Annonce
Livsstil

Advokat: Kan en værge oprette et testamente på vegne af personen under værgemål?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg skriver til dig, da jeg er en del af en søskendeflok på seks personer, og i relation hertil har jeg et arveretligt spørgsmål, som jeg håber du kan besvare.

Min yngste søster, der i dag er i midten af 60’erne, blev desværre for mange år siden ramt af en hjerneblødning. Min anden søster blev i den forbindelse værge for min yngste søster.

Jeg og den øvrige del af søskendeflokken er nu blevet bekymret for, om en værge er med til at udforme et testamente, og om vi i den forbindelse muligvis kan blive gjort arveløse?

Vores søster, der er under værgemål, er ugift og barnløs og har os bekendt ikke oprettet et testamente, før hun fik en hjerneblødning.

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen

Den anonyme bror

Annonce

! Kære anonyme bror - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

For at oprette et gyldigt notartestamente er det et krav, at man er testamentshabil. Det vil sige, at notaren skal vurdere, om testator fornuftsmæssigt er i stand til at oprette et testamente. Testator skal med andre ord være ved sine fulde fem, for at denne kan oprette et testamente.

Din søsters værge vil derfor som udgangspunkt ikke kunne oprette et testamente på din søsters vegne.

Såfremt din søster, der er under værgemål, ikke selv er i fornuftsmæssig stand til at oprette et testamente, vil arven efter hende blive fordelt efter arvelovens regler - medmindre hun har nået at oprette et testamente før sin hjerneblødning, som du og dine søskende blot ikke er bekendte med. I tilfælde af, at der er et gyldigt testamente fra før din søsters hjerneblødning, vil arven blive fordelt herefter.

Du skriver, at din søster er ugift og barnløs. Hvis en person ikke har ægtefælle eller børn, følger det af arvelovens regler, at forældrene til den afdøde arver. Hvis forældrene er døde, træder den afdødes søskende i forældrenes sted. Hvis din søster afgår ved døden efter jeres forældre, vil du og dine søskende skulle fordele arven ligeligt imellem jer således, at I hver vil få en femtedel af arven efter jeres yngste søster.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce