Annonce
Haderslev

Affald er ressourcer: Ny genbrugsplads til 60 millioner kroner er klar til at tage imod vores skrald - sådan gør du

Driftleder Conny Bonde Barsballe glæder sig til sammen med de øvrige medarbejdere på Ressourcecenter Haderslev at tage imod brugerne, når pladsen åbner lørdag.  Biler og trailere vil ved indgangen blive scannet for de gode ting. De skal nemlig af først - i modsætning til Fjordagerbakke. Foto: André Thorup
Ressourcecenter Haderslev åbner lørdag den 15. januar. Meget mere af vores skrald skal genanvendes, og medarbejderne scanner derfor vores biler - for at finde de gode ting. På Knavvej er alt vendt om, så nu skal vi pakke bil og trailer anderledes.

Conny Bonde Barsballe glæder sig. I 2013 besluttede Provas og kommunen at bygge et nyt ressourcecenter, og i mere end seks år har hun nu siddet med fingrene dybt nede i planlægningen af det nye center.

Lørdag er det så vidt. Klokken 10 holdes de formelle taler, og snorene klippes til den 60 millioner kroner dyre plads på Knavvej, som afløser den gamle genbrugsplads på Fjordagerbakke.

Klokken 13 åbner porten helt formelt. Fra det tidspunkt kan gamle kendinge og nye køre ind gennem porten med trailere eller biler, som er fyldt med de ting, som er blevet til overs efter oprydningen i udeskuret, på loftet eller helt generelt.

Annonce

Driftslederen hos Provas ved godt, hvad hun glæder sig allermest til.

- Det er jo at finde ud af, om pladsen fungerer.

Og ja, alle vi brugere kommer til at vænne os til, at containeren til småt brændbart ikke er der, hvor den altid har været, og at der er kommet flere sektioner til at opdele vores efterladenskaber i. Vores skrald og overflødige ting er nemlig en ressource, og planen er, at hovedparten af det, vi afleverer i ressourcecenteret i fremtiden skal genanvendes – indgå i det, som meget fint hedder en cirkulær økonomi. Derfor skal der sorteres, og vi skal vælge fra eller til i eksempelvis udendørstræ og indendørstræ, inden vi kører hjemmefra.

Vi bliver scannet

De nye tider kommer vi til at mærke allerede ved indgangen. Her vil én eller to af pladsens medarbejdere, som i fremtiden hedder genbrugsvejledere, scanne biler og trailere. Ikke med en scanner, men med et skarpt blik. Og ikke for at skælde ud, men for at vejlede.

Møbler og gamle ting, der kan gøre nytte i én af Haderslevs humanitære foreninger – eller måske hurtigt og let kan fikses med et nyt bordben eller en gang maling skal nemlig som det første sorteres fra.

Bæredygtig er et kodeord, og det gælder også for det 60 millioner kroner dyre byggeri på Knavvej. Facaderne har fået en særlig varmebehandlet fyrretræs-facade - og toiletterne til kunderne er nu synlige. Foto: André Thorup

Umiddelbart indenfor porten er der nemlig rum til at aflevere til Genbrug – altså de humanitære organisationer eller Genbyg.

Det sidst er et nyt tiltag i Haderslev. I oktober 2020 etablerede Provas som et nyt forsøg Genbyg på genbrugspladsen i Vojens. Her har man siden kunnet aflevere byggematerialer, der eksempelvis er blevet til overs fra et projekt. Sådan skal det nu også være i Haderslev.

I stedet for lige som på Fjordagerbakke at aflevere de ”gode” ting til sidst, skal vi altså på Knavvej af med dem først. Vi skal derfor vænne os til at pakke bilen og traileren anderledes, inden vi kører hjemmefra.

Det giver da også god mening.

Brugerne af Knavvej kan stå i tørvejr, når vi tømmer biler og trailere op i containerne. Et tag beskytter nemlig mod sne, slud og regn. Der er flere sektioner med de samme containere - så hvis der er trængsel et sted, kan man køre videre til næste. Foto: André Thorup

Småt brændbart og deponi – altså de dele, som ikke kan genbruges, er derfor placeret som det absolut sidste. Først skal containerne til metal, træ, pap, plast og meget mere passeres.

Der er to bilbaner på Ressourcecenter Haderslev på Knavvej og hastigheden bliver max 20 kilometer i timen.

Annonce

200.000 biler

Fjordagerbakke blev for mere end 30 år siden bygget til at kunne håndtere 50.000 biler årligt. I dag er der årligt 200.000 gæster på pladsen, og der kan let opstå trængsel. Ressourcecenter Haderslev er derfor bygget til at kunne klare presset. For at forhindre kø-dannelser er der flere muligheder for at aflevere. Eksempelvis træ og metal.

Her skal havefolket aflevere deres haveaffald. På den mørke asfalt kan Ressourcecenter Haderslevs medarbejdere arbejde, og på den anden side kan brugerne stå. Foto: André Thorup

- Hvis der ikke er plads ved den første container, kan man køre videre til næste sektion og finde den rigtige container - eller videre til den tredje. Der bliver altså flere steder, man kan køre til, siger Conny Bonde Barsballe, der er udmærket klar over, at alle – også medarbejderne – lige skal vænne sig til de nye ruter.

- Derfor bliver det også interessant at se, hvordan det kommer til at fungere. Vi prøver os frem i nogle måneder, og derefter kan vi låse os fast på, hvordan containere skal stå.

Vi prøver os frem i nogle måneder, og derefter kan vi låse os fast på, hvordan containere skal stå.

Driftleder Conny Bonde Barsballe, Provas

Der er flere nyheder på pladsen. Ud over at kundetoiletterne nu er synlige og tilgængelig fra pladsen, er der også skabt bedre medarbejderfaciliteter. For den enkelte bruger – og genbrugstanken – er det dog de nye funktioner, som fylder mest.

- Fremover kan man aflevere den gule genbrugsbeholder her, og så får man en ny. Låget skal kunne lukkes, men sorteringen foregår her af os medarbejdere, fortæller Conny Bonde Barsballe.

Alt bliver elektronisk og med vedledning. Når man kommer med kassen, aktiveres en sensor, lågen åbner sig, og så får man en ny gul beholder og kan derpå aflevere sin gamle på et rullebånd – akkurat, som når man afleverer tomme flasker i et supermarked.

Ressourcecenter Haderslev har fået en ballepresse, der skal presse pappen. Den blev onsdag afprøvet for første gang.  Foto: André Thorup

Som noget nyt skal flamingo heller ikke længere i brændbart. Flamingoen får sin egen sektion. Materialet er 100 procent genanvendeligt, og derfor virker det ulogisk bare at brænde det af.

- Så det bliver granuleret og presset til komposit, forklarer Conny Bonde Barsballe.

Rummet til ”farlige” ting – som maling, batterier, pærer, olie og andre kemikalier er der selvfølgelig også. Rummet er sikret i alle ender og kanter, så intet farligt kan sive ud. Hvis det siver ud alligevel, ender det i et opsamlingsbassin. I rummet er der også en gul bruser, hvis der skulle opstå et uheld. Her kan de farlige stoffer skylles ud. Der er også masser af udluftning, så gasser og lignende fra tønderne ikke siver ud.

Havefolket er selvfølgelig mest interesseret i, hvor deres haveaffald skal hen. Det bliver placeret for enden af den ovale kørerute. Her får brugerne én side, og Ressourcenter Haderslev en anden.

Åbningen af Ressourcecenter Haderslev

Den officielle åbning finder sted lørdag den 15. januar klokken 10. Her vil der være taler ved administrerende direktør for Provas, Esge Homilius, samt den nye forkvinde for bestyrelsen for Provas, Inga Lykke, samt borgmester Mads Skau (V).

Der vil være små overraskelser til gæsterne.

Pladsen åbner formelt lørdag den 15. januar klokken 13.

Åbningstiderne ændres der ikke på.

- Så vi kommer ikke til at genere folk, når de kommer, vi har vores egen side at arbejde på.

Pladsen til haveaffald virker umiddelbar ikke særlig stor. Haveaffaldet kommer da heller ikke til at ligge særlig længe. Det vil blive kørt til Fjordagerbakke for at blive komposteret. Da politikerne i 2018 besluttede, at omkostningerne ved at bygge det nye ressourcecenter skulle reduceres fra 100 til 60 millioner kroner, røg komposteringspladsen.

Alt er nyt, og alt ser godt ud. Bygningerne har træfacader - i behandlet fyrretræ, og på pladsen kan man gå i ro for regn, slud og sne. Der er halvtage ud over holdepladserne, og også containerne. Selv i regnvejr kan man derfor hygge sig med at køre på genbrug.

Nogle vil formentlig tænke, at man skal have flere armkræfter for at komme af med sine ting, når man besøger det nye ressourcecenter. For i stedet at kaste ned, skal man i fremtiden kaste op.

Derhjemme kan man stille den gule beholder på skraldespanden, så bliver den taget med. I fremtiden kan man også fylde den og tage den med til Ressourcenter Haderslev på Knavvej, fortæller Conny Bonde Barsballe. Afleveringen foregår elektronisk. Foto: André Thorup

For de fem-seks daglige medarbejdere bliver livet meget lettere. De skal ikke længere bruge helt så meget tid på at skubbe rundt eller flytte med containere. Containerne står på deres faste pladser i en køregrav, som offentligheden ikke har adgang til. Her kan vognmanden let og hurtigt køre ned og hente containerne, når de skal tømmes eller flyttes.

- Og dermed generer vi heller ikke vores brugere, siger Conny Bonde Barsballe, som i den forløbne uge sammen med resten af medarbejderne har flyttet alt grej fra Fjordagerbakke til Knavvej.

Under arbejdet har Fjordagerbakke været lukket, og det har betydet, at mange har vendt bilsnuden mod Knavvej - for at spørge, hvornår den åbner.

Conny Bonde Barsballe glæder sig til at tage imod alle.

I det "farlige" rum er der  masser af sikkerhedsforanstaltninger. Blandt andet er der udsugningsslanger, der kan stoppes ned i containerne, hvis der skulle opstå dampe. Foto: André Thorup

- Det bliver spændende, og forhåbentlig ender det med, at folk så ikke længere kalder det her for en losseplads, bare de vil sige genbrugscenter, så er det fint. Men det hedder altså ressourcecenter, fordi vi har med ressourcer at gøre.

Der arbejdes på højtryk til det sidste for at gøre Ressourcenter Haderslev på Knavvej klar til åbningen på lørdag. Foto: André Thorup
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Alkohol og selvmordstanker styrede Lises liv, men så fik hun nok: Nu har hun tabt 33 kilo og sat sig for at hjælpe kriseramt psykiatri i Aabenraa

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Billund

Grindsteds debutant fik aftenens største bifald: Endnu en sejr bringer Grindsted tæt på topholdene

Fanget i politisk slagsmål om udenlandsk arbejdskraft: - Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Varde

Frantz og Margit har mærket interesse for at købe velkørende forretning: - Men hjertet banker for, at den fortsat skal skabe liv i hjembyen

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

Annonce