Annonce
Livsstil

Advokaten: Hvorfor oprette en fremtidsfuldmagt?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

? Kære Monica Kromann - jeg henvender mig, da jeg overvejer at oprette en fremtidsfuldmagt, således at jeg kan sikre mine egne interesser i tilfælde af, at jeg ikke længere selv er i stand hertil.

Hvordan opretter man en fremtidsfuldmagt, og hvad indebærer det præcist?

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Lone

Annonce

! Kære Lone - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er en god idé at oprette en fremtidsfuldmagt, da man derved, som du skriver, kan sikre, at sine interesser varetages, hvis man ikke længere selv er i stand til dette.

Fremtidsfuldmagter er et alternativ til værgemål. Har man ikke oprettet fremtidsfuldmagt på tidspunktet, hvor man ikke længere er i stand til at handle fornuftsmæssigt, kan man risikere at blive umyndiggjort og komme under værgemål efter værgemålsloven, hvor man ikke selv har indflydelse på, hvem der skal være værge.

Man kan oprette en fremtidsfuldmagt, hvis man er fyldt 18 år, og man fortsat er i stand til at handle fornuftsmæssigt på tidspunktet for oprettelsen. Man kan således ikke oprette en fremtidsfuldmagt, hvis man er under værgemål.

Fremtidsfuldmagten kan omfatte økonomiske og/eller personlige forhold. Økonomiske forhold kan blandt andet omfatte adgangen til at indgå retshandler og kontrakter - for eksempel lejekontrakter, at indgå betalingsaftaler med banker og sælge fast ejendom.

Personlige forhold omfatter blandt andet adgangen til at søge om offentlig hjælp, herunder hjemmehjælp, få aktindsigt mv.

Fremtidsfuldmagten kan være begrænset til enkelte forhold. Fremtidsfuldmægtigen kan således kun handle på dine vegne inden for de områder, som er omfattet af fremtidsfuldmagten. Du kan selv vælge, hvem du ønsker at indsætte som fuldmægtig, og du kan således udvælge en eller flere personer, som du har tillid til, og som du finder kompetent til at varetage opgaven.

En fremtidsfuldmagt vil træde i kraft, når man ikke længere selv er i stand til at varetage sine personlige eller økonomiske forhold, dette kan eksempelvis være i tilfælde af sygdom, herunder demens.

Fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft efter indgivet anmodning til Familieretshuset - enten af dig selv eller af fremtidsfuldmægtigen. Sammen med anmodningen, skal der vedlægges en lægeerklæring. Såfremt det er Familieretshusets vurdering, at man ikke længere kan varetage sine interesser inden for de områder, som fremtidsfuldmagten omfatter, bliver fremtidsfuldmagten sat i kraft. Afgørelsen bliver tinglyst.

For at oprette en fremtidsfuldmagt skal denne registreres og underskrives digitalt i Fremtidsfuldmagtsregistret. Fremtidsfuldmagten skal herefter underskrives for en notar. Notaren vil ved sin påtegnelse bekræfte, at du er i stand til at handle fornuftsmæssigt.

Fremtidsfuldmagten kan tilbagekaldes eller ændres, hvis denne ikke er sat i kraft. Dette sker efter samme fremgangsmåde som ved oprettelse af fremtidsfuldmagten. Er fremtidsfuldmagten trådt i kraft, kan denne kun ændres eller tilbagekaldes, hvis du er i stand til at forstå betydningen heraf. Familieretshuset træffer afgørelse herom.

Jeg håber, ovenstående besvarede dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H), mk@advokatkromann.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

Haderslev

Prisfest hos de frivillige

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Annonce