Annonce
Livsstil

Advokaten: Kan jeg overdrage min andel af sommerhuset til mine børn?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

? Kære Monica Kromann - jeg har et sommerhus sammen med mine tre piger. Vi ejer hver en fjerdedel af huset.

Jeg har nu et ønske om at ville forære pigerne min fjerdedel af sommerhuset som gave. Sommerhuset har en ejendomsværdi på 600.000 kroner. Det er så 150.000 kroner til hver. Når de får min del til deling, får de hver 50.000 kroner. Det er inden for det beløb, som jeg må forære mine børn om året.

Mit spørgsmål er, om der er noget, som jeg skal være opmærksom på i forbindelse med overdragelsen af sommerhuset?

Med venlig hilsen

Aase

! Kære Aase - tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Når du skal overdrage dit sommerhus til dine døtre, har du lov til at sælge din andel af sommerhuset til en lavere pris, end hvis du sælger sommerhuset til andre.

Hvis man overdrager sit sommerhus i gave til sine børn, skal de normalt betale en gaveafgift svarende til 15 procent af gavens værdi til staten. Dog kan forældre hvert år afgiftsfrit forære deres børn en gave, og i 2020 er beløbsgrænsen 67.100 kroner.

Når du skal sælge din andel af sommerhuset til dine døtre, accepterer Skattestyrelsen, at du kan overdrage det til en favorabel pris.

Du kan overdrage sommerhuset til den nyeste offentlige ejendomsvurdering fratrukket 15 procent, medmindre I forinden har haft en ejendomsmægler ude at vurdere ejendommen. Dette fremgår af værdiansættelsescirkulæret fra 17.11.1982.

Du oplyser, at sommerhuset har en ejendomsværdi på 600.000 kroner. Hvis vi fratrækker 15 procent, kan du således overdrage sommerhuset til dine døtre for 127.500 kroner. Det svarer til en gave på 42.500 kroner til hver af dine døtre. De skal således ikke betale 15 procent af gavens værdi i gaveafgift til staten, da gavens værdi er under 67.100 kroner.

I forbindelse med overdragelsen skal der oprettes en overdragelsesaftale, hvor du overgiver ejendomsretten til sommerhuset til dine døtre. Denne overdragelsesaftale skal tinglyses, og I skal i den forbindelse betale en tinglysningsafgift til staten.

Du kan med fordel oprette et gavebrev til denne døtre som dokumentation for, at du har givet dem en større gave. Gavebrevet skal ikke tinglyses, men skal angive gavens beløb og eventuelle vilkår, der er forbundet med modtagelsen af gaven.

Desuden er det i forbindelse med en sommerhusoverdragelse en god idé at oprette en samejeroverenskomst, da dine døtre kommer til at eje sommerhuset i fællesskab.

En samejeoverenskomst er med til at regulere hvorvidt dine døtre må sælge eller pantsætte deres andel af sommerhuset, hvordan fordelingen af udgifterne skal være, og hvordan brugsretten til sommerhuset skal fordeles mellem dem.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har yderligere spørgsmål eller brug for rådgivning til oprettelse af en overdragelsesaftale, gavebreve samt en samejeoverenskomst, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte Kromann Advokatfirma for yderligere spørgsmål.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce