Annonce
Livsstil

Advokaten: Er vores testamente gyldigt efter skilsmissen?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

? Kære Monica Kromann - jeg er for nylig blevet skilt. Min tidligere hustru og jeg oprettede i sin tid et gensidigt testamente for at sikre hinanden bedst muligt i tilfælde af den enes død.

Jeg er nu blevet i tvivl om, hvorvidt vores testamente stadig er gældende?

Bliver et testamente automatisk ophævet ved skilsmisse, eller skal testamentet tilbagekaldes?

Testamentet indeholder bestemmelser i forhold til vores fællesbørn og hendes særbørn. Jeg er naturligvis ikke interesseret i, at min ekskone og hendes særbørn arver efter mig.

Bør jeg oprette et nyt testamente for at være sikker på, at min arv fordeles efter mine nuværende ønsker?

Jeg håber, at du vil besvare mine spørgsmål.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Brian

! Kære Brian - tak for dine spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det følger af arveloven, at ægtefællers indbyrdes legale arveret bortfalder ved separation og skilsmisse, jf. arvelovens § 49.

Efter skilsmissen vil din ekskone således ikke være legal arving efter dig.

Ved tilbagekaldelse af testamenter er udgangspunktet, at tilbagekaldelse eller ændring af et testamente skal ske i overensstemmelse med reglerne om oprettelse af testamente. Såfremt man ønsker at tilbagekalde et testamente, skal man altså følge formkravene for oprettelse af testamente.

Hvis der eksempelvis er tale om et notartestamente, betyder det, at tilbagekaldelsen skal ske ved underskrivelse hos en notar. Det er derfor ikke gyldigt at tilbagekalde et testamente ved at overstrege i selve testamentet eller blot at kassere dette.

I din situation er der tale om et gensidigt testamente.

For så vidt angår gensidige testamenter mellem ægtefæller, er det udgangspunktet, at det gensidige testamente automatisk vil bortfalde ved separation og skilsmisse.

En konkret fortolkning af testamentet kan dog føre til, at testamentet fortsat skal være gældende efter skilsmissen, jf. arvelovens § 67, stk. 2.

Det vil derfor være min anbefaling, at du gennemlæser testamentet, da de fleste testamenter indeholder en bestemmelse om, hvorvidt testamentet skal være gældende i tilfælde af separation og skilsmisse.

Såfremt testamentets ordlyd ikke indeholder en sådan bestemmelse, er det min anbefaling, at der foretages en tilbagekaldelse ved notaren, således at der ikke senere opstår tvivl om, hvorvidt testamentet skal være gældende eller ej.

Det er desuden min anbefaling, at du opretter et nyt testamente, såfremt du har særlige ønsker til fordelingen af arven efter dig, for eksempel hvis du ønsker at give arven videre til dine børn som særeje.

Jeg håber, ovenstående besvarede dine spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familie- og arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderjyske Fodbold

Riddersholm: - Jeg deler spillernes følelse. Vi er enormt skuffede

Annonce