Annonce
Indland

Advokatråd frygter ikke en dna-skandale efter fejlmatch

Dna-beviser har aldrig kunnet stå alene i retssager, og derfor er nogen næppe blevet uskyldigt dømt.

Hos Advokatrådet maner advokat Karoline Normann til besindighed, efter at Rigspolitiet tirsdag meldte ud, at retningslinjerne for brug af dna-profiler skal ændres.

Hun vurderer, at der ikke umiddelbart er grund til at frygte, at uskyldige er blevet dømt ved domstolene, på grund af at retsgenetikerne frem til 2012 udarbejdede dna-profiler på en anden måde end i dag. Men der har muligvis været flere end nødvendigt i søgelyset.

- Dna-beviset kan ikke og har aldrig kunnet stå alene, fordi det er et statistisk bevis, siger Karoline Normann, der er formand for Advokatrådets Strafferetsudvalg.

Frem til 2012 blev en dna-profil udarbejdet på baggrund af en analyse af 10 bestemte dele af dna-molekylet. Siden har det været 16, hvilket har betydet at sandsynligheden for at opnå et match teoretisk set er faldet.

I år oplevede politiet, at en person i dna-registret bonede ud under efterforskningen af en sag. Hans ældre profil var baseret på en analyse af 10 sektioner af dna-molekylet.

Men da intet andet i sagen pegede på, at han var gerningsmanden, blev en ny profil baseret på analyse af 16 sektioner udarbejdet. Den viste i september, at han med sikkerhed ikke var gerningsmanden.

Det har fået politiet til at ændre retningslinjerne, så man altid skal foretage den fyldigere analyse, hvis en mistænkt, der er optaget i dna-registret før 2012 bonger ud.

- Man vil undgå, at man kommer til at sigte nogen for hurtigt. Man siger sådan set "hold lige hestene, hvis det kun er en 10-strengs-profil, for så skal vi have den opdateret, før vi gør noget straffeprocessuelt, som for eksempel en sigtelse eller en anholdelse", siger Karoline Normann.

Hun understreger, at dna-beviser i retten skal suppleres af andre beviser, for eksempel fingeraftryk, vidneforklaringer, videoovervågning eller andet, før end retten kan domfælde.

Rigspolitiet oplyser, at Det Centrale Dna-register indeholder dna-profiler fra 136.000 personer, og at det tal vokser med 8-9000 personer om året.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce