Annonce
Livsstil

Advokaten: Er reglerne om refleksionsperiode samt tvungen delt bopæl afskaffet?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

? Kære Monica Kromann - min mand og jeg ønsker at gå hver til sit. Vi har to fælles børn på 8 og 12 år.

Vi har et stort ønske om at blive skilt hurtigst muligt, således at vi kan påbegynde det næste kapitel i vores liv. Min mand har et stort ønske om at flytte fra den by, hvor vi sammen har boet de sidste mange år. Jeg ønsker derfor at få bopælen over børnene, da det er vigtigt for mig, at børnene ikke skal skifte skole og institutioner.

Jeg har hørt, at reglerne om refleksionsperiode og automatisk delt bopæl er blevet afskaffet. Er dette korrekt, og hvad betyder dette for mig?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Simone

! Kære Simone - i forbindelse med etableringen af det nye familieretlige system i april 2019 blev der indført regler om refleksionsperiode samt automatisk delt bopæl de første tre måneder efter skilsmisse eller samlivsophør. Hensigten med reglerne var oprindeligt at skærme og beskytte børnene i skilsmissesituationer.

Det blev derfor indført, at et barn af forældre med fælles forældremyndighed skulle have delt bopæl i de første tre måneder efter forældrenes anmodning om skilsmisse, medmindre forældrene var enige om barnets bopæl.

Det blev desuden bestemt, at ægtefæller, som anmodede om skilsmisse uden forudgående separation, og som har fælles børn under 18 år, først fik udstedt bevilling til skilsmisse efter en refleksionsperiode på tre måneder. Det var endvidere en betingelse for udstedelse af skilsmissebevilling i disse situationer, at begge ægtefæller havde gennemført et digitalt læringsforløb.

Efter et år med det nye familieretlige system har erfaringerne vist, at ordningen med tvungen delt bopæl og refleksionsperioden ikke har virket efter hensigten. Ordningen er derimod blevet kritiseret, da den i mange situationer optrapper og forlænger konflikten mellem forældrene til skade for børnene.

Reglen om tvungen delt bopæl samt refleksionsperioden er derfor blevet afskaffet helt fra 1. juli 2020.

Ændringen af reglerne betyder, at du og din mand kan blive skilt med øjeblikkelig virkning. I skal således ikke igennem et obligatorisk digitalt læringsbeløb for at opfylde betingelserne for at kunne få en direkte skilsmisse uden at have været separeret først.

Desuden betyder ændringen, at I ikke skal have delt bopæl på børnene de første tre måneder efter jeres ansøgning om skilsmisse. Det er op til jer som forældre at beslutte, hvem der skal være bopælsforælder og samværsforælder. Hvis I ikke kan blive enige, kan I søge hjælp i Familieretshuset.

Det bemærkes, at afskaffelsen af tvungen delt bopæl ikke har betydning for reglerne om aftalt delt bopæl. I kan derfor som forældre stadig aftale, at børnene skal have delt bopæl.

Ændringen af reglerne vil medvirke til, at forældre efter en samlivsophævelse hurtigere kan få afklaring på deres situation. Dette kan mindske konflikterne mellem forældrene, hvilket vil være til gavn for børnene.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dine spørgsmål. Hvis du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder For abonnenter

Efter konfirmationsaflysning for anden gang: - Man bliver simpelthen bare så træt

Tønder

Konfirmationer aflyst for anden gang: - Det er så synd for dem, som det næsten kan være

Annonce