Annonce
Livsstil

Advokaten: Arver mine halvsøskende mere end mig?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - mine forældre er skilt, og min far har giftet sig igen med en yngre kone. Min far har to børn med sin nye kone. Eftersom, at min far er ældre end min papmor, er det sandsynligt, at min far dør før min papmor.

Er det rigtig forstået, at min papmor i så fald arver halvdelen af min fars værdier, mens vi tre børn skal deles om den anden halvdel?

Det betyder jo i så fald, at mine to halvsøskende deles om min papmors arv ved hendes død, som jo vil være vokset på grund af min fars værdier, imens jeg ikke arver min papmor.

Jeg tror, at det er usandsynligt, at min papmor vil begunstige mig i et testamente, men er det muligt for min far at lave et testamente, således at jeg arver en tredjedel af hele boet efter min far, da jeg finder dette mest rimeligt?

Jeg håber, at du vil besvare mine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Sissel

Annonce

! Kære Sissel - tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er korrekt forstået, at arven efter din far, såfremt han dør før din papmor og ikke har oprettet testamente, vil blive fordelt med den ene halvdel til din papmor og den anden halvdel til deling mellem dig og dine to halvsøskende. Det er ligeledes korrekt, at arven efter din papmor vil blive fordelt mellem dine to halvsøskende, medmindre din papmor bestemmer andet i et testamente.

Du er ikke legal arving efter din papmor og vil derfor som udgangspunkt ikke arve noget efter hende.

Hvis din far ønsker at oprette et testamente, vil han frit kunne bestemme over tre fjerdedele af sin formue. Den sidste fjerdedel er tvangsarv. Det vil altså være muligt for din far at oprette et testamente, der bestemmer, at du skal arve en tredjedel af hele boet efter ham i tilfælde af, at han afgår ved døden før din papmor.

Det er dog udelukkende din far, der kan beslutte dette, og det står ham derfor frit for, om han ønsker at oprette et testamente eller ej.

Jeg skal gøre opmærksom på, at der også er mulighed for, at din papmor afgår ved døden før din far. I dette tilfælde vil din far arve den ene halvdel, og dine to halvsøskende den anden halvdel. Ved din fars død vil dine halvsøskende og du hver få en tredjedel af det samlede bo, som jo muligvis vil være vokset på grund af din papmors værdier.

Jeg håber ovenstående besvarede dine spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce