Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Hvem arver mit indbo, når jeg dør?

Illustration: Julie Gry Sveistrup


Annonce

? Kære Monica Kromann - jeg har et spørgsmål til din juridiske brevkasse. Jeg har en del indbo af værdi - herunder møbler og kunstværker. Jeg har klare ønsker om, hvem der skal arve hvad, når jeg engang dør.

Jeg har derfor lavet en liste, som jeg har underskrevet, men jeg er blevet i tvivl om, hvorvidt denne er juridisk bindende?

Bør jeg oprette et testamente for at sikre mig, at mit indbo bliver fordelt efter mine ønsker?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål i din brevkasse.

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen

Charlotte

! Kære Charlotte - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Efter arvelovens § 66 er det muligt at oprette en skriftlig, dateret og underskrevet erklæring om, hvordan ens sædvanlige indbo skal fordeles ved ens død. En sådan erklæring kaldes også et indbotestamente.

Du har således mulighed for at bestemme fordelingen af dit indbo uden at oprette et testamente.

Du skriver, at du har indbo af høj værdi. Jeg skal derfor bemærke, at det kun er muligt at oprette et indbotestamente over sædvanligt indbo. Indbo af meget høj værdi som for eksempel et kunstværk med stor økonomisk værdi vil med andre ord falde uden for betegnelsen sædvanligt indbo, hvorfor du ikke kan råde herover i et indbotestamente.

Det er altid en konkret vurdering, hvorvidt der er tale om sædvanlig indbo eller ej. Denne vurdering afhænger blandt andet af boets størrelse og afdødes forhold.

Ud fra dine oplysninger vil det dog være min anbefaling, at du opretter et testamente. Ved at oprette et testamente sikrer du dig, at dit indbo bliver fordelt i overensstemmelse med dine ønsker.

Såfremt du vælger at oprette et indbotestamente, er det min anbefaling, at du gemmer dit indbotestamente et sted, hvor du er sikker på, at dine arvinger finder et, når du engang afgår ved døden.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller brug for rådgivning til oprettelse af et testamente, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret. Du er naturligvis også meget velkommen til at kontakte Kromann advokatfirma.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce