Annonce
Aabenraa

Af med klunset: Vinterbadning er blevet et hit

En gruppe, som kalder sig De Bare Damer, mødes hver morgen klokken 7.45 og vinterbader fra den lange badebro på Sønderstrand, men det er ikke alle, der synes om, at de ofte bader uden tekstiler. Arkivfoto: André Thorup
Alle, dog ikke Dansk Folkeparti, er pjattede med at vinterbadere dropper tekstilerne og hopper i bølgen blå, men ellers er badeformen blevet populør.

Aabenraa: Kæmper man imod, at vinterbadere smider klunset, kan det være en ganske omfattende kamp. Vinterbadning er nemlig blevet et kæmpe hit – også ved Sønderstrand i Aabenraa.

- Det er blevet det helt store hit. Det er utroligt, så mange mennesker, der bader, siger Karin Riege Nissen, som er én af deltagerne i DBD – De Bare Damer, som er en uofficiel gruppe af damer, der bader uden tekstiler.

- Det er hundehamrende koldt med en badedragt, når den er våd. Vi er i vandet fra 1. oktober til 1. marts eller 1. april alt efter vejret, fortæller Karin Riege Nissen.

Annonce

Ifølge Heine Sørensen, som er formand for Vikingeklubben i Aabenraa, er det ikke nøgenbadning uden hensyn.

- Man skal tage hensyn til sine omgivelser, og vi har i vikingeklubben gjort det i den mørke tid. Lige så snart, vi nærmer os tiden, hvor vores medborgere kan være ude at gå, har vi badetøj på, siger Heine Sørensen.

- Men pilen peger begge veje. Det er heller ikke sjovt at føle sig begloet, for det kan man også risikere, og at få fået taget billeder med folks mobiltelefon, siger Theis Kylling Hommeltoft.

Vinterbadernes trend

- Men ellers bader vi uden badetøj. Du drømmer ikke om, hvordan vi køles ned, når vi kommer i det kolde vand. Man bliver isnende kold, siger Karin Riege Niessen, som mener, hun kun tale for sine egne vikinger, der har fælles omklædningsrum og fælles sauna.

- I saunaen er vi tildækket, så de ”ædlere dele” er dækket til, og damerne har håndklædet oppe om brystet, forklarer formand Heine Sørensen:

- Men i den mørke tid går vi i også, som vor herre har skabt os, og dér har vi ingen problemer, men samtidig er vi opmærksomme på, hvornår vi skal have badetøj på, fordi vi kan risikere at støde andre mennesker, siger Heine Sørensen.

Unge mennesker, som fester over sommeren på Sønderstrand med eksamener og læseferie har åbne hjerter.

- Hallo, det er unge mennesker, vi er alle 60+, og de skal ikke se på elendigheden fra krigens tid, synes Heine Sørensen, som tilføjer, at man skal passe på de unge mennesker, men hvordan ved han ikke.

Heine Sørensen og Vikingeklubben har ikke oplevet klager, når medlemmerne dropper badetøjet.

- Men alligevel kan vi tænke os om, understreger han.

De Bare Damer  kender heller ikke til kontroverser eller klager.

- Jeg har ikke hørt nogen klage over, at vi bader uden tøj. Fra 1. marts eller 1. april har vi alligevel badetøj på igen, forklarer Karin Riege Nissen.


Vi har prøvet at gå ud på tre forskellige tidspunkter, men det er lige ”galt”. Jeg tror, det er et coronafænomen. Når der åbnes op, vil nogen stoppe, men andre vil blive hængende, fordi man bliver bidt af vinterbadning-

Heine Sørensen.

Ser man ud i Europa, så er vinterbadning uden tøj.

Heine Sørensen, Vikingeklubben i Aabenraa


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce