuld fart på fødder og pedaler, mens eleverne tonser igennem mudder, buske og træer til efterskoles Adventure Race.

Rendbjerg: På en stålwire spændt fra et træ til et andet har Anne Kathrine Daugaard lige klatret rundt 12 meter oppe i træerne.

Hun går på Kerteminde Efterskole, og deltager i Adventure Efterskolens Adventure Race i skoven ved Rendbjerg.

- Jeg kan vildt godt lide sådan noget her, siger Anne Kathrine Daugaard, der blandt de tre medlemmer på hendes hold er udvalgt til at klatre rundt oppe i trekronerne:

- Jeg er den mindste og den smidigste. Derfor blev jeg valgt. Heldigvis for mig elsker jeg at klatre, fortæller Anne Kathrine Daugaard.

Annonce
En af posterne er paddleboarding. Her skal holdene vælge en enkelt surfer, der repræsenterer dem. - Der stod ikke i pakkelisten, at vi skulle tage tøj med til vand, heldigvis er det ikke mig der skal derud, siger Rasmus Howe. Foto: Timo Battefeld

Ud og se ny natur

- Vi svømmer, cykler og løber meget på vores egen skole. Så det kender vi jo ret godt til, fortæller Rasmus Howe fra Brejning Efterskole:

- Her på holdet har vi nok glædet os mest til bueskydning og træklatring, for det er ikke noget, vi normalt gør.

Rasmus Howe er på hold med Jakob Søgaard Hansen og Sigurd Fjorback, i øjeblikket er Jakob Søgaard Hansen langt ude i vandet på et paddleboard, mens de andre venter på ham på stranden.

- Det er kun ham der skal paddle, vi venter på, at han kommer tilbage, og så skal vi hurtigt videre, fortæller holdkammeraten Sigurd Fjorback.

- Det fedeste er, at komme ud og se noget natur vi ikke kender, siger han.

Eleverne drøner frem og tilbage mellem udfordringer til fods og på cykel. Mange er dækket af mudder, der er fløjet op fra deres cykeldæk.

Jacob Odershede er underviser på Adventure Efterskolen, han er med til at arrangere konkurrencen, og for ham er dagen en kæmpe succes.

- Eleverne kæmper sig jo igennem med så meget power. De er dækkede i mudder, og mange har været i vandet og tonser bare videre med fuld styrke. Så som arrangør er jeg ovenud lykkelig lige nu, siger Jacob Odershede:

- De skal jo igennem meget på de her timer. Der er mange udfordringer, og der er meget orientering med kort og kompas, ofte bliver de trætte og glemmer noget af alt deres grej, siger han.

Tæt på vandet flyver pilene gennem luften, cykler er smidt i græsset, og et hold af tre piger fra Ulkebøl Skole er igang med bueskydningen.

- Vi har øvet de fleste af disciplinerne på skolen, men ikke bueskydning. Så det er lidt sværere her, fortæller Mie Buhl, der i denne omgang lader sine to holdkammerater, Marie Jepsen og Maja Hansen, tage teten:

- For min skyld må de gerne skyde med buen for mig, jeg er ikke så god til det.

Pigerne fra Ulkebøl Skole skal videre til paddlesurfing og klatring efter bueskydningen.

Har vi husket alt vores lort, råber Marie Jepsen, før holdet løber videre mod deres næste udfordring.

Mie Buhl (TV,) Maja Hansen (MF,) og Marie Jepsen (TH) havde lidt svært ved bueskydningen. De havde ikke øvet det på skolen. Foto: Timo Battefeld
Adventure Efterskolen arrangerer sportsarrangementet, som er det største af sin art her i Danmark. Foto: Timo Battefeld
De unge cykler og løber rundt imellem de forskellige udfordringer. Foto: Timo Battefeld
Løbet er det største af sin slags her i Danmark. Foto: Timo Battefeld
Eleverne var spændt fast, mens de balancerede ud til postens mål, 12 meter oppe i luften. Anne Kathrine Daugaard fik fornøjelsen af klatreturen. Hun er holdets mindste og smidigste. Foto: Timo Battefeld
Det blæste ved vandet, og derfor sad paddlesurferne ned. Normalt er brættene lavet til at stå på. Foto: Timo Battefeld
Nogle af eleverne skød smutvej igennem dele af skov og krat, så de hurtigst muligt kunne nå videre til næste disciplin. Foto: Timo Battefeld.
Marie Jepsen går i ottende klasse på Ulkebøl Skole. Selvom Marie Jepsen og holdet ikke havde trænet op til bueskydning, klarede de sig flot igennem disciplinen. Foto: Timo Battefeld
Eleverne cyklede imellem flere af posterne. Oppe i skoven foregik det i løb. Foto: Timo Battefeld
Jakob Søgaard Hansen var forkølet, men blev alligevel valgt til en tur ud på vandet. Foto: Timo Battefeld
Det er 13. gang, at Adventure Efterskolen afvikler arrangementet. Mange besøgende skoler har været med flere år i træk. Foto: Timo Battefeld
Konkurrencen handler om, at komme igennem alle discipliner, hurtigst muligt. Foto: Timo Battefeld
15 skoler deltager i alt, og de fleste kommer fra Sønderjylland og Fyn, men en enkelt skole er på besøg fra Samsø. Foto: Timo Battefeld
Oppe i træerne passerer eleverne hinanden på vej frem og tilbage. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce